Ticker | WEBN |
ISIN | IE0003XJA0J9 |
Jaarlijkse totale kosten ratio (TER) | 0,07% |
Dividendbeleid | Accumulerend (herbeleggend) |
Replicatie-type | Fysiek (direct) |
Activaklasse | Aandelen (Large & Mid Cap) |
Regio | Wereldwijd, ontwikkelde en opkomende markten |
Instapkosten | Geen |
Uitstapkosten | Geen |
Jurisdictie fonds | Ierland |
Dividendlekkage | Ja |
Inleiding
Sinds 13 maart 2024 kunnen we beleggen in een nieuwe ETF die snel aan populariteit lijkt te winnen onder aanhangers van de FIRE-beweging: WEBN. Alternatieven zoals VWRL, VWCE, IWDA, EMIM en de NT-fondsen lijken er een geduchte concurrent bij te hebben gekregen. De hoogste tijd om deze ETF onder het vergrootglas te leggen en te onderzoeken waarom de ETF zo populair lijkt te zijn onder hen die financiële onafhankelijkheid en een vervroegd pensioen nastreven.
![WEBN risico-indicator](https://www.firenederland.nl/wp-content/uploads/2024/12/WEBN-risico-indicator.jpg)
WEBN risico’s
Risico-indicator WEBN
De samenvattende risico-indicator is een richtsnoer voor het risiconiveau van deze ETF ten opzichte van andere producten. De indicator laat zien hoe groot de kans is dat beleggers verliezen op hun investering wegens marktontwikkelingen of doordat er geen geld voor betaling is.
Amundi heeft dit product ingedeeld in klasse 4 uit 7; dat is een middelgrote risicoklasse. Dat betekent dat de potentiële verliezen op toekomstige prestaties worden geschat als middelgroot, en dat de kans dat zij je niet kunnen betalen wegens een slechte markt aanwezig is. Het marktliquiditeitsrisico is ook aanwezig.
Omdat dit product niet is beschermd tegen toekomstige marktprestaties, kun je je belegging geheel of gedeeltelijk verliezen en dus niet je gehele investering terugkrijgen. Naast de risico’s die in de risico-indicator zijn opgenomen, kunnen ook andere risico’s de prestaties van de ETF beïnvloeden. Raadpleeg daarvoor onder andere de prospectus van AMUNDI ETF ICAV.
Beleggen brengt risico’s met zich mee, met name het risico van kapitaalverlies. De waarde van een belegging is onderhevig aan marktfluctuaties en kan daardoor zowel dalen als stijgen. Hierdoor kunnen beleggers een deel of zelfs hun volledige initiële investering verliezen. Historische prestaties bieden geen garantie of indicatie voor toekomstige resultaten.
WEBN samenstelling
Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR (de “Index“) is een marktkapitalisatiegewogen index. Een bepaalde procentuele wijziging van de koers van een aandeel van een groot bedrijf (zoals Apple, Nvidia of Microsoft) heeft meer invloed op de Index (en daarmee de waarde van WEBN) dan dezelfde procentuele wijziging van de koers van een aandeel van een kleiner bedrijf. WEBN belegde op 2 januari 2025 maar liefst 24,13% van haar vermogen in de 10 grootste bedrijven ter wereld (gewogen naar vrije marktkapitalisatie). Bijna een kwart van je belegging is dus geconcentreerd in slechts 10 bedrijven. Als de koersen van die 10 bedrijven hard dalen, zal dat je portefeuille ook relatief hard raken. Ondanks dat de Index op diezelfde datum 3.433 ondernemingen volgt.
Betekenis vrije marktkapitalisatie
Vrije marktkapitalisatie verwijst naar het deel van de totale marktkapitalisatie van een bedrijf dat beschikbaar is voor handel op de beurs. Het omvat alleen de aandelen die vrij verhandelbaar zijn en niet in handen zijn van strategische aandeelhouders zoals:
- Bestuurders en oprichters van het bedrijf
- Grote institutionele beleggers
- Overheden of andere entiteiten met langdurige belangen
De marktkapitalisatie wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers. Bij vrije marktkapitalisatie worden alleen de vrij verhandelbare aandelen in die berekening meegenomen.
Het is een belangrijke maatstaf omdat het een realistischer beeld geeft van de aandelen die daadwerkelijk op de markt beschikbaar zijn en invloed kunnen hebben op de prijs. Daarom wordt het vaak gebruikt bij het samenstellen van indices.
