Bux Zero review en ervaringen met beleggen
Bux Zero reviews en ervaringen met beleggen bij BUX zijn populair. Het bedrijf profileert zich als prijsvechter, zoals DEGIRO dat afgelopen jaren ook deed. Met slogans als commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s, en door gratis aandelen cadeau te geven bij het openen van een nieuwe account. DEGIRO behoort inmiddels tot de gevestigde orde nu het naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten heeft. De kernselectie deed en doet het nog altijd goed bij Nederlanders. In sommige gevallen lijkt het er echter op dat Bux Zero goedkoper is dan DEGIRO wanneer je andere aandelen en/of ETF’s koopt. Kosten zijn echter niet het enige wat belangrijk is, gebruiksvriendelijkheid en eenvoud/overzicht zijn dat ook. Ben je nieuwsgierig of Bux Zero een goed alternatief is voor DEGIRO? Hier lees je mijn uitgebreide Bux Zero review en ervaringen met beleggen anno 2021.
Spoiler alert! Mijn tip: stop met dagdromen en open nu een rekening bij DEGIRO én installeer de Bux Zero app. Ontdek wat bij jou past door vandaag met een klein bedrag te beginnen met beleggen. Het openen van een beleggingsrekening is toch gratis en alleen zo kun jij ontdekken wat bij jou past. Wat heb je te verliezen?
Wat zijn de voordelen van Bux Zero?
Het grote voordeel van Bux Zero is de app, deze is gebruiksvriendelijk, intuïtief en laagdrempelig. Bij het gebruiken van de beleggingsapp van Bux Zero merk je aan alles dat ze beleggen zo simpel mogelijk proberen te maken. Geld overmaken naar je beleggingsrekening kan bijvoorbeeld met een Tikkie. Het is een app voor wie zelf wil beleggen en het niet aan een dure vermogensbeheerder wil uitbesteden. BUX kan goedkoop zijn dankzij zogenoemde Zero Orders. Gratis is het echter niet (altijd). Dat is ook logisch, BUX is immers een bedrijf en geen charitatieve instelling. BUX heeft een AFM-vergunning en een bindende Kifid-registratie. BUX handelt via de ABN AMRO, wat betekent dat tegoeden vallen onder het depositogarantiestelsel (tot 100.000 euro). Maar deze Bux Zero review gaat natuurlijk niet alleen in op de voordelen die Bux Zero jou als belegger te bieden heeft.
Wat zijn de nadelen van Bux Zero?
Het nadeel van Bux Zero is dat het beperkte mogelijkheden biedt en niet zo goedkoop is als dat het lijkt. Bux Zero biedt beperkte handelsmogelijkheden. Zo kun je alleen bepaalde aandelen en ETF’s aan- en verkopen bij Bux Zero. Ook zijn de analysemogelijkheden en extra functionaliteiten karig te noemen. Wil je aandelen en ETF’s direct kopen of verkopen? Dan kun je niet gebruikmaken van de voordelige Zero Orders, maar moet je een limietorder of marktorder gebruiken. Dat kost wel geld, net zoals de 0,25% FX toeslag die BUX rekent bij wisselkoersen, zie: Bux Zero kosten. BUX verdient geld als jij transacties verricht. Het probeert je dan ook continu te verleiden om een aan- of verkoop te doen. Terwijl dat doorgaans niet leidt tot een hoger rendement.
Bovendien kan BUX jouw aandelen en ETF’s uitlenen aan derden, dat staat in de Bux Zero Securities Lending Overeenkomst. Dit zie je overigens bij wel meer brokers. Wie een DEGIRO basic account heeft, komt dit als het goed is bekend voor. Doordat je met Bux Zero niet zelf rechtstreeks handelt op een beurs, maar ABN AMRO ertussen zit, rijst bovendien de vraag hoe gunstig de bied- en laat prijzen zijn. Ook ABN AMRO moet natuurlijk iets verdienen.
Wat is Bux Zero?
