Eindelijk weer een hogere spaarrente!

Hoogste spaarrente

Deel dit blogartikel op Social Media

Financieel onafhankelijk worden is leuk zodra je het effect ziet van het verhogen van je inkomsten en het verlagen van je uitgaven. Eén manier om je inkomsten te verhogen is door het maximaliseren van je rentebaten. Enkele weken geleden ging er een schok door sparend Nederland: MoneYou stopt. Voor veel mensen reden om weer eens de rente op spaarrekeningen te vergelijken op zoek naar de hoogste spaarrente. Zelf kijk ik al zo’n 15 jaar minimaal 1x per jaar op websites zoals spaarinformatie.nl. Op dergelijke websites verzamelen zich enthousiastelingen die dagelijks het internet afstruinen op zoek naar banken die een hoge spaarrente aanbieden. Ze vergelijken spaarrentes en delen hun bevindingen. Bij het openen van een spaarrekening vind ik het belangrijk dat er geen beperkende voorwaarden van toepassing zijn en de tegoeden worden gedekt door het Depositogarantiestelsel (DGS). Daarnaast moet het openen en aanhouden van de spaarrekening uiteraard gratis zijn.

BigBank 0,5% spaarrente

Zo heb ik in de loop der jaren ongeveer 10 spaarrekeningen geopend. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdam Trade Bank, Credit Europe Bank, Garantibank, NIBC Direct, LeasePlan Bank en MoneYou. Stuk voor stuk vielen ze onder het DGS en boden ze om de beurt maandenlang de hoogste spaarrente aan. Banken zoals Icesave heb ik altijd gemeden, immers: deze vielen niet onder het Nederlandse DGS. En ik wil er zeker van zijn dat ik mijn geld weer terugkrijg als ik mijn vermogen bij een bank onderbreng.

De laatste maanden heeft Bigbank veel in de spotlight gestaan. De bank bood tijdelijk maar liefst 0,5% spaarrente aan, verreweg de hoogste spaarrente die je kon krijgen in Nederland. Het was echter duidelijk dat dit een publiciteitsstunt was die van korte duur zou zijn, voor mij reden om hier geen rekening te openen. Inmiddels is de rente verlaagd tot 0,2%, nog altijd een van de hoogste rentepercentages op de Nederlandse markt. Deposito’s lopen momenteel op tot 1,5% rente. De bank valt echter onder het DGS van Estland. Voor mij reden om daar geen rekening te openen, ondanks dat de staatsschuld van Estland ontzettend laag is in verhouding tot hun Bruto Binnenlands Product (véél lager dan Nederland). Een irrationele keuze van mijn zijde? Ik ben benieuwd naar jullie mening.

De hoogste spaarrente in Nederland: Lloyds Bank (0,3%)

Wel heb ik onlangs een spaarrekening geopend bij Lloyds Bank. Een van oorsprong Britse bank (voorheen bekend als Bank of Scotland, ook wel: BoS). In het kader van de Brexit heeft de bank onlangs een groot deel van haar activiteiten ondergebracht in een Duitse rechtspersoon: Lloyds Bank GmbH. Onder de naam ‘Lloyds Bank’ is deze bank al jaren in Nederland actief. Afgelopen jaren is de bank voornamelijk actief geweest met lage hypotheekrentes, maar inmiddels willen ze kennelijk ook een groter marktaandeel op de Nederlandse spaarmarkt bemachtigen. Op dit moment biedt Lloyds Bank de hoogste spaarrente in Nederland aan. Gezien de track record van deze bank qua hypotheekrentes, heb ik er vertrouwen in dat de spaarrente niet binnen enkele weken substantieel wordt verlaagd. Al weet je dat natuurlijk nooit. Hoe dan ook vind ik het de 10 minuten voor het openen van een spaarrekening wel waard.

Duits of Nederlands depositogarantiestelsel?

Let wel: bij Lloyds Bank is het Duitse DGS van toepassing, in plaats van het Nederlandse DGS. Sinds 2012 zijn in de EU alle depositogarantiestelsels inhoudelijk vergelijkbaar met elkaar. Tot €100.000 zijn banksaldi gegarandeerd. De vraag die je jezelf steeds moet stellen is of de staat die garant staat, het ook zou kunnen betalen als de bank omvalt. In het geval van Duitsland vertrouw ik erop dat dit het geval is. Het is niet voor niks dat de kapitaalmarktrente van Duitsland internationaal altijd als norm wordt gehanteerd. Beleggers accepteren zelfs al ruim een jaar negatieve rente op staatsobligaties. Beleggers achten de kans dat Duitsland in de toekomst nog aan haar verplichtingen zal doen zelfs groter dan dat Nederland dat zal doen. Ik heb dan ook meer vertrouwen in het Duitse DGS dan het Nederlandse.

Rente Duitsland 10 jaar IND:DEMGB10Y
Door de negatieve rente op Duitse staatsobligaties kan de Duitse overheid geld lenen en krijgt zij daar zelfs rente voor van de beleggers. Zoveel waarde hechten zij eraan dat de Duitse overheid over 10 jaar het geld weer terug zal geven.

Het enige mogelijke nadeel ten opzichte van een bank die onder het Nederlandse DGS valt, is dat het formulier wat je moet invullen om aanspraak te doen op het Duitse DGS (als de bank failliet zou gaan) waarschijnlijk niet in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Waarschijnlijk zouden ze volstaan met een Duits en Engels formulier. Dat vind ik acceptabel. Het Duitse DGS vind ik dan ook de enige acceptabele uitzondering op de hoofdregel dat mijn banktegoeden gedekt moeten zijn onder het Nederlandse DGS.

Spaarrekening openen bij Lloyds Bank

Het openen van een spaarrekening is in 5 tot 10 minuten gedaan.

  1. Vul het aanvraagformulier in;
  2. Maak een foto van je legitimatiebewijs en download een rekeningafschrift van je tegenrekening (je betaalrekening);
  3. Stuur een kopie van beide documenten naar legitimatie@lloydsbank.nl;
  4. Activeer je spaarrekening.

De foto van je (geldige) legitimatiebewijs mag niet zijn voorzien van een watermerk (een foto gemaakt met KopieID wordt dus niet geaccepteerd), je handtekening mag niet afgedekt zijn en ook je BSN-nummer, pasfoto e.d. moeten leesbaar zijn.

Je rekeningafschrift moet je naam, adres en IBAN bevatten, alsmede