Op 2 januari 2025 woog de IT-sector met 25,93% bovendien zwaar in de Index, gevolgd door de financiële sector met 16,75%. De aandelen in alle aangehouden ondernemingen worden bovendien voor 65,57% aangehouden in Amerikaanse dollars, gevolgd door de euro (6,49%). De meeste aangehouden aandelen staan genoteerd in de Verenigde Staten (64,98%), gevolgd door Japan (5,56%). Logische conclusies, concentraties en bijbehorende risico’s wanneer je kiest voor een marktkapitalisatiegewogen index. Kijk voor een actueel overzicht op de WEBN website van Amundi waar je een Excelsheet kunt downloaden met alle actuele aandelenbelangen die WEBN aanhoudt.
![WEBN geografisch](https://www.firenederland.nl/wp-content/uploads/2025/01/WEBN-ETF-geografisch-1024x502.jpg)
Kosten broker
Effecten die op de secundaire markt zijn gekocht, kunnen doorgaans niet rechtstreeks aan WEBN worden verkocht. Beleggers moeten aandelen op een secundaire markt kopen en verkopen met de hulp van een tussenpersoon (bijv. een broker) en kunnen hiervoor kosten in rekening brengen. DEGIRO rekent bijvoorbeeld EUR 3 voor het aan- of verkopen van WEBN. Beleggers kunnen bovendien meer betalen dan de huidige netto-inventariswaarde bij het kopen van aandelen en kunnen minder ontvangen dan de huidige netto-inventariswaarde bij het verkopen ervan.
Het bedrag dat door Amundi wordt gezien als redelijk om te investeren in deze ETF hangt af van de persoonlijke omstandigheden van elke investeerder. Om dit bedrag te bepalen, moeten investeerders rekening houden met hun financiële situatie, persoonlijke activa en huidige en toekomstige vereisten, evenals met hun bereidheid om risico’s te accepteren of omgekeerd hun voorkeur om voorzichtig te investeren. Beleggers wordt door Amundi ook ten zeerste aanbevolen om hun beleggingen voldoende te diversifiëren om te voorkomen dat ze uitsluitend worden blootgesteld aan de risico’s van deze ETF. Beleggers dienen daarom advies in dit verband in te winnen bij hun gebruikelijke adviseurs (juridisch, fiscaal, financieel en/of boekhoudkundig) voordat ze deze ETF kopen.
Belangrijkste risico’s volgens vermogensbeheerder Amundi
De belangrijkste risico’s m.b.t. WEBN tijdens normale marktomstandigheden zijn volgens Amundi:
- Landenrisico – China
- Valutarisico
- Derivaten
- Aandelen
- Afdekkingsrisico (Hedged Share Class)
- Opkomende markten
- Chinese markt
- Indexreplicatie
- Liquiditeit van de noteringsmarkt
- Beleggingsfonds
- Beheer
- Marktrisico
- ESG-risico
De belangrijkste risico’s m.b.t. WEBN tijdens ongebruikelijke marktomstandigheden zijn volgens Amundi:
- Tegenpartij
- Operationeel
- Liquiditeit
- Standaardpraktijken
Wat gebeurt er als de beheermaatschappij Amundi Ireland Limited niet kan uitbetalen?
WEBN is een subfonds van AMUNDI ETF ICAV. Voor elk subfonds van AMUNDI ETF ICAV wordt een aparte pool van activa belegd en beheerd. De activa en passiva van WEBN zijn gescheiden
van die van andere subfondsen en van de beheermaatschappij (Amundi Ireland Limited), en er bestaat geen onderlinge aansprakelijkheid. Het subfonds is niet aansprakelijk indien de beheermaatschappij of een gedelegeerde dienstverlener faalt of in gebreke blijft. Nogmaals: al deze informatie leest de Euroverzamelaar in de WEBN prospectus, de WEBN KID (het “essentiële-informatiedocument” dat wettelijk is voorgeschreven en in tegenstelling tot wat we op de diverse website kunnen vinden géén marketingmateriaal is) en de website van Amundi.
WEBN doelstellingen
WEBN wordt passief beheerd. Het doel van WEBN is uitsluitend het rendement van de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR (de Index) te volgen. De ETF streeft ernaar een tracking error tussen de ETF en zijn Index te bereiken die normaal gezien niet meer dan 1% bedraagt. De Index is een aandelenindex en omvat landen met ontwikkelde en opkomende markten. De Index is bedoeld om de prestaties te volgen van de large- en midcapsegmenten die ongeveer de grootste 85% van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie op de wereldwijde markten dekken. De Index bestaat op 2 januari 2025 uit 3.433 ondernemingen.