BUX is een Nederlandse broker op basis van execution only. Dus geen advisering, alleen uitvoering geven aan jouw orders. BUX is in 2014 opgericht door een voormalig bestuurder van Binckbank: Nick Bortot. In tegenstelling tot andere brokers, biedt BUX haar diensten uitsluitend via een app aan. Je kunt dus niet beleggen op de website van BUX. De app heet Bux Zero en is gratis te downloaden in de App Store en Google Play. Met Bux Zero kun je commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s.
Analysemogelijkheden
Fundamentele analyse: Niet beschikbaar, je hebt alleen toegang tot een beknopt bedrijfsprofiel.
Technische analyse: Beperkt, je krijgt alleen toegang tot een koersgrafiek die jou het koersverloop toont. Bij aandelen kun je kiezen uit 1 dag, 5 dagen, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar en 5 jaar. Bij ETF’s uit 1 dag, 5 dagen, 1 maand en 3 maanden.
Analistenadviezen: Niet beschikbaar.
Aandelenselectie: Aandelen filteren op sector of land is makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ook aandelen en ETF’s selecteren met een track record van dividenduitkeringen is met één druk op de knop geregeld.
Fondsenselectie: Er worden geen fondsen aangeboden (wat niet per se een slechte zaak is) en slechts een zeer beperkt aantal ETF’s.
Handelsmogelijkheden
Producten
Toen Bux Zero net was uitgerold, viel het aanbod enorm tegen. De laatste jaren groeit het aanbod flink. Bux Zero biedt tegenwoordig een selectie aan van enkele honderden Europese aandelen en tientallen Amerikaanse aandelen. Het geeft je tegenwoordig dus wel de ruimte om te spreiden. Ook is er een zeer beperkte selectie van ETF’s. Via die ETF’s kun je tegenwoordig ook in een (zéér beperkt) aantal obligaties beleggen.
Aanbod ETF’s
Zoals gezegd is het aanbod in ETF’s bij zeer beperkt bij het schrijven van deze Bux Zero review. Momenteel kun je beleggen in deze ETF’s:
- All-World Dividend ETF (Vanguard)
- All-World index ETF (Lyxor)
- All-World Socially Responsible ETF (Lyxor)
- Asia Pacific ETF Excl. Japan (iShares)
- Automation & Robotics ETF (iShares)
- Emerging Markets Eastern Asia Pacific Excl. Japan (iShares)
- Emerging Markets Eastern Europe ETF (iShares)
- EU Banking Sector ETF (iShares)
- EU Dividend ETF (iShares)
- EU Telecom Sector ETF (iShares)
- EU Top 50 Index ETF (iShares)
- EU Top 600 Index ETF (iShares)
- Europe Dividend ETF (SPDR)
- Europe Socially Responsible ETF (Lyxor)
- Eurozone Bonds ETF (Lyxor)
- France CAC 40 Index ETF (Lyxor)
- Germany DAX 30 Index ETF (iShares)
- Healthcare Innovation ETF (iShares)
- Japan Socially Responsible ETF (UBS)
- Japanese Stocks ETF (Lyxor)
- L&G Cyber Security ETF
- Nasdaq 100 Index ETF (iShares)
- Nikkei 225 Index ETF (Xtrackers)
- S&P 500 Index ETF (Vanguard)
- UBS Asia Pacific Socially Responsible ETF
- UBS USA Socially Responsible ETF
- UK FTSE 100 Index ETF (Xtrackers)
- USD Bonds (1-3Y) ETF (Lyxor)
- USD Inflation-Linked Bonds ETF (Lyxor)
Omdat BUX (op de 2 laatste ETF’s na) alleen de mogelijkheid biedt om (direct of indirect) in aandelen te beleggen, kun je als belegger eigenlijk alleen maar zeer offensieve portefeuilles samenstellen. Dergelijke portefeuilles zijn alleen geschikt als je een zeer lange beleggingshorizon hebt. Ter vergelijking: vermogensbeheerders hanteren voor een zeer offensief profiel – een portefeuille met vrijwel uitsluitend aandelen, wereldwijd gespreid – een termijn van ongeveer 15 jaar. De vraag is of een dergelijke lange termijn beleggingsstrategie een goede match is met het speelse karakter van Bux Zero. Mijn ervaring is dat de Bux Zero app je continu probeert te verleiden om een product aan te kopen of te verkopen. Wie de FIRE beleggingsstrategie volgt dient nou juist niet dagelijks te beleggen.
