Bux Zero kosten

Deel dit blogartikel op Social Media

Bux Zero kosten

Bux Zero heeft in korte tijd grote bekendheid gekregen. Slogans als ‘Commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s’ doen het goed. Een gratis aandeel cadeau krijgen wanneer je een account opent bij BUX trekt natuurlijk ook veel mensen. Maar wat is het verdienmodel van Bux Zero? Wat zijn de Bux Zero kosten?

Bux Zero kosten

Het klinkt vreemd. Een broker die commissievrij beleggen aanbiedt en gratis aandelen weggeeft aan haar klanten. BUX is geen charitatieve organisatie, ze maken kosten en willen winst maken. Wat is het verdienmodel van BUX? Nick Bortot, CEO van BUX beantwoordde die vraag bij RTL Nieuws als volgt: “Bij ons kun je de transactie aan het einde van de dag uitvoeren, dan betaal je niets. Maar als je de transactie meteen wil laten uitvoeren, dan betaal je een euro. Dat is hoe we nu ons geld verdienen, maar ik zie wel echt een markt voor een abonnementsmodel. Dat zie je ook bij Netflix en bij Spotify. Wij komen ook met zo’n abonnement. Je kunt dan voor een vast bedrag per maand onbeperkt beleggen.”

Op de website van BUX zeggen ze er het volgende over: “Bux Zero biedt drie manieren om aandelen te kopen: Zero Orders, Marktorders en Limietorders. Met de Zero Order kan iedereen commissievrij beleggen. Dit ordertype blijft ook commissievrij voor alle aandelen en ETF’s. We rekenen alleen een commissie van slechts €1 voor Markt- en Limietorders op Europese aandelen en ETF’s. Voor Amerikaanse aandelen zijn alle ordertypen commissievrij.” Dat laatste zal vast te maken hebben met de FX toeslag die BUX rekent bij wisselkoersen.

Wat zijn zero orders

BUX heeft de zero order ontwikkeld zodat iedereen commissievrij kan beleggen. Dit ordertype is en blijft commissievrij voor alle Europese aandelen en ETF’s. Deze orders worden aan het eind van de handelsdag uitgevoerd, tussen 4 en 5 uur ‘s middags. Dus wanneer je na 4 uur ‘s middag een order inlegt, dan wordt deze pas de volgende dag uitgevoerd. Er is geen zero order beschikbaar voor Amerikaanse aandelen, omdat markt- en limietorders voor Amerikaanse al commissievrij zijn.

Moment van uitvoering

Een verschil met de marktorder is dat de zero order niet direct wordt uitgevoerd. BUX stuurt namelijk alle zero orders van haar gebruikers van een dag aan het eind van de handelsdag, tussen 4 en 5 uur ‘s middags, naar de beurs om uitgevoerd te worden. De periode tussen 4 en 5 wordt het ’tijdraam’ genoemd. De deadline om nog een order te kunnen plaatsen, 4 uur, noemt BUX de ‘cutoff time’.

Voor de zero order gelden de volgende regels:

  • zero orders die geplaatst zijn voor de cutoff time kunnen niet meer gecancelled worden zodra het tijdraam geopend is; en
  • zero orders die geplaatst zijn na de cutoff time zullen worden meegenomen naar het tijdraam van de volgende handelsdag.

Uitvoeringsprijs

Omdat de koers kan stijgen of dalen tussen het moment van plaatsen van een zero order en de daadwerkelijke uitvoering aan het eind van de handelsdag, heeft BUX een beschermingsmaatregel ingebouwd:

  • voor een kooporder mag het koersverschil niet hoger zijn dan 4%; en
  • voor een verkooporder mag het koersverschil niet lager zijn dan 5%.

Een zero order die om één van deze redenen niet uitgevoerd kan worden zal worden gecancelled en je ontvangt het bericht ‘order afgewezen’ in je inbox. Deze order wordt vervolgens niet bewaard of naar een volgend tijdraam geplaatst.

Niet gegarandeerd uitgevoerd

Wanneer een zero order om een andere reden niet uitgevoerd kon worden, dan zal dit na het sluiten van het tijdraam bekend worden gemaakt. Je ontvangt in dat geval het bericht ‘order geannuleerd’ in je inbox. Ook in dit geval zal de zero order niet worden bewaard of worden meegenomen naar het volgende tijdraam.

Een zero order intrekken

Wil je zelf je ingelegde zero order terugtrekken, dan kan dit alleen maar tijdens openingstijden van de markt en voor de Cutoff Time.

