Beleggen met een gratis DEGIRO account: stap voor stap uitleg hoe je jouw rekening opent (how-to)

DEGIRO account openen stap voor stap

Deel dit blogartikel op Social Media

Beleggen met een gratis DEGIRO account: stap voor stap uitleg hoe je jouw rekening opent (how-to)

Wil jij ook net als de Euroverzamelaar bij DEGIRO beleggen tegen lage kosten? Ga dan eerst even bij jezelf na of jij er wel klaar voor bent. Geschikt? Hieronder lees je stap voor stap (met afbeeldingen) hoe je jouw gratis DEGIRO account kunt openen. Wat kies jij? Een DEGIRO Basic profiel of Custody profiel?

Paniek op de beurzen. Bloedrode cijfers op de borden. Miljarden dollars zijn verdampt. Afgelopen weken hoorden we niet anders, of het moest om andere gevolgen van het Corona-virus gaan. Zoals het feit dat de anti-bacteriële zeep nagenoeg overal is uitverkocht en alleen nog tegen woekerprijzen te koop is. Prijsstijgingen van maar liefst 3.696%. Kopers van mondkapjes voelen zich opgelicht: “Ik heb 23 euro betaald voor twee inlegkruisjes met een touwtje.” De schrik zit er bij velen stevig in. We laten ons natuurlijk niet gek maken, maar hamsteren wel. Voor de zekerheid.

We maken er grapjes over, maar maken ons ondertussen ook zorgen. Aandelen worden massaal van de hand gedaan met lagere beurskoersen tot gevolg. AIR-FRANCE/KLM is al in waarde gehalveerd ten opzicht van een jaar geleden. Tegelijkertijd willen daarom velen juist nu gaan beleggen, veelal met een DEGIRO account. Aanhangers van de FIRE-beweging zien op dit soort momenten kansen. Koopjesjagers zien ook kansen, getuige het feit dat de volatiliteit hoog is maar de beursindices (nog) niet met tientallen procenten zijn gekelderd. Aandelen zijn in de aanbieding en wie nog geen aandelen heeft lijkt massaal in te stappen.

DEGIRO account openen in 8 stappen

Je opent jouw DEGIRO account in 8 eenvoudige stappen:

  • Stap 1: Waar kan ik best mijn DEGIRO account openen?
  • Stap 2: Persoonlijke informatie
  • Stap 3: Belastinginformatie
  • Stap 4: DEGIRO Basic of Custody profiel
  • Stap 5: Overeenkomsten digitaal ondertekenen en telefoonnummer koppelen
  • Stap 6: Bankrekening koppelen met DEGIRO account
  • Stap 7: Passendheidstoets
  • Stap 8: W-8BEN formulier

Stap 1: Waar kan ik het best mijn DEGIRO account openen?

Check even op de site van DEGIRO of er een actie loopt (elke paar maanden is er wel een actie waarbij je gratis transactietegoed krijgt). Loopt er geen actie? Niet getreurd, als je gebruik maakt van de DEGIRO Kernselectie dan maak je waarschijnlijk sowieso geen kosten (voorwaarden van toepassing).

Klik hier om een account te openen en klik vervolgens op de knop “open een rekening”.

Stap 2: Persoonlijke informatie

Je wordt nu eerst gevraagd enkele persoonlijke gegevens op te geven. De eerste vraag is of je in Nederland of België woont.

Vervolgens geef je jouw e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord op en klik je op “open een rekening”. Ter info: ik ontvang nooit spam van DEGIRO.

Vervolgens wordt je welkom geheten. Klik op “Ga door”.

Vul nu je volledige voorna(a)m(en) en achternaam in en klik op “Ga door”.

Vul nu je mobiele telefoonnummer in. Later ontvang je een sms op dit nummer ter controle, dus vul in naar waarheid.

Vul nu je adresgegevens in. Je moet woonachtig zijn in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden of Zwitserland. Klik op “Ga door”.

Vul nu je geboortedatum, -plaats en -land in en klik op “Ga door”.

Geef nu aan of je een ‘US Person’/’US resident alien’ bent, of niet. Voor de volledigheid heb ik hieronder de definities van beide begrippen opgenomen. Het komt er kort gezegd op neer dat als geen geen band hebt met de Verenigde Staten, je geen ‘US Person’ bent. Klik vervolgens op “Ga door”.