Ordertypes
Bux Zero biedt een limietorder en een marktorder. Limietorders en marktorders kosten 1 euro voor Europese aandelen. Voor Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten. Sinds 2020 biedt BUX ook de zero order (voorheen basic order genoemd). De zero order is altijd gratis. Deze order is een innovatieve zet van BUX; alle transacties van beleggers worden gebundeld en één keer per dag uitgevoerd op een vooraf vastgesteld tijdstip. Dit is een vergelijkbaar systeem als bij girale beleggingsfondsen. Het voordeel voor de belegger is natuurlijk de gratis transactie. Het nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet op welke prijs je transactie gaat plaatsvinden, hoe die prijs precies tot stand komt en of er verborgen kosten zijn. Dit gaat ten koste van de transparantie. Meer hierover lees je in mijn blog post over de Bux Zero kosten.
Orderuitvoering
In het Orderuitvoeringsbeleid staat dat ABN AMRO de Executing Broker is. Je handelt via BUX dus niet rechtstreeks op de beurs, maar ABN AMRO zit daar tussen en handelt de orders af. Stel je koopt via BUX een Nederlands aandeel, dan handel je dus niet rechtstreeks op Euronext Amsterdam. Daarmee rijst de vraag hoe gunstig de afgegeven bied- en laat prijzen zijn.
Doorgaans is een vergelijkbare bied-laatspread te zien. Soms valt mij op dat de prijzen op BUX zelfs gunstiger zijn! Maar het komt ook voor dat de spread groter is dan die op Euronext, wat kan oplopen tot een extra kostenpost in de vorm van een ruimere spread van bijna een half procent. Wanneer je als belegger op dat moment een marktorder uitvoert betaal je aan de ene kant dus een laag transactietarief van 1 euro, maar aan de andere kant betaal je mogelijk tot enkele tientallen basispunten teveel aan indirecte transactiekosten door de ruimere bied-laatspread. Op de website van BUX staat aangegeven dat bied-laatspreads op Europese aandelen 0,08% en voor Amerikaanse aandelen 0,0574% zijn. Echter is dit gebaseerd op een historisch gemiddelde en kunnen de spreadkosten die je daadwerkelijk betaalt natuurlijk afwijken. Ook hierover lees je meer in mijn blog post over de Bux Zero kosten.
Shortmogelijkheden
Niet beschikbaar.
Handelen met marge
Niet beschikbaar.
Valutatransacties
Bij transacties in Amerikaanse aandelen komt valutaconversie kijken. Hiervoor rekent BUX een FX-opslag van 0,25% over de waarde van de transactie. Bij de transactie komen dan weer geen directe transactiekosten kijken (commissievrij zoals BUX het noemt).
Extra functionaliteiten
Educatie: Nauwelijks, wel bestaat de BUX Kennisbank en BUX Blog
Agenda: Niet beschikbaar
Nieuws: Niet beschikbaar
Portefeuille: Deze is beschikbaar en toont hoeveel aandelen/ETF’s zich in jouw portefeuille bevinden, welke bedrijven/ETF’s dat zijn, het rendement van vandaag en het totale rendement (procentueel), en de waarde (in valuta).
Favorietenlijst: Beschikbaar, deze wordt Watchlist genoemd.
Schaduwportefeuille: Niet beschikbaar
Demoaccount: Niet beschikbaar
Handelsplatform: Alleen beschikbaar via de Bux Zero app.