Amerikaanse aandelen

Voor het kopen en verkopen van Amerikaanse aandelen rekent Bux Zero geen commissie voor de zero, markt- en limietorders. Bij deze aandelen is er een valutatoeslag van kracht, omdat je met euro’s aandelen koopt die in dollars geprijsd zijn.

Bux Zero limietorders

Deze orders worden uitgevoerd op een vooraf door jou bepaalde prijs. Bij een limietorder geef jij aan voor welke maximumprijs je wil kopen en/of voor welke minimumprijs je wil verkopen. Voor limietorders op Europese aandelen en ETF’s rekent BUX €1 commissie. Voor Amerikaanse aandelen wordt geen commissie gerekend voor dit ordertype.

Bux Zero marktorders

Deze orders worden meteen uitgevoerd tegen de best beschikbare prijs. BUX rekent €1 commissie voor marktorders op Europese aandelen en ETF’s. Voor Amerikaanse aandelen wordt geen commissie gerekend voor dit ordertype.

Bux Zero FX toeslag

Als je Amerikaanse aandelen koopt of verkoopt, of als je dividend ontvangt, dan moet BUX deze bedragen omrekenen van euro naar dollar of omgekeerd. Voor deze dienst rekent BUX een toeslag van 0,25% op de EUR/USD FX spot koers.

Geschatte kosten en tarieven als je Europese aandelen (ver)koopt via Bux Zero

Onderstaande tabel laat een verwachting zien van de totale kosten wanneer je Europese aandelen koopt of verkoopt via Bux Zero ter waarde van €100 en €1000:

Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €100
Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €1000

Geschatte kosten en tarieven als je Amerikaanse aandelen (ver)koopt via Bux Zero

Onderstaande tabel laat een verwachting zien van de totale kosten wanneer je Amerikaanse aandelen koopt of verkoopt via Bux Zero ter waarde van €100 en €1000:

Bux Zero kosten Amerikaanse aandelen ter waarde van €100
Bux Zero kosten Amerikaanse aandelen ter waarde van €1000

*Bied/Laat spreads zijn impliciete, kosten van een derde partij. Deze worden niet extra in rekening gebracht op jouw account boven de kosten die je betaalt voor het aanschaffen van een aandeel. De schatting van deze kosten is gebaseerd op de gemiddelde spread uit het verleden op de aandelen die BUX aanbiedt, doorgerekend over de laatste 2 jaar.

** De wisselkoers opslag wordt als volgt berekend: voor een verkoop van een US stock of een cash dividend uitbetaling verdeel je het USD bedrag van het aandeel met de LAAT prijs (inclusief de opslag) van het valuta paar EUR/USD (zoals hieronder gedefinieerd). Rond het resultaat naar beneden af op 2 decimalen.

Voor een aankom van US aandelen, deel de USD prijs van het aandeel met de BIED prijs (inclusief de opslag) van het valuta paar EUR/USD (zoals hieronder gedefinieerd). Rond het resultaat naar boven af op 2 decimalen.

LAAT prijs (inclusief opslag) van EUR/USD: ruwe LAAT prijs * 1,002 naar BOVEN afgerond op 5 decimalen.

BIED prijs (inclusief opslag) van EUR/USD: ruwe BIED prijs* / (1-0,002) naar BENEDEN afgerond op 5 decimalen.

Er worden real-time EUR/USD omrekeningskoersen gebruikt in de berekening. De schatting in het vooruitzicht hierboven is gebaseerd op de gemiddeld EUR/USD omrekeningskoers rond januari 2021.

Het effect van de Bux Zero kosten op je rendement

Het effect van kosten voor wie belegt met als doel financieel onafhankelijk worden, mag niet onderschat worden. Op de lange termijn maken kosten een enorm verschil. Wie belegt met als doel winst maken op korte termijn moet ook op de kosten letten. Veel mensen maken verlies op hun beleggingen door de hoge (verborgen) kosten. Om het effect van de kosten van Bux Zero op je rendement te illustreren volgt hierna een aantal tabellen die betrekking hebben op verschillende scenario’s.