Meer informatie over de samenstelling van de Index kun je in de andere blogpost over dit onderwerp lezen of kan worden geraadpleegd in de prospectus en op de website van Solactive.
De blootstelling aan de Index zal worden verwezenlijkt via directe replicatie, voornamelijk door direct te beleggen in overdraagbare effecten en/of andere in aanmerking komende activa die de onderdelen van de Index vertegenwoordigen in een verhouding die bijzonder nauw aansluit bij hun verhouding in de Index.
De beleggingsbeheerder zal derivaten kunnen gebruiken om in- en uitstromen op te vangen en die betrekking hebben op de Index of bestanddelen van de Index voor beleggingen en/of efficiënt portefeuillebeheer. Om extra inkomsten te genereren teneinde zijn kosten te compenseren, kan WEBN ook effectenleningen aangaan.
WEBN doelgroep
Dit product is volgens Amundi bedoeld voor beleggers met een basiskennis van en geen of beperkte ervaring met beleggen in fondsen, die ernaar streven de waarde van hun belegging over de door Amundi aanbevolen periode van bezit (5 jaar) te verhogen en die bereid zijn een verlies van maximaal het belegde bedrag te accepteren. Deze ETF is bedoeld voor beleggingen op (middel)lange termijn; je moet bereid zijn om de belegging ten minste 5 jaar aan te houden. Je kunt je belegging op elk moment verzilveren, of je kunt de belegging langer aanhouden. De duur van het fonds is onbegrensd.
Door deze ETF op te nemen in je beleggingsportefeuille spreidt je het risico over de large- en midcapsegmenten in zowel opkomende als ontwikkelde markten die ongeveer de grootste 85% van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie op de wereldwijde markten dekken. Je belegt dus niet in small-caps.
Houd er rekening mee dat dit passief beheerde fonds een onderliggende index repliceert, waarvan de methodologie erop gericht is om een brede marktexposure te bieden zonder rekening te houden met ESG-factoren of uitsluitingen. Daarom kun je worden blootgesteld aan effecten die betrokken kunnen zijn bij ernstige controverses, acute duurzaamheidsrisico’s of materiële negatieve impact op duurzaamheidsfactoren.
WEBN waar en wanneer te verhandelen
WEBN wordt genoteerd aan en verhandeld op een of meer beurzen. In normale omstandigheden kun je de ETF verhandelen tijdens de handelsuren van de beurzen. Op het moment van schrijven van deze blogpost (begin 2025) is WEBN genoteerd op diverse beursen, de Euroverzamelaar heeft ervoor gekozen WEBN op de Duitse Xetra aan te houden.
WEBN dividend
Aangezien dit een niet-uitkerende ETF is, worden de beleggingsopbrengsten zoals dividend automatisch herbelegd. Het kapitalisatieaandeel behoudt en herbelegt automatisch alle toewijsbare inkomsten in het fonds, waardoor de waarde van de ETF stijgt.
Ben je op zoek naar een dividend uitkerende variant van WEBN, dan ben je op zoek naar ticker: WEBG. Dat is een andere (vergelijkbare) ETF van Amundi.
WEBN kosten
Er worden door Amundi geen instapkosten in rekening gebracht als je WEBN aankoopt. Amundi brengt ook geen uitstapkosten in rekening als je WEBN verkoopt. Er wordt door Amundi wel jaarlijks 0,03% beheerskosten en 0,04% andere administratie- of exploitatiekosten in rekening gebracht (de TER van WEBN is dus 0,07%). Zie ook pagina 86 van de prospectus. Transactiekosten of prestatievergoedingen worden niet in rekening gebracht door Amundi.
Doordat je als belegger handelt op de zogenaamde secundaire markt, zal je broker (bijv. DEGIRO, easybroker, BUX, TradeRepublic of Interactive Brokers) wel kosten (zoals transactiekosten of makelaarskosten) in rekening brengen. Bovendien kun je als belegger de kosten van de bid-ask spread moeten dragen. Dit is het verschil tussen de prijzen waartegen effecten kunnen worden gekocht en verkocht.