Bux Zero verdienmodel
Het klinkt vreemd. Een broker die commissievrij beleggen aanbiedt en gratis aandelen weggeeft aan haar klanten. BUX is geen charitatieve organisatie, ze maken kosten en willen winst maken. Wat is het verdienmodel van BUX? Nick Bortot, CEO van BUX beantwoordde die vraag bij RTL Nieuws als volgt: “Bij ons kun je de transactie aan het einde van de dag uitvoeren, dan betaal je niets. Maar als je de transactie meteen wil laten uitvoeren, dan betaal je een euro. Dat is hoe we nu ons geld verdienen, maar ik zie wel echt een markt voor een abonnementsmodel. Dat zie je ook bij Netflix en bij Spotify. Wij komen ook met zo’n abonnement. Je kunt dan voor een vast bedrag per maand onbeperkt beleggen.”
Pervers verdienmodel zoals Robinhood?
Tot dat moment is het verdienmodel van BUX dus nog het klassieke verdienmodel. Net zoals de in Amerika immens populaire Robinhood. Het verdient geld als haar klanten transacties doen. De CEO van BUX zegt zelf niet veel in dat klassieke verdienmodel te zien. “Iemand die voor de lange termijn belegt moet niet te veel transacties doen, dat is slecht voor het rendement. Het belang van Robinhood is dus niet hetzelfde als dat van hun klanten. Het is een pervers verdienmodel.” Wetende dat BUX zich hiervan bewust is, vind ik het persoonlijk opmerkelijk dat de app niet minder agressief haar diensten aan haar klanten probeert te slijten. Daar had ze het verschil kunnen maken met Robinhood.
Op de website van BUX zeggen ze er het volgende over: “Bux Zero biedt drie manieren om aandelen te kopen: Zero Orders, Marktorders en Limietorders. Met de Zero Order kan iedereen commissievrij beleggen. Dit ordertype blijft ook commissievrij voor alle aandelen en ETF’s. We rekenen alleen een commissie van slechts €1 voor Markt- en Limietorders op Europese aandelen en ETF’s. Voor Amerikaanse aandelen zijn alle ordertypen commissievrij.” Dat laatste zal vast te maken hebben met de 0,25% FX toeslag die BUX rekent bij wisselkoersen.
BUX-CEO Nick Bortot heeft aangegeven dat het verdienmodel uitsluitend in bovengenoemde commissies en een eventueel toekomstig abonnement zit. Realtime-koersen, ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het aanhouden van de rekening zijn gratis.
Is Bux Zero iets voor jou?
Je leest deze Bux Zero review waarschijnlijk om erachter te komen of Bux Zero iets voor jou is. BUX heeft immers veel aandacht gestoken in de marketing en gebruiksvriendelijke app, die de aandacht trekt van veel jonge/beginnende beleggers. De missie van Bux Zero is om de jongere generatie vermogen op te laten bouwen. Gezien het aanbod in ETF’s willen ze dat bereiken door hun klanten te laten beleggen met een focus op socially responsible ondernemingen en andere ‘hippe’ ondernemingen. De vraag is in hoeverre Bux Zero daarbij gaat aansluiten, of dat de app zich meer leent voor korte termijn transacties in (alleen) aandelen. Door het speculatieve karakter lijdt het overgrote merendeel van de klanten verlies. Terwijl BUX verdient aan hun (dagelijkse) transacties. Je moet dus sterk in je schoenen staan en je niet laten verleiden om nog een extra aan- of verkoop te doen.
Welk type belegger ben jij en waar hecht jij belang aan?
BUX maakt beleggen makkelijker en toegankelijker. Beleggen krijgt daarmee ook een hoog speculatief karakter. Dagelijks aan- en verkopen is verleidelijk met de Bux Zero app. Of Bux Zero qua kosten aantrekkelijk is voor jou als (potentieel) belegger, hangt met name af van hoe goed de prijzen zijn die je op jouw koop/verkoop orders krijgt. Zeker voor kleinere inlegbedragen en transacties kan BUX een stuk goedkoper uitpakken dan reguliere brokers. Je moet daarbij als belegger dus wel goed opletten dat op het moment dat jij jouw effecten wilt aan- of verkopen, de bied-laatspread acceptabel is. Het kostenvoordeel van een gratis transactie kan immers al snel teniet worden gedaan door een half procent aan (indirecte) spreadkosten op een transactie.