Vul hier het IBAN-nummer in van jouw bankrekening. Met deze bankrekening zal je steeds geld kunnen overmaken van en naar jouw DEGIRO account.

Controleer nu of de opgegeven informatie klopt en klik vervolgens op “Ga door”.

Geef nu aan welke nationaliteit je hebt (bijvoorbeeld de Nederlandse) en of je een dubbele nationaliteit hebt binnen de EU/EEA. Klik daarna op “Ga door”.

Upload nu jouw legitimatiebewijs. Een rijbewijs wordt niet geaccepteerd, je paspoort of identiteitskaart wel. Volg de instructies zoals aangegeven. Tip: gebruik de app van DEGIRO, dat gaat vaak veel soepeler dan een PDF scan maken en die uploaden. Soms wilt de software van DEGIRO PDF-scans namelijk niet goed uitlezen waardoor het handmatig moet worden gecontroleerd. Hoewel mijn ervaring is dat ze dat relatief snel doen (ook in het weekend), kan het tot twee werkdagen duren.

Nadat je jouw legitimatiebewijs hebt geüpload, ben je klaar voor wat betreft de persoonlijke informatie en is het tijd voor het formulier belastinginformatie.

Stap 3: Belastinginformatie

Je begint met het doorgeven van je fiscale nummer. In Nederland wordt het BSN-nummer (oftewel het Burgerservicenummer) bedoeld. Hieronder staat aangegeven waar je dit nummer kunt vinden. Geef vervolgens aan of je ook fiscaal inwoner bent van een ander land en klik op “Bevestigen”.

Vervolgens moet je aanvinken dat je verklaart bevoegd te zijn om een aantal verklaringen (digitaal) te ondertekenen en dat je akkoord gaat met die verklaringen. Klik op “Bevestigen” en je bent alweer klaar met deze stap.

Stap 4: DEGIRO Basic of Custody profiel

Dit is een belangrijke stap die op termijn grote gevolgen kan hebben. Neem dus even de tijd voor de keuze of je voor een DEGIRO Basic profiel (ook wel een ‘DEGIRO standaard profiel’ en een ‘DEGIRO standaard account’ genoemd) kiest, of dat je kiest voor een DEGIRO Custody profiel. Lees je goed in, ga desnoods een andere keer verder met het openen van jouw DEGIRO account (alles wordt continu opgeslagen dus zodra je weer inlogt kun je verdergaan waar je gebleven was).

Ik zal over deze keuze binnenkort ook een aparte blog over schrijven, maar laat ik alvast verklappen dat ik voor mijn FIRE-beleggingen altijd een Custody account gebruik. Een Custody account heeft voor mij als FIRE-belegger uitsluitend voordelen en dus geen nadelen. Een Basic account heeft dat wel, omdat ik er extra risico’s mee loop. In theorie (maar wellicht ook in de praktijk, dat weet je nu eenmaal nooit met beleggen) kun je door te kiezen voor een Basic profiel namelijk al je effecten kwijtraken zonder dat je er zelf invloed op hebt. Zelfs als jouw beleggingen enorm in waarde zijn gestegen. Waarom?

DEGIRO Basic profiel: DEGIRO leent jouw effecten uit

DEGIRO leent effecten van klanten met een Basic profiel uit aan derden. Die derden zijn beleggers die speculeren op koersdalingen. Zij lenen jouw effecten via DEGIRO en verkopen die effecten meteen. Vlak voordat ze jouw effecten weer moeten teruggeven aan DEGIRO, kopen ze die effecten weer van anderen. Als de koers van jouw effecten in de tussentijd is gedaald, maken zij dus winst.

DEGIRO leent jouw effecten natuurlijk niet zomaar uit. Leners moeten zekerheid stellen, maar dat onderpand kan bestaan uit andere effecten. Bij extreme koersdalingen, is het dus denkbaar dat degene die jouw effecten via DEGIRO heeft geleend, failliet gaat. En dan kan jij fluiten naar je geld. Dit risico wordt vervolgens ook nog omgeslagen over alle klanten van DEGIRO met een Basic account. Bovendien loopt DEGIRO zelf ook het risico dat het failliet wordt verklaard. Jouw risico bestaat er dus niet alleen uit dat jij je effecten ineens kwijt bent, maar je loopt ook het risico dat iets dergelijks bij een andere klant met een Basic account gebeurt en jij (mede) opdraait voor de kosten.