Beheerproces
WEBN wordt beheerd volgens een passieve aanpak en de blootstelling aan de Index zal worden bereikt door directe replicatie, voornamelijk door directe beleggingen in verhandelbare effecten en/of andere in aanmerking komende activa, die de componenten van de Index vertegenwoordigen in een verhouding die zeer dicht bij hun verhouding in de Index ligt, zoals beschreven in de sectie “Replicatiemethoden voor Passief Beheerde Subfondsen” van de prospectus. Met uitzondering van toegestane beleggingen in OTC-opties en swap-instrumenten (zoals beschreven in de sectie “Technieken en instrumenten voor effecten en derivaten” van de prospectus) en contanten, zullen de beleggingen van WEBN aandelen en aandelen-koppelde instrumenten zijn die genoteerd en verhandeld worden op gereguleerde markten.
De beleggingsbeheerder integreert de overweging van bepaalde duurzaamheidsrisico’s zoals vermeld in de sectie “Risicofactoren – Duurzaam Beleggingsrisico” van de prospectus door de effecten van bedrijven die betrokken zijn bij de productie of verkoop van controversiële wapens, zoals gedefinieerd in de sectie “Replicatiemethoden voor Passief Beheerde Subfondsen” van de prospectus, uit te sluiten. WEBN houdt rekening met de belangrijkste negatieve effecten van beleggingen op duurzaamheidsfactoren in zijn beleggingsproces, zoals uitgebreider beschreven in de sectie “Duurzaam Beleggen” van de prospectus.
WEBN promoot geen milieu- of sociale kenmerken en heeft niet duurzaam beleggen als doelstelling. Daarom valt WEBN onder artikel 6 van verordening (EU) 2019/2088 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector.
Tracking Error
De tracking error meet de volatiliteit van het verschil tussen het rendement van de ETF en het rendement van de Index. Onder normale marktomstandigheden wordt verwacht dat WEBN de prestaties van de Index volgt met een tracking error van maximaal 1%.
Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR
Activaklasse | Aandelen |
Strategie | Gericht op het volgen van verschillende segmenten van de wereldwijde aandelenmarkt en worden geselecteerd en gewogen op basis van de vrij beschikbare marktkapitalisatie. |
Regionale toewijzing | Wereldwijde markten |
Herbalanceringsfrequentie | De Index wordt elk kwartaal aangepast in februari, mei, augustus en november. |
WEBN volgt de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR. Dat blijkt (onder andere) uit de prospectus van WEBN (pagina 84).
De Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR is een netto totaalrendementsindex, wat betekent dat dividenden, na aftrek van belasting betaald door de indexcomponenten, zijn inbegrepen in het rendement van de Index. Bij deze Index worden bronbelastingtarieven toegepast.
De aandelen worden gerangschikt op basis van de vrije marktkapitalisatie in aflopende volgorde, en de aandelen die overeenkomen met large-cap- en mid-cap-effecten worden geselecteerd. De vrije marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal vrij verhandelbare uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de handelsprijs van de aandelenklasse op de selectiedag (zijnde de eerste woensdag van mei en november, waarbij de indexcomponenten worden gewogen op basis van de vrije marktkapitalisatie). De aandelen worden gewogen op basis van hun vrije marktkapitalisatie.
De geek die alles wilt weten verwijst de Euroverzamelaar naar een andere blogpost over de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR. Waarschuwing: alleen voor de echte geeks onder ons!
Indexherziening (herweging WEBN)
De herweging van de Index is gepland op kwartaalbasis, in de maanden februari, mei, augustus en november.
Technieken en instrumenten voor effecten en derivaten
Om om te gaan met instromen en uitstromen en ook met enkele lokale marktspecificaties voor aandelen (inclusief markttoegang, liquiditeit of lokale belastingkwesties); kan de beleggingsbeheerder beleggen in futures, opties en swaps die verwijzen naar aandelen die zijn opgenomen in de Index of anderszins consistent zijn met de beleggingsdoelstelling van WEBN. In dat geval kan WEBN deposito’s aanhouden terwijl volledige blootstelling aan de Index wordt behouden.
WEBN kan gebruik maken van technieken en instrumenten voor efficiënte portefeuillebeheerdoeleinden met betrekking tot verhandelbare effecten en geldmarktinstrumenten, zoals effectenuitleningsovereenkomsten (securities lending arrangements) en omgekeerde terugkoop- en terugkoopovereenkomsten (reverse repurchase and repurchase agreements), zoals beschreven en in overeenstemming met de secties “Technieken en instrumenten voor effectenfinancieringstransacties” en “Replicatiemethoden voor Passief Beheerde Subfondsen” van de prospectus. In het bijzonder kunnen dergelijke technieken en instrumenten worden gebruikt om extra inkomsten voor WEBN te genereren.