Europese aandelen

Allereerst het scenario dat je Europese aandelen hebt gekocht ter waarde van €100 met een market order of limit order:

Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €100 via market order of limit order

Nu volgt het scenario dat je Europese aandelen hebt gekocht ter waarde van €100 met een zero order:

Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €100 via zero order

Dan nu het scenario dat je Europese aandelen hebt gekocht ter waarde van €1000 met een market order of limit order:

Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €1000 via market order of limit order

Vergelijk dit met het scenario dat je Europese aandelen hebt gekocht ter waarde van €1000 met een zero order:

Bux Zero kosten Europese aandelen ter waarde van €1000 via zero order

Amerikaanse aandelen

Nu volgt het scenario dat je Amerikaanse aandelen hebt gekocht ter waarde van €100 met een market order, limit order of zero order (het type order maakt voor Amerikaanse aandelen niet uit voor de Bux Zero kosten):

Bux Zero kosten Amerikaanse aandelen ter waarde van €100 via market order, limit order of zero order

Tot slot volgt het scenario dat je Amerikaanse aandelen hebt gekocht ter waarde van €1000 met een market order, limit order of zero order (het type order maakt voor Amerikaanse aandelen niet uit voor de Bux Zero kosten):

Bux Zero kosten Amerikaanse aandelen ter waarde van €1000 via market order, limit order of zero order

*Gemiddeld historisch rendement van alle Europese effectenbeurzen op BUX Zero.

**Gemiddeld historisch rendement + gemiddelde historische standaard afwijking.

De tabel hierboven laat het cumulatieve effect van de kosten zien op het aankopen van aandelen en het rendement met een aantal aannames. Actueel rendement kan substantieel afwijken van de geschetste scenario’s. Rendement op investeringen in aandelen van bedrijven kunnen negatief zijn en de volledige inleg kan worden verloren. De kosten die te zien zijn in de tabel laten niet de kosten zien van het eventuele verkopen van het aandeel. De kosten van het verkopen van een aandeel zijn afhankelijk van het gekozen order type, de bied/laat spread op de prijs van het aandeel op het moment van verkopen, en de valuta waarin het aandeel luid, op de hierbij geldende wisselkoers naar de valuta in welke de klant zijn/haar portfolio luid, en op de spread van de wisselkoers op het moment van verkoop.

Kosten Bux Zero vergeleken met DEGIRO, BinckBank en Lynx

Kosten Bux Zero vergeleken met DEGIRO, BinckBank en Lynx

Bovenstaand overzicht is afkomstig van de website van Bux Zero en is uitsluitend een vergelijking op prijs. Andere zaken bij een vergelijking zijn ook van belang. Zo is het mogelijk dat verschillende brokers additionele diensten aanbieden, of mogelijk kortingen geven bij een bepaald aantal transacties. Bij sommige brokers kan men een ander profiel kiezen waarbij de kosten afwijken van de hierboven getoonde bedragen (denk aan een DEGIRO basic account of custody account).

1 Je kunt zonder commissiekosten beleggen met de zero order. Zero orders kunnen tijdens handelsuren worden ingelegd maar worden pas uitgevoerd na de cutoff time van de markt in kwestie. Dit ordertype is en blijft gratis met BUX Zero. De marktorder is een order (koop of verkoop) die meteen wordt uitgevoerd tegen de best mogelijke prijs. Voor dit ordertype rekent BUX €1, ongeacht de ordergrootte.

2 Tarief: €2 + 0,03%. Aansluitingskosten: jaarlijks €2,5 per beurs per kalenderjaar (maximale kosten per beurs, 0,25% van de jaarlijkse maximale account waarde).

3 Tarief: €1 + 0,15% (min. €8, max. €150). Service fee: €3,5 + 0,01% van de gemiddelde portfolio waarde per maand, tot een portfolio waarde van €450.000, daarboven geen service fee.

4 Tarief: 0,06% over de transactiewaarde (min. €6, max. €45).

5 Platform fee per standaard account: €5 per kalendermaand, verminderd met de gemaakte transactiekosten. De fee vervalt daarmee als er voor meer dan €5 aan transactiekosten wordt gemaakt per maand. Klanten met een portfolio waarde boven €100.000 zijn gevrijwaard van een platform fee. Nieuwe klanten zijn na hun eerste storting diezelfde maand en de drie daaropvolgende maanden gevrijwaard van een platform fee.

*Slotkoers op 28/07/2020.

Beginnen met beleggen

Wil je beginnen met beleggen via Bux Zero? Download de Bux Zero app! Wil je eerst weten hoe het registratieproces eruit ziet? Hier vind je stap voor stap uitleg hoe je jouw Bux Zero beleggingsaccount opent (how-to).

Wil je eerst meer weten? Check dan ook mijn uitgebreide Bux Zero review en ervaringen!

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Ook interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.