Dat neemt niet weg, dat je als beginnend belegger overdonderd wordt door al het jargon en de vele duizenden keuzes die je kunt maken in de wondere wereld van brokers en beleggen. Bux Zero probeert het zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te houden en zijn daarin naar mijn mening geslaagd.
Mijn Bux Zero ervaringen
Deze Bux Zero review zou zonder persoonlijke ervaringen natuurlijk incompleet zijn. Persoonlijk kies ik nog altijd voor DEGIRO. Dat vind ik een beter alternatief dan Bux Zero voor wie belegt met als doel financieel onafhankelijk worden. DEGIRO biedt meer mogelijkheden en dringt zich totaal niet aan je op. Dat is fijn voor wie al iets meer ervaring heeft met beleggen en rustig zijn strategie wil uitvoeren zonder afleidingen en verleidingen. Ik werd gek van alle push notificaties en e-mails. Terwijl ik dit typ ontvang ik weer een e-mail van BUX: “Ready to go Crypto with BUX?” Gelukkig kun je je eenvoudig voor dergelijke meldingen afmelden. Als je dergelijke verleidingen niet kunt weerstaan, dan dreigt beleggen speculeren te worden. Ontzettend leuk (ik kan iedereen aanraden de app te installeren), maar alleen als het om kleine bedragen gaat. Eén ding is namelijk zeker: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.
Bux Zero alternatief DEGIRO
DEGIRO is bovendien in mijn ogen overzichtelijker dan Bux Zero. Het lettertype in de app is kleiner en de grafieken zijn gedetailleerder. Hierdoor kun je meer informatie tot je nemen, van één scherm. Bovendien vind ik het prettig om soms in te kunnen loggen via een computer.
Persoonlijk vind ik het nog altijd een prettiger gevoel om grote financiële zaken te regelen op een computer, dan op een klein scherm van een telefoon. Aan daytraden doe ik niet, maar als ik onderweg dan toch effecten wil aan- of verkopen, dan kan dat ook prima met de app van DEGIRO. Je hebt er toegang tot nieuwsberichten, kunt er véél meer aandelen, obligaties en ETF’s kopen, en dat kan bovendien ook kosteloos als je gebruikmaakt van de kernselectie (ook hier geldt natuurlijk dat bepaalde voorwaarden van toepassing zijn). Wordt het daarom na deze Bux Zero review en ervaringen tijd voor een DEGIRO review? Ik denk het wel!
Dat neemt niet weg dat de Bux Zero app het inderdaad ook mogelijk maakt om laagdrempelig en commissievrij te beleggen in crypto. In tegenstelling tot DEGIRO.
Conclusie
Als ik jou was dan zou ik beide apps installeren. Stop met het lezen van reviews en open gewoon een account bij beide brokers. Het is toch gratis en alleen zo kun jij ontdekken wat bij jou past. Wat heb je te verliezen?
2 reacties
Bij DeGiro kun je je werkelijke kosten zien. Deze waren uiteindelijk vele malen meer dan ik in eerste instantie had ingeschat:
niet de transactiekosten van DeGiro waren hoog, vooral de kosten die handelshuizen maken (bijvoorbeeld als gevolg van het verschil tussen bied en laat prijzen) waren hoog. Tot 10x zo hoog als DeGiro kosten…
Vooral valuta en buitenlandse handelskosten zijn hoog. Ik vraag me af hoe dat is verstopt in een EFT want reken maar dat die kosten daar ook in zitten.
Erg goed dat deze nu inzichtelijk (moeten) worden gemaakt.
Smart contracts zou een goede stap zijn tot meer transparantie en goedkoper beleggen, namelijk zonder middelman maar met vol vertrouwen.
Een mooie maar moeilijk toegankelijke (want diepgaande) podcast hierover:
https://open.spotify.com/episode/47YKVRFc1Cely46UzfcUlk?si=1Ofemm3aQpalXF4SYpqZzA
of https://www.youtube.com/watch?v=TPXTmVdlyoc
Met smartcontracts heb je opeens minder notarissen nodig 😉