De maximale en verwachte proporties van de activa van WEBN die kunnen worden onderworpen aan SFT’s (Securities Financing Transactions) worden vermeld in de tabel “Gebruik van Effectenfinancieringstransacties en Total Return Swaps” in de prospectus. Daar lezen we (op pagina 125 van de prospectus):
Naam sub-fonds | Repo – expected (%) | Repo – max (%) | Rev Repo – expected (%) | Rev Repo – max (%) | Sec Lend – expected (%) | Sec Lend – max (%) | Sec Borrow – expected (%) | Sec Borrow – max (%) | TRS – expected (%) | TRS – max (%) |
0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Replicatiemethoden WEBN
In de prospectus (pagina 118 en verder) leest de Euroverzamelaar het volgende over de gebruikte replicatiemethoden.
Als sprake is van volledige replicatie (zoals justETF.com en marketscreener.com beweren):
“Het Subfonds kan zijn beleggingsdoelstelling realiseren door te beleggen in een portefeuille van verhandelbare effecten of andere in aanmerking komende activa, die doorgaans zullen bestaan uit de bestanddelen van de index zoals uiteengezet in de “Beschrijving van het Subfonds” en in een verhouding die dicht bij hun verhouding in de index ligt. De Beheervennootschap behoudt zich het recht voor om niet te beleggen (i) in effecten die in de index zijn opgenomen, wanneer hun weging te klein zou zijn of wanneer het kopen of aanhouden van dergelijke bestanddelen nadelig zou zijn voor de prestaties van het Subfonds; en/of (ii) zoals vermeld in de relevante “Beschrijving van het Subfonds”, in effecten van bedrijven die betrokken zijn bij de productie of verkoop van controversiële wapens en/of in effecten van bedrijven die betrokken zijn bij de productie of verkoop van de volgende controversiële wapens: antipersoonsmijnen, clusterbommen, alsmede chemische, biologische en verarmd uraniumwapens; in effecten van bedrijven die in strijd zijn met internationale verdragen over mensen- of arbeidsrechten of die herhaaldelijk en ernstig een of meer van de tien principes van het Global Compact* schenden; in effecten van bedrijven die betrokken zijn bij de productie of distributie van tabak; of bedrijven met een aanzienlijke blootstelling aan thermische kolen, nucleaire wapens of onconventionele olie en gas.
*United Nations Global Compact (UN Global Compact): “Een oproep aan bedrijven om strategieën en operaties af te stemmen op universele principes op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en anticorruptie, en acties te ondernemen die maatschappelijke doelen bevorderen.”
De uitsluiting van deze effecten is gebaseerd op de methodologie van de Beleggingsbeheerder, zoals beschreven in de sectie “Minimumstandaarden en Uitsluitingsbeleid” van Amundi’s Global Responsible Investment Policy. Als gevolg van de uitsluiting van deze effecten kunnen er omstandigheden zijn waarin een Subfonds dat een index repliceert voor de doeleinden van Verordening 71 van de UCITS-verordening, niet alle bestanddelen van de index aanhoudt.
Een Subfonds dat een vastrentende index repliceert, kan een bestanddeel beschouwen als verwijzend naar de emittenten in de index en niet naar de specifieke uitgiftes in de index voor het doel van dergelijke replicatie. Het Subfonds kan streven naar het aanhouden van alle emittenten in de index in over het algemeen dezelfde verhoudingen waarin ze in de index zijn opgenomen (onderhevig aan eventuele toepasselijke wettelijke limieten). Dit betekent echter dat het Subfonds mogelijk niet alle uitgiftes in de index aanhoudt en/of niet alle uitgiftes in dezelfde verhoudingen aanhoudt waarin ze in de index zijn opgenomen en/of uitgiftes aanhoudt die niet in de index zijn opgenomen, maar zijn uitgegeven door emittenten die in de index zijn opgenomen (onder voorbehoud van het beleggingsbeleid van het Subfonds zoals uiteengezet in de relevante “Beschrijving van het Subfonds”).“
Ten aanzien van derivaten wordt daarbij het volgende opgemerkt:
“Het Subfonds kan ook transacties aangaan in financiële derivaten (FDI), voornamelijk om de doelen onder (i) en (ii) hieronder te bereiken. Dit kan onder meer futures, swaps, opties, termijncontracten, niet-leverbare termijncontracten en spotvalutatransacties omvatten, met als doel:
i. het verminderen van tracking errors;
ii. het optimaliseren van het kasbeheer;
iii. het verlagen van transactiekosten of het mogelijk maken van blootstelling in het geval van illiquide effecten of effecten die om markt- of regelgevende redenen niet beschikbaar zijn;
iv. het ondersteunen van de beleggingsdoelstelling en het omgaan met specifieke kenmerken van lokale aandelenmarkten (zoals markttoegang, liquiditeit en lokale belastingen), en om efficiënties te genereren in het verkrijgen van blootstelling aan de componenten van de financiële index of aan de financiële index zelf;
v. het afdekken van valutarisico’s.“
Ten slotte wordt in dit kader nog het volgende opgemerkt in de prospectus:
“Het Subfonds kan technieken en instrumenten toepassen met betrekking tot verhandelbare effecten en geldmarktinstrumenten, zoals effectenleningen of -verhuur, mits deze technieken en instrumenten worden gebruikt voor efficiënt portfoliobeheer, in overeenstemming met de “Beschrijving van het Subfonds”.
