Crypto ETF strategie FIRE Nederland

Gaan crypto en FIRE samen?

Deel dit blogartikel op Social Media

Afgelopen jaren zijn miljoenen mensen begonnen met het handelen in crypto. Ook binnen de FIRE-community leeft het onderwerp en lijken velen erin te handelen. Volgens De Nederlandse Bank hadden er in juni 2022 alleen al zo’n 2 miljoen Nederlanders boven de achttien in crypto gehandeld, tegen 900.000 in 2018. Uit hetzelfde rapport wordt verwezen naar een onderzoek van IPSOS (2021) waaruit zou blijken dat Nederlandse mannen meer dan twee keer zo vaak in crypto’s belegden als vrouwen. Bovendien belegden jongeren (18-34) vijf keer zo vaak in cryptoactiva als ouderen (55+). Tenslotte belegden hoger opgeleiden meer dan vier keer vaker in cryptoactiva dan lager opgeleiden. De belangrijkste reden waarom particuliere beleggers in crypto beleggen, is om te gokken. Meestal met kleine bedragen. Mensen willen snel rijk worden.

Onderzoeksbureau Multiscope heeft recent 4.071 meerderjarige Nederlanders ondervraagd. Uit het rapport volgt dat ongeveer 1,9 miljoen Nederlanders geld in crypto hebben gestoken. Gemiddeld gaat het om ongeveer 8 procent van het vrije vermogen van de groep die in crypto zit. Multiscope merkt op dat 50-plussers over het algemeen het meeste geld steken in crypto. Gemiddeld hebben zij € 1.360 per persoon uitgegeven. De groep 18 tot en met 34 jaar en de groep 35 tot en met 49 jaar hebben gemiddeld evenveel geïnvesteerd: € 1.140. De gemiddelde investering per persoon was in 2018 nog slechts € 200, aldus de onderzoekers.

Een ruime meerderheid van de cryptobezitters (75%) zegt de munten zo lang mogelijk in bezit te willen houden. Een kwart van de cryptobezitters wil zijn portefeuille pas verkopen bij een rendement van gemiddeld 1.060%. Jongeren mikken op een rendement van 1.970% voordat ze voornemens zijn hun crypto te verkopen. De gemiddelde 50-plusser is al blij met ‘slechts’ een verdrievoudiging van zijn inleg.

Oerwoud aan aanbieders en crypto

Wie in de wondere wereld van crypto’s duikt, komt er al snel achter dat er ontzettend veel bedrijven zijn die hun diensten graag aan jou aanbieden. Zo zijn er vele bedrijven (ook wel beurzen genoemd) waar crypto verhandeld kan worden. Het is dus niet zo dat er één beurs is waarop iedereen crypto kan kopen of verkopen. Enkele bekende voorbeelden in Nederland zijn Binance en Bitvavo. FTX is ook zo’n voorbeeld, doch heeft recent veel negatieve aandacht gekregen, omdat het uitstel van betaling heeft aangevraagd en waarschijnlijk failliet zal worden verklaard. In totaal gaat het om tientallen, zo niet honderden beurzen waaruit je kunt kiezen.

Eenmaal een keuze gemaakt op welke beurs je actief wilt zijn (waarbij zaken als vertrouwen, kosten en voorzieningen een belangrijke rol spelen), zal je ook moeten kiezen in welke crypto’s je wilt beleggen. Op elke beurs kun je handelen in andere crypto. Bekende voorbeelden zijn Bitcoin en Ethereum. In totaal bestaan er vele honderden andere crypto. Naar die alternatieve crypto wordt vaak verwezen als ‘altcoins’, ‘memecoins’ of (of forrums:) ‘shitcoins’. Het moge duidelijk zijn dat laatgenoemde term vaak wordt gebruikt door zij die vooral of uitsluitend geloven in Bitcoin en/of Ethereum.

Cryptovaluta en cryptomunten

Voordat de Euroverzamelaar eerlijk opbiecht sinds kort ook te handelen in crypto en daarbij diens strategie uit de doeken doet, moet één ding gezegd worden. Crypto is geen geld, maar gebakken lucht. Een speculatieve belegging die zeer snel en zeer sterk in waarde kan veranderen. Voor de goede orde: ik heb het daarbij niet over de onderliggende technologie (de blockchain). De term crypto gebruiken in combinatie met termen als ‘valuta’ (cryptovaluta) en ‘munten’ (cryptomunten) wekt in mijn ogen dan ook valse verwachtingen. Ondanks dat je er op sommige plaatsen in de wereld wel degelijk mee kunt betalen.

Je wordt ook niet eigenaar van de onderliggende technologie die wordt gebruikt door de betreffende crypto. Bij aandelen wordt je bijvoorbeeld wel eigenaar van een bedrijf. In het geval van crypto’s heeft iemand iets bedacht, vaak voor de lol, waar je niets aan hebt en probeert dat te verkopen aan een ander. Een zekere vorm van geraffineerde oplichting, als je het mij vraagt. Omdat er in het recente verleden door enkele mensen ongelooflijk hoge rendementen zijn behaald en daar een uiterst succesvolle hype omheen is gecreëerd, zijn er miljoenen andere mensen ook in gaan geloven snel rijk te kunnen worden. Door de instroom van nieuw geld van miljoenen mensen over de hele wereld die de boot niet willen missen, wordt iets dat in de ogen van de Euroverzamelaar als waardeloos wordt gezien: waardevol. En wordt er door sommige mensen grof geld aan verdiend.

De Euroverzamelaar belegt in crypto via Bitvavo

Wat nu volgt, zie ik als een knieval: de Euroverzamelaar heeft afgelopen maanden gehandeld in crypto’s en doet dat nog steeds. Ik doe dat op Bitvavo. Het gaat daarbij om minder dan 1% van mijn vermogen waarmee ik beleg. Ik heb daarmee op het moment van publicatie van deze blogpost een (grotendeels ongerealiseerd) negatief resultaat behaald van nog geen € 50. Wel heb ik ontzettend veel gelachen. En val ik continu van de ene in de andere verbazing sinds ik me hiermee bezighoud.

Voornamelijk door het lezen van ontzettend creatieve reacties op forums in de crypto-community, zoals Tweakers, maar ook door het lezen van juridische informatie op de site van Bitvavo en niet te vergeten: mijn eigen emoties wanneer ik naar de koersen van mijn crypto portefeuille kijk. Ik zie het als een vorm van gokken, waarbij ik ervan uitga dat ik het geld kwijt ben maar de win-kans toch net iets groter acht dan in het casino of het kopen van een lot in een loterij. Een soort piramidespel, waarbij het wachten is totdat de rest van de mensen zich ook realiseert dat het allemaal één grote grap blijkt te zijn die enkele mensen miljardair heeft gemaakt en miljoenen mensen armer.

Crypto als onderdeel van de FIRE-beleggingsportefeuille

In mijn ogen past het dan ook totaal niet in het op een verstandige wijze willen investeren van je vermogen in het streven naar FIRE. De Euroverzamelaar realiseert zich dat anderen daar anders over denken. Het kan ook passen in het streven naar een goed gespreide portefeuille (asset-allocatie).

Persoonlijk beschouw ik mijn crypto-avontuur als onderdeel van mijn speculatieve budget. In het streven naar het leven volgens de FIRE-principes acht ik het verstandig om minimaal 90% van het vermogen in breed gespreide ETF’s te beleggen. Op die wijze beleg je in aandelen van duizenden bedrijven wereldwijd, alsmede obligaties. Dat is als het ware het fundament waarop je relatief stabiel kunt bouwen. De Euroverzamelaar mag van zichzelf eigenwijs zijn, maar dan wel met maximaal 10% van diens vermogen. Er zijn immers maar weinig mensen die het op lange termijn telkens beter weten dan de markt als geheel. Bescheidenheid in dit kader siert ook de Euroverzamelaar. Crypto maakt sinds kort dus een (miniem) onderdeel uit van die 10%.

Handelen in crypto op Bitvavo

Ik handel dus op Bitvavo. Niet omdat ik daar veel vertrouwen in heb, maar vanwege het gemak van een Nederlandstalige website en app. Waarbij ik bovendien geld kan overmaken via iDeal. Andere beurzen bieden deze mogelijkheid voor zover mij bekend niet. Ondanks dat Bitvavo een van origine Nederlands bedrijf is (in tegenstelling tot de vele andere beurzen), vertrouw ik het voor geen meter. Je moet voor bepaalde zaken een kopie van je legitimatiebewijs naar het bedrijf uploaden. Of een selfie waarbij naast je gezicht ook je legitimatiebewijs zichtbaar is. Bitvavo vraagt dat hoofdzakelijk onder het mom van wet- en regelgeving. En om er zeker van te zijn dat je account niet is gehackt.

Vertrouw ik erop dat dergelijke selfies met zeer privacygevoelige informatie nooit de server van Bitvavo zal verlaten? Nee. Wat echter wel enige mate van vertrouwen geeft, is dat het bedrijf bereidwillig lijkt te zijn waar het gaat aan voldoen aan de wet- en regelgeving. Zoals de registratieplicht bij DNB. Andere bedrijven, zoals Binance, hebben jarenlang er alles aan gedaan om zich daaraan te onttrekken. Ook al roepen ze nu het hardst om strengere regelgeving vanwege het debacle bij FTX. En het is in Nederland gevestigd, dus moet het aan de Europese wet- en regelgeving voldoen, waaronder de AVG.

Crypto staat nog in kinderschoenen

Dat neemt niet weg, dat je aan veel dingen kunt merken dat het een jong bedrijf is. Net als andere cryptobeurzen overigens, en dat het hele crypto-festijn nog in de kinderschoenen staat. Het is flauw om te zeggen dat de eigenaar van Bitvavo zelf net afscheid heeft genomen van zijn kinderschoenen. Dus dat zegt de Euroverzamelaar ook niet. Wel valt op dat vrijwel alle eigenaren van de grote cryptobeurzen doorgaans een leeftijd hebben van eind twintig of begin dertig. Dat hoeft niet iets te betekenen. Maar het is goed om je te realiseren dat dit organisaties zijn die totaal niet te vergelijken zijn met de exploitanten van de meer traditionelere financiële beurzen.

Hoe selecteer je in welke crypto te beleggen?

Op Bitvavo kun je momenteel beleggen in 180 crypto’s. In een streven naar breed gespreide beleggingen, kun je ervoor kiezen om via een ETF op de aandelenbeurs te handelen. Daar zijn echter jaarlijkse kosten mee gemoeid, die de Euroverzamelaar relatief hoog vindt. De Euroverzamelaar belegt daarom rechtstreeks in zo’n 65 crypto’s op Bitvavo. De Euroverzamelaar acht zich niet in staat om te voorspellen welke crypto komende jaren een positief rendement zal tonen en welke een negatieve. Vandaar de brede spreiding, dat verkleint de risico’s iets. Wat ook een rol speelt in de selectie van crypto’s, is de strategie die ik hanteer.

Wie zich namelijk enigszins verdiept in de diverse crypto’s, komt er al snel achter dat er bepaalde handelsregels gelden. Waarbij bijvoorbeeld een minimum aantal crypto’s moet worden verhandeld per transactie. En elke transactie ten minste een bepaald drempelbedrag moet overschrijden. Daarnaast moet je rekening houden met een aantal kosten. Waarbij in mijn strategie de opnamekosten (kosten die je maakt als je een transactie doet, onafhankelijk van de beurs die je kiest) het meest van belang zijn. De kosten die Bitvavo rekent vallen voor mij namelijk in het niet (afgerond ongeveer twee a drie euro voor alle transacties die ik ooit heb verricht en zal verrichten, in totaal). Als je klikt op beide links dan lees je meer over die kosten.

Overweeg je ook om te beleggen bij Bitvavo? Maak dan je account aan via deze link, er loopt namelijk een tijdelijke actie op het moment van schrijven. Je hoeft dan in de eerste week over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen.

Kosten die gemoeid gaan met beleggen in crypto doen ertoe

De opnamekosten blijken veel belangrijker, dit zijn kosten die in rekening worden gebracht als je handelt in een bepaalde crypto. Elke ‘munt’ hanteert z’n eigen kosten (deze opnamekosten worden uitgedrukt in de munt van die crypto, dus niet in euro’s). Hoe kleiner het bedrag in euro’s waarmee je crypto koopt, hoe groter het kostenpercentage blijkt te zijn. Als je per crypto net als de Euroverzamelaar belegt met een bescheiden bedrag, zoals € 5 of € 10, dan blijkt dat je bij het merendeel van de ‘cryptovaluta’ meer dan 100% aan kosten kwijt bent (of zo’n 50% als je € 10 investeert). Zoals gezegd: een geraffineerde wijze van oplichting in mijn ogen. Er zijn echter ook crypto’s waar je geen of nauwelijks opnamekosten hoeft te betalen als je een (verkoop)transactie wilt verrichten. Die vindt de Euroverzamelaar wel interessant.

De crypto strategie van de Euroverzamelaar

Crypto’s (m.u.v. zogenaamde ‘stablecoins’, die overigens volgens de Euroverzamelaar minder stabiel zullen blijken te zijn dan je op het eerste oog zou geloven) hebben de naam snel in waarde te schommelen. Dat klopt. Met het oog op de enorme risico’s die je in mijn ogen loopt door het handelen in crypto, heeft het mijn voorkeur om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Ik heb het dan met name om de financiële risico’s (dat je je ingelegde geld kwijt bent). Dat gecombineerd, maakt dat de Euroverzamelaar 50% van zijn belang in een crypto automatisch verkoopt, op het moment dat de koers van die crypto is verdubbeld ten opzichte van het moment waarop de betreffende crypto is aangekocht. Zo belegt de Euroverzamelaar dus in crypto, zonder dat het hem geld kost.

Minus de kosten die Bitvavo in rekening brengt (meestal één of twee cent) leidt dat er dus toe dat de Euroverzamelaar al binnen enkele weken zijn investering kan hebben terugverdiend. Overigens schrijf ik dat bedrag uiteraard direct over naar mijn ouderwetse bankrekening. Omdat ik er niet gerust op ben dat bedrijven als Bitvavo en Binance niet hetzelfde lot staat te wachten als FTX. Hetgeen resteert (50% van het aantal gekochte crypto’s) houdt de Euroverzamelaar vervolgens tot in de eeuwigheid aan. Totdat blijkt dat één van die 65 aangekochte crypto’s de nieuwe Bitcoin is. Dan verkoopt de Euroverzamelaar het restant (daarom reken ik dus met 2 verkooporders per crypto). En ondertussen maar hopen dat tegen die tijd niet allang voor iedereen duidelijk is dat het allemaal op niets gebaseerd is.

In een tabel komt het bovenstaande concreet op het volgende neer, waarbij de Euroverzamelaar dus alleen investeert in crypto waarbij je voor een klein bedrag crypto krijgt waarmee je minimaal 2 verkooporders kunt verrichten zonder noemenswaardige kosten:

HISTORIEVOORGENOMEN VERKOPENHANDELSREGELS BITVAVOOPNAMEKOSTENHUIDIGE KOERSKOSTENPERCENTAGEKAN 2X VERKOPEN?
muntnaam muntstakingaantalkoersbetaaldaantalkoersmin. aantalmin. bedragkostenmin. Aantalbij €5bij €10bij €5bij €10
1INCH1inch000254.94.90.501520.98297920.4914896JaJa
AAVEAave0000.00850.0430.04357.9020.99591440.4979572JaJa
ADACardano0.042533.340.310.00216.670.6350.220.325520.02604160.0130208JaJa
ADXAmbire AdEx00010521210.120051.008420.50421JaJa
AIONAion4160.0249.9842080.0481050.10.10.0262060.001048240.00052412JaJa
AKROAkropolis00020059509500.00260990.9917620.495881JaJa
ALGOAlgorand43.40.239.98221.70.4645000.2594300JaJa
ALICEMyNeighborAlice0000.652.22.21.16781.0276640.513832JaJa
ALPHAAlpha Finance Lab0007528280.0876290.98144480.4907224JaJa
AMPAmp0008057207200.00347411.00054080.5002704JaJa
ANKRAnkr0006051201200.0206180.9896640.494832JaJa
ANTAragon0000.551.31.31.87360.9742720.487136JaJa
APEApeCoin0000.350.850.852.87350.976990.488495JaJa
ARArweave1.267.99.9540.6315.80.45008.914600NeeJa
ARKArk0.010747.30.219.93323.650.42250.20.20.247010.01976080.0098804JaJa
ATAAutomata Network00010523230.106420.9790640.489532JaJa
ATOMCosmos0.11.7365.759.9820.86811.50.150010.18200JaJa
AUDIOAudius0004518180.144321.0391040.519552JaJa
AVAXAvalanche0.84611.789.965880.42323.560.350012.82500NeeJa
AXSAxie Infinity0000.150.350.357.03180.9844520.492226JaJa
BALBalancer0000.0850.460.465.28980.97332320.4866616JaJa
BANDBand Protocol0000.251.31.31.89650.986180.49309JaJa
BATBasic Attention Token0003512120.220381.0578240.528912JaJa
BCHBitcoin Cash0.01020.11487.479.971580.057174.940.00450.00011.0E-5101.680.00406720.0020336JaJa
BNBBinance Coin0.0511969.9960.02553920.01500268.0100NeeJa
BNTBancor000156.96.90.35670.9844920.492246JaJa
BONDBarnBridge0000.250.690.693.61720.99834720.4991736JaJa
BSVBitcoin SV0.285359.9750.1425700.0150.00010.000138.3960.001535840.00076792JaJa
BTCBitcoin0.00770.000648154009.97920.000324308000.000155.0E-51.0E-5162500.3250.1625JaJa
BTTBitTorrent158492006.3E-79.98499679246001.26E-620000005006.7E-700JaJa
CAKEPancakeSwap3.592.789.98021.7955.560.35003.829800JaJa
CELOCelo25.560.399.968412.780.7815000.4153200JaJa
CELRCeler Network00010052302300.0109851.010620.50531JaJa
CHRChromia00010523230.109641.0086880.504344JaJa
CHZChiliz0007513130.194181.0097360.504868JaJa
CLVClover Finance0003542420.0585870.98426160.4921308JaJa
COMPCompound0000.00950.0640.06437.4820.95953920.4797696JaJa
COTICOTI00030535350.0704740.9866360.493318JaJa
CROCronos0008534340.0720820.98031520.4901576JaJa
CRVCurve DAO Token000254.24.20.598341.00521120.5026056JaJa
CTSICartesi00010525250.100441.00440.5022JaJa
CVCCivic00020529290.0870791.01011640.5050582JaJa
CVXConvex Finance0000.250.610.613.96940.96853360.4842668JaJa
DAIDai0.061000552.52.50.955290.955290.477645NeeJa
DATAStreamr0004051101100.02331.02520.5126JaJa
DCRDecred0.55617.949.974640.27835.880.0250.0050.00519.3060.0386120.019306JaJa
DENTDent00020005370037000.000683421.01146160.5057308JaJa
DGBDigiByte1636.80.00619.98448818.40.01223050.010.010.00680942.72376E-51.36188E-5JaJa
DIADIA000358.38.30.29440.9774080.488704JaJa
DNTdistrict0x0003051301300.0196981.0242960.512148JaJa
DOGEDogecoin1920.0529.984960.104205000.0841900JaJa
DOTPolkadot1.885.319.98280.9410.620.35005.678800JaJa
EGLDElrond0.25938.419.948190.129576.820.0250042.5900JaJa
ELFAelf00010521210.118580.9960720.498036JaJa
ENJEnjin00015880.305810.9785920.489296JaJa
ENSEthereum Name Service0000.450.20.212.5531.004240.50212NeeNee
EOSEOS12.620.799.96986.311.580.650.010.010.889470.003557880.00177894JaJa
ETCEthereum Classic0.75513.29.9660.377526.40.150.0030.00319.7760.02373120.0118656JaJa
ETHEthereum0.01010000.00150.0020.0021223.30.978640.48932JaJa
EUROCEuro Coin000552.42.41.00060.9605760.480288NeeNee
FETFetch.ai0005541410.0603280.98937920.4946896JaJa
FILFilecoin2.53.999.9751.257.980.085004.23700JaJa
FLOWFlow9.151.099.97354.5752.180.55001.17900JaJa
FORTHFORTH Governance Token0000.250.840.842.89660.97325760.4866288JaJa
FTMFantom00020514140.183441.0272640.513632NeeJa
FTTFTX Token0000.151.91.91.72441.3105440.655272JaJa
GALAGala00010586860.0286170.98442480.4922124JaJa
GASGas5.71.759.9752.853.50.3500.11.998600JaJa
GHSTAavegotchi000352.52.51.00011.00010.50005NeeJa
GLMGolem0008513130.192381.0003760.500188JaJa
GNOGnosis0000.0250.0280.02889.1170.99811040.4990552JaJa
GRTThe Graph0007539390.0634080.98916480.4945824JaJa
HBARHedera2370.0429.954118.50.084205000.04727600JaJa
HNTHelium4.462.239.94582.234.460.35002.484800JaJa
HOTHolo0002005160016000.00151410.9690240.484512JaJa
ICPInternet Computer2.783.589.95241.397.160.25003.868800JaJa
ICXICON0.07572.80.1379.973636.40.274250.020.020.146880.001175040.00058752JaJa
IMXImmutable X00055660.414250.99420.4971JaJa
INJInjective Protocol0000.651.51.51.7011.02060.5103JaJa
IOSTIOST13110.00769.9636655.50.0152805110.00816170.003264680.00163234JaJa
JSTJUST5540.0189.9722770.036905000.02017200JaJa
KEEPKeep Network00010532320.077740.9950720.497536JaJa
KLAYKlaytn83.20.129.98441.60.2435000.1685200JaJa
KMDKomodo60.40.1659.96630.20.33150.020.020.182720.001461760.00073088JaJa
KNCKyber Network000154.34.30.577660.99357520.4967876JaJa
KSMKusama0.475219.9750.2375420.0250024.07500JaJa
LINALinear00010054104100.0061071.0015480.500774JaJa
LINKChainlink0.00490000.150.40.46.21090.9937440.496872JaJa
LITLitentry000153.73.70.683831.01206840.5060342JaJa
LOOMLoom Network00020556560.044510.9970240.498512JaJa
LPTLivepeer0000.350.360.366.93650.9988560.499428JaJa
LRCLoopring0009511110.243461.0712240.535612JaJa
LSKLisk15.560.649.95847.781.280.850.50.50.712760.1425520.071276JaJa
LTCLitecoin0.01040.243419.9630.1215820.0150.0010.00156.0910.02243640.0112182JaJa
LTOLTO Network00020535350.0693520.9709280.485464JaJa
LUNATerra Classic1109449.0E-59.98496554720.000180.035000.0001668700JaJa
LUNA2Terra 2.00.066.6441.59.9663.32230.55001.625300JaJa
MANADecentraland000455.75.70.430240.98094720.4904736JaJa
MASKMask Network000150.840.842.91050.9779280.488964NeeJa
MATICPolygon000352.82.80.899191.00709280.5035464NeeJa
MIOTAIOTA52.50.199.97526.250.3825110.213510.0854040.042702JaJa
MIRMirror Protocol0001521210.120541.0125360.506268JaJa
MKRMaker0000.00150.00370.0037678.21.0037360.501868JaJa
MLNEnzyme0000.0550.140.1418.5761.0402560.520128JaJa
MTLMetal000253.83.80.658041.00022080.5001104JaJa
NANONano18.480.549.97929.241.080.450.000250.000250.5815.81E-52.905E-5JaJa
NEARNear Protocol5.71.759.9752.853.50.35001.923800JaJa
NEONEO0.00521.66269.9720.831120.045016.542800JaJa
NKNNKN00020532320.0769920.98549760.4927488JaJa
NMRNumeraire0000.0950.230.2310.8741.0004080.500204JaJa
NUNuCypher00020527270.092851.002780.50139JaJa
NULSNULS66.440.159.96633.220.3450.020.020.169670.001357360.00067868JaJa
OCEANOcean Protocol0004519190.132291.0054040.502702JaJa
OGNOrigin Protocol0002519190.102440.7785440.389272JaJa
OMGOmiseGO0000.552.22.21.11720.9831360.491568JaJa
ONGOntology Gas0005524240.223242.1431041.071552JaJa
ONTOntology0.005166.440.159.96633.220.3350.0110.1660.0006640.000332JaJa
OXTOrchid0006531310.0803640.99651360.4982568JaJa
PERPPerpetual Protocol0000.455.45.40.464761.00388160.5019408JaJa
PHAPhala Network0005516160.154420.9882880.494144JaJa
POLYPolymath00020514140.176140.9863840.493192NeeJa
PONDMarlin0007053203200.00796861.01998080.5099904JaJa
POWRPowerledger0009519190.130460.9914960.495748JaJa
PUNDIXPundi X0000.65770.353720.9904160.495208JaJa
QNTQuant0000.0550.0210.021119.341.0024560.501228NeeNee
QTUMQtum5.481.829.97362.743.640.350.0050.0051.98340.00396680.0019834JaJa
REEFReef00030057607600.00321950.9787280.489364JaJa
RENRen0004532320.0786161.00628480.5031424JaJa
REPAugur0000.150.510.514.87330.99415320.4970766JaJa
REQRequest Network00030531310.0789990.97958760.4897938JaJa
RLCiExec RLC00015330.813780.9765360.488268JaJa
RLYRally000952502500.0101021.01020.5051JaJa
RNDRRender Token0001055.15.10.48510.9896040.494802NeeJa
ROSEOasis Network2490.049.96124.50.08605000.04518600NeeJa
RSRReserve Rights0006055905900.00417320.98487520.4924376JaJa
RUNETHORChain9.5911.049.974644.79552.080.45001.174300JaJa
RVNRavencoin554.10.0189.9738277.050.0362050.10.10.0215340.000861360.00043068JaJa
SANDThe Sandbox000654.34.30.572810.98523320.4926166NeeJa
SHIBShiba Inu00050000052800002800008.86E-60.992320.49616NeeJa
SKLSKALE Network00020586860.0284160.97751040.4887552JaJa
SLPSmooth Love Potion0001059909900.00247160.97875360.4893768JaJa
SNTStatus0003051201200.0206180.9896640.494832JaJa
SNXSynthetix0000.151.41.41.70160.9528960.476448JaJa
SOLSolana0.050.84511.89.9710.422523.60.1500.214.07600JaJa
SRMSerum000159.59.50.261740.9946120.497306JaJa
STEEMSteem76.70.139.97138.350.2645000.1523800JaJa
STMXStormX0007055205200.00475240.98849920.4942496JaJa
STORJStorj000258.58.50.29030.987020.49351JaJa
STRAXStratis26.250.389.97513.1250.76250.20.20.422190.03377520.0168876JaJa
STXStacks52.50.199.97526.250.3835000.2142200JaJa
SUPERSuperFarm0008526260.0961781.00025120.5001256JaJa
SUSHISushiSwap0000.25221.23840.990720.49536JaJa
SXPSwipe000158.98.90.280230.99761880.4988094JaJa
THETATheta Network12.4680.89.97446.2341.615000.880500JaJa
TOMOTomoChain000158.48.40.29410.9881760.494088JaJa
TRBTellor0000.0450.220.2211.5881.0197440.509872JaJa
TRXTron0.0103249.40.049.976124.70.08305000.04865400JaJa
UMAUMA0000.151.61.61.61911.0362240.518112JaJa
UNIUniswap0000.150.420.425.88140.98807520.4940376JaJa
USDCUSD Coin0.061000552.62.60.961661.00012640.5000632NeeJa
USDTTether0.061000552.62.60.960670.99909680.4995484NeeJa
UTKUtrust0008527270.0923020.99686160.4984308JaJa
VETVeChain Thor0.00495860.0179.9622930.0342050.20.20.01890.0015120.000756JaJa
VGXVoyager Token000258.28.20.292780.96031840.4801592JaJa
VTCVertcoin83.120.129.974441.560.24250.020.020.156320.001250560.00062528JaJa
VTHOVeThor Token108420.000929.9746454210.001842005110.000987170.0003948680.000197434JaJa
WAVESWaves0.0554.9122.039.971362.4564.060.350.0010.0012.20560.000882240.00044112JaJa
WINWINkLink1159888.6E-59.974968579940.000172100005009.04E-500JaJa
WOOWOO Network0006521210.12781.073520.53676JaJa
WTCWaltonchain66.50.159.97533.250.3350.010.010.178260.000713040.00035652JaJa
XEMNEM356.250.0289.975178.1250.0561050.20.20.0306590.002452720.00122636JaJa
XLMStellar124.680.089.974462.340.16105010.0887500JaJa
XRPRipple34.390.299.973117.1950.5835010.3665600JaJa
XTZTezos0.006610.9610.919.974515.48051.82150.20.20.987720.07901760.0395088JaJa
XVGVerge4987.50.0029.9752493.750.0041005550.00217480.00434960.0021748JaJa
XYOXYO00060055605600.00438780.98286720.4914336NeeJa
YFIYearn Finance0000.000150.000420.000425893.30.99007440.4950372JaJa
YFIIDFI Money0000.00150.00120.00122023.80.9714240.485712JaJa
ZILZilliqa554.10.0189.9738277.050.0362050.10.10.0206010.000824040.00041202JaJa
ZRX0x0003514140.176680.9894080.494704JaJa

Tabel nader toegelicht

De Euroverzamelaar koopt dus alleen de crypto waar onder ‘historie’ iets genoteerd staat onder ‘aantal’ en ‘koers’. Ten aanzien van alle andere crypto vindt de Euroverzamelaar ofwel de opnamekosten te hoog, of het is niet mogelijk om 2x een verkooporder te plaatsen met de crypto die je kunt kopen voor €5/€10. Dit zie je ook daar in de tabel naar rechts te swipen.

In bovenstaand voorbeeld ga ik uit van een aankoopbedrag van €10 per crypto. En de koersen per 15 november 2022. Het ‘aankoopbedrag’ kan afwijken van de huidige koers. De Euroverzamelaar zou vandaag de dag echter niet de crypto kopen voor een (substantieel) hoger bedrag dan het bedrag wat in de vijfde kolom (‘koers’, onder ‘historie’) staat vermeld. Dat is afgelopen jaar (bij benadering) de laagste koers geweest. Met alle volatiliteit die momenteel speelt acht ik de kans vrij groot dat die koers binnenkort wel weer gehaald wordt.

Bovendien heeft de Euroverzamelaar geen haast met het vergokken van geld. Door de aan- en verkooporders alvast in te stellen hoef je er verder niet meer naar om te kijken en wordt alles automatisch gekocht/verkocht als de door jou ingestelde koers wordt bereikt. Waarom zou je crypto kopen als er toevallig net sprake is van een flinke koerssprong? Of elk moment van de dag de koersen volgen? Relax…

Wat is staking?

In bovenstaande tabel kom je trouwens het woord ‘staking’ tegen. Dat woord staat voor een vergoeding die je kunt krijgen (in de vorm van nieuwe munten van die crypto) als je dat wil door het ter beschikking stellen van jouw crypto, uitgedrukt in een percentage van de betreffende crypto die je al hebt. Anders dan op menig website te lezen valt, kunnen daar risico’s aan zijn verbonden zoals ook hier te lezen is. Kortgezegd komt off-chain staking erop neer dat je jouw crypto uitleent en daar een vergoeding voor krijgt. Als je dat (niet meer) wilt, kun je dat aan/uitvinken bij je instellingen.

Het moge duidelijk zijn dat er risico’s aan verbonden zijn als je jouw eigendom uitleent. Zo bestaat het risico dat je jouw crypto niet meer terugkrijgt van degene die het heeft geleend. Bitvavo is geen bank en wordt niet als een bank of vergelijkbare bancaire instelling gereguleerd. De stakingdiensten zijn geen onderdeel van een nationaal of een Europees depositogarantiestelsel en op geen enkele wijze verzekerd. Voorheen stond er ook dat Bitvavo op geen enkele wijze in staat voor een zekere vorm van (kwalitatief hoogwaardig) onderpand.

Hoe ga jij om met de verleidingen van de wondere wereld van crypto?

Ook interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.