Waarom leent DEGIRO effecten uit?

Waarom DEGIRO effecten uitleent van klanten met een Basic profiel? Voor het uitlenen van effecten vraagt DEGIRO geld. Dit is het winstmodel van DEGIRO en de reden dat jij zo goedkoop kunt beleggen bij DEGIRO. Effecten van klanten met een Custody account worden niet uitgeleend. Deze effecten worden gehouden door een aparte stichting. Faillissementen van derden die effecten lenen via DEGIRO, maar ook het faillissement van DEGIRO, kan jou als klant met een Custody account dus niet schaden. Als belegger van een Custody account staan jouw effecten immers in een aparte stichting geparkeerd. Waarom dan niet iedereen voor een Custody account kiest? De functionaliteit van een Custody profiel is beperkt en voor bepaalde diensten (zoals het verwerken van dividenden) worden kosten in rekening gebracht bij klanten met een Custody profiel.

Waarom de Euroverzamelaar kiest voor een Custody account

Hippe manieren van beleggen zoals het gebruikmaken van hefboomproducten (beleggen met geleend geld), zoals turbo’s, zijn niet aan mij besteed. Ik heb bovendien geen behoefte aan effectenkrediet, short gaan en handel in opties/futures. Ik wil gewoon enkele keren per jaar aandelen en ETF’s die brede aandelenindices volgen (ver)kopen. Er bestaan veel ETF’s die bovendien het ontvangen dividend niet uitkeren aan de belegger, maar in plaats daarvan de dividenden direct weer investeren in nieuwe effecten. Accumulating ETF’s worden die genoemd (in tegenstelling tot distributing ETF’s die de ontvangen dividenden uitkeren aan beleggers). Het voordeel van accumulating ETF’s is dat als je toch al van plan was om ontvangen dividenden opnieuw te investeren in aandelen, dit nu automatisch voor je wordt gedaan. Bijkomend voordeel is bovendien dat het percentage dat DEGIRO op jouw dividend had willen inhouden, nu volledig wordt herbelegd. Oftewel, je betaalt niets aan DEGIRO over jouw dividenden.

Minder risico’s en geen extra kosten, omdat mijn effecten niet worden uitgeleend aan mensen die daarmee short gaan en ik uitsluitend beleg in ETF’s die accumulating zijn (oftewel geen dividend uitkeren maar dividenden direct herinvesteren in extra aandelen). Op die manier kan ik met een Custody account en de Kernselectie (waarop voorwaarden van toepassing zijn) zonder extra risico’s toch gratis beleggen bij DEGIRO!

Stap 5: Overeenkomsten digitaal ondertekenen en telefoonnummer koppelen

Gefeliciteerd! Je hebt het moeilijkste nu gehad. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt tussen een DEGIRO Basic Profiel en een DEGIRO Custody profiel, wordt het tijd voor het echte werk. Je gaat enkele overeenkomsten aan met DEGIRO en met VWD Group (de laatste voorziet voornamelijk in actuele koersinformatie). Je wordt verwacht alle kruisjes aan te vinken en beide keren op “Ga door” te klikken.

Vervolgens onderteken je de overeenkomsten door een code die je per SMS ontvangt in te vullen in het volgende scherm:

Nadat je hierboven op “Ga door” hebt geklikt, kun je vervolgens beide overeenkomsten downloaden als je dat wilt. Je hebt ze zojuist ook als bijlage in een e-mail ontvangen.

Om door te gaan, je raadt het al, klik op: “Ga door”.

Stap 6: Bankrekening koppelen met DEGIRO account

Vervolgens is het tijd om je bankrekening te koppelen aan jouw DEGIRO account. Dat doe je door EUR 0.01 (of meer) over te maken vanaf je bankrekening naar je DEGIRO rekening. Dat gaat heel simpel. Je vult eerst het IBAN-nummer van je bankrekening in en klikt op “Ga door”.

Vervolgens kies je voor iDEAL (of bankoverschrijving als dat jouw voorkeur heeft).

Zodra je iDEAL selecteert en op “Ga door” klikt, geef je aan bij welke bank je jouw bankrekening aanhoudt (en waar dus EUR 0,01 (of meer) van wordt overgeschreven naar je DEGIRO account) en hoeveel je wilt overmaken (ik kies er zelf altijd voor om EUR 0,01 over te maken).

Stap 7: Passendheidstoets

Eerder raadde ik je al aan om even bij jezelf te rade te gaan om te checken of je geschikt bent om te beleggen. De passendheidstoets doet datzelfde, al vind ik het zelf een toets die nergens op slaat, maar het is verplicht. Je kunt overigens niet zakken voor deze toets, dus maak je geen zorgen. DEGIRO wilt hiermee voldoen aan haar zorgplicht aan nieuwe klanten. De afbeeldingen hieronder geven de vragen weer die je krijgt als je invult dat je geen ervaring hebt met beleggen.

Gefeliciteerd! Je bent met vlag en wimpel geslaagd.

Stap 8: W-8BEN formulier

De laatste stap. Je bent er bijna! Het W-8BEN formulier heeft te maken met bedrijven/fondsen die in de Verenigde Staten zijn gevestigd, dividenduitkeringen en dividendbelasting die de Verenigde Staten zouden inhouden op dividenduitkeringen, als je niet het W-8BEN formulier invult. Klinkt misschien als een ingewikkelnd verhaal, maar gewoon altijd invullen. Hierdoor voorkom je dat zowel de Verenigde Staten als Nederland dividendbelasting inhoudt. Je voorkomt dus dubbele belastingheffing.

Klik op “Ja” en “Bevestigen” als het antwoord op de vraag of je wilt dat het verlaagde bronbelastingtarief op inkomsten afkomstig uit de Verenigde Staten door DEGIRO moet worden aangevraagd.

Zodra je het vakje hierboven hebt aangevinkt en op “Bevestigen” hebt geklikt, ben je klaar!

Check de product tour en start met beleggen met jouw DEGIRO account!

Whoop whoop, je bent klaar! Gefeliciteerd! Check snel hoe de website eruit ziet en waar je alles kunt vinden. De product tour duurt slechts 1 minuut, maar je hebt er veel profijt van als je niet op “overslaan” klikt. Overigens kun je altijd weer zodra je inlogt opnieuw via het menu de product tour doorlopen.

Klaar voor de start? Check hier de ‘Geheime’ DEGIRO Kernselectie!

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Ook interessant!

14 reacties

  1. Hallo euroverzamelaar,
    Indrukwekkend wat je allemaal hebt uitgezocht en deelt op internet.
    Er is sinds kort een nieuwe speler op de beleggersmarkt waar je “gratis” kunt beleggen. Wellicht is deze ook interessant als mogelijk alternatief voor de Giro?
    Groet

    1. Bedankt voor je reactie Willem.

      Flatex is (inmiddels) geen interessant alternatief (meer), het heeft DEGIRO overgenomen en gaat per 1 juni transactiekosten rekenen. Nederlandse klanten worden overgezet naar DEGIRO als onderdeel van de fusie.

  2. Hallo,
    In verband met W-8BEN formulier,
    Bij vraag:Wilt u het verlaagde bronbelastingtarief op inkomsten afkomstig uit de Verenigde Staten aanvragen?

    Moet Ja of Nee antwoorden?
    Aangezien ik woon in Belgie en enkel belastingplicht in Belgie.

    1. Altijd invullen met een ja, het voorkomt dubbele belasting inhouding.. Geen Nederlander die dat wil… Maar ook elke Belg verwacht ik 🙂

  3. Een tijdje geleden heb ik een custody account geopend bij De GIRO. Ik ben zeer benieuwd naar jouw portefeuille: in welke accumulating ETF’s (aandelen en obligaties) investeer je en in welke losse aandelen? Of kan ik deze blog ergens vinden?

    Verder mijn complimenten over je inhoudelijke vakkennis en het verwoorden ervan!

    1. Hoi Kim,

      Ik houd te allen tijde een reservepotje/buffer aan, gewoon op de spaarrekening. Dat geeft mij een gerust gevoel. Met het restant beleg ik.

      Vanwege de lage rente beleg ik niet meer in obligaties. Dat deel staat nu gewoon op de spaarrekening (in totaal staat ongeveer 20% van mijn vermogen op de spaarrekening). Niet vanwege het spectaculaire rendement, maar om een gerust gevoel te kunnen houden tijdens de wilde rit die met beleggen in aandelen gepaard gaat en om mezelf de kans te geven om aandelen bij te kopen als de koersen sterk dalen en aandelen in de uitverkoop gaan (‘buy the dips’). Dat is me meer waard dan het lage rendement dat nu op obligaties wordt gemaakt. Ook heb ik geen ‘deposito ladder’ meer, waarbij elk kwartaal een deel van de deposito’s vrijkomt. Dat zou misschien wel meer rendement opleveren dan het aanhouden op een spaarrekening, maar daarmee zou ik me beperken in mijn kansen om aandelen bij te kopen als de paniek weer even regeert op de aandelenbeurzen. En door aandelen (althans: ETF’s in aandelen) bij te kopen als er weer een dipje is, verwacht ik uiteindelijk dus een hoger rendement te behalen).

      Persoonlijk beleg ik dus met 80% van mijn vermogen, de resterende 20% zou ik (afgezien van een buffer natuurlijk) het liefst weer aan willen houden in de vorm van een ETF in obligaties maar vanwege de extreem lage rente en de volatiliteit geef ik momenteel dus de voorkeur aan een simpele spaarrekening.

      Van die 80% waar ik mee beleg, speel ik een beetje met maximaal 10% in losse aandelen (totaal niet in lijn met de FIRE-gedachte, maar wel een leuke hobby die zo nu en dan nou eenmaal geld kost :)) en de resterende 90% verdeel ik keurig netjes over 2 ETF’s: EMIM (20%) en IWDA (80%).

      Hoe ziet jouw portefeuille eruit?

  4. Ik heb vorige week een account geopend bij DEGIRO en heb het W-8BEN formulier ingevuld,
    Bij vraag:Wilt u het verlaagde bronbelastingtarief op inkomsten afkomstig uit de Verenigde Staten aanvragen? heb ik per ongeluk op ‘nee’ geklikt. Weet iemand of ik dit ergens kan terugdraaien en de vraag nogmaals met ‘ja’ kan beantwoorden?

    Alvast bedankt!

  5. Hey Euroverzamelaar, hele handige website! Je bent notaris, dus hebt waarschijnlijk rechten gestudeerd. Ik ben bijna afgestudeerd rechtenstudent en wil zo snel mogelijk gaan investeren in ETF’s. Ik heb mezelf al veel ingelezen (via o.a. het boek van Postma en verschillende websites), maar de keuze voor een ETF vind ik nog wel erg lastig… Je geeft in je bericht van 27 september 2020 aan dat je 20% in EMIM investeert, maar EMIM behoort volgens mij helemaal niet (meer?) tot de kernselectie van DEGIRO…. Wat zou in jouw optiek een goed alternatief voor EMIM zijn?

    1. Heel verstandig Mrv. Het hangt af van wat je precies beoogt, hoe je dit wilt bereiken en wat je belangrijk vindt. Ik neem aan dat je wilt beleggen in ETF’s met als doel: financieel onafhankelijk worden. Als je ernaar streeft om dat te bereiken door telkens effecten te kopen en die niet meer wilt verkopen (buy and hold) totdat je dit doel hebt bereikt, dan zou ik voor de combinatie EMIM (ongeveer 20%) en IWDA (ongeveer 80%) gaan. EMIM maakt overigens inderdaad geen onderdeel uit van de kernselectie. Een alternatief voor deze combinatie zou natuurlijk VWRL zijn, één ETF die ongeveer hetzelfde resultaat geeft. Makkelijker maar misschien ook iets duurder, dat is een rekensom die je zelf even moet maken als je eenmaal jouw ideale mix hebt bepaald. Daarnaast is het natuurlijk ook de vraag of je op één sector of gebied een extra accent wenst aan te brengen. Als je zwaar tilt aan de voordelen van de kernselectie (wat begrijpelijk zou zijn als je regelmatig een bepaalde ETF aankoopt, gezien de effecten van kosten op je eindresultaat), doe dan wat ik een paar jaren geleden ook heb gedaan: zoek van elke ETF in de kernselectie de basisinformatie op, print die, en ga dan sorteren en vergelijken. Dan kom je bijvoorbeeld LU1681045370 tegen, ook een ETF gericht op de opkomende markten maar vanwege de synthetische replicatie-methode niet mijn favoriet. Het kost wat tijd, maar je leert er veel van. Bovendien kun je het daarna loslaten. Je stippelt een strategie uit en houd je daaraan. Nadat je effecten bent gaan kopen zal je dagelijks nog meningen van anderen lezen, maar daar laat jij je dan niet meer door aan het twijfelen maken. Immers, je hebt dan al een weloverwogen keuze gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.