Het gebruik van dergelijke technieken en instrumenten mag niet leiden tot een wijziging van de verklaarde beleggingsdoelstelling van enig Subfonds of tot een aanzienlijke verhoging van het aangegeven risicoprofiel van het Subfonds.
Om de blootstelling van een Subfonds aan het tegenpartijrisico onder een terugkoopovereenkomst te beperken, zal het Subfonds contanten of andere activa als onderpand ontvangen.
De maximale en verwachte proporties van de activa van elk Subfonds die onder normale omstandigheden kunnen worden onderworpen aan effectenlening- of -verhuurovereenkomsten, zijn gedefinieerd in de tabel “Gebruik van Effectenfinancieringstransacties en Total Return Swaps” voor elk Subfonds.“
Als sprake is van ‘sampling’ in plaats van volledige replicatie (zoals Mr FOB beweert en ook op Boerse Frankfurt te lezen valt):
“Om de directe replicatiemethode te optimaliseren en de kosten van directe beleggingen in alle componenten van de index te verlagen, kan een Subfonds besluiten om gebruik te maken van een “sampling”-techniek. Deze techniek houdt in dat wordt belegd in een selectie van representatieve componenten van de financiële index, zoals uiteengezet in de relevante “Beschrijving van het Subfonds”.
De “sampling”-techniek zal niet worden toegepast door een Subfonds dat een index repliceert voor de doeleinden van de verhoogde beleggingslimieten onder Verordening 71 van de UCITS-verordening.
Een Subfonds kan beleggen in een selectie van verhandelbare effecten die representatief zijn voor de index, zoals beschreven in de relevante “Beschrijving van het Subfonds”, in verhoudingen die niet overeenkomen met hun gewicht binnen de financiële index. Indien van toepassing kan ook worden belegd in effecten die geen componenten van de index zijn.
De Beheervennootschap behoudt zich tevens het recht voor om niet te beleggen in de effecten zoals vermeld in (ii) hierboven.
Als gevolg van de uitsluiting van deze effecten kunnen er situaties ontstaan waarin een Subfonds dat een index repliceert voor de doeleinden van Verordening 71 van de UCITS-verordening niet alle componenten van de index aanhoudt.“
Uit de prospectus is het de Euroverzamelaar niet geheel duidelijk geworden of WEBN nou gebruikmaakt van (optimized) sampling of volledige replicatie, maar op basis van de bewoordingen op pagina 84 meent de Euroverzamelaar dat sprake is van volledige replicatie. Zodra Amundi per e-mail heeft gereageerd op mijn vragen zal ik deze blogpost overeenkomstig aanpassen.
Basisvaluta WEBN
De basisvaluta van WEBN is Amerikaanse dollar (USD).
Contactgegevens Amundi contactpersonen ETF verkoop en informatie
E-mailadres: info-etf@amundi.com.
Telefoonnummer: 020 794 04 79 / 020 794 00 80
Overstappen naar WEBN?
Voor de Euroverzamelaar was de introductie van de ETF WEBN reden om de FIRE-portefeuille grondig te wijzigen. Een combinatie van de ETF’s VTI en VXUS mogen dan nog interessanter zijn, maar om die aan te schaffen moet je handelen in opties. Dat is niet voor iedereen weggelegd. De meeste van ons willen eenvoudig, zonder poespas beleggen. WEBN past daarom perfect in de FIRE-beleggingsstrategie. Overweeg jij ook over te stappen? Of kies je toch voor andere mogelijkheden, zoals de drie NT fondsen? Waarom? Deel hieronder je mening, daar heeft iedereen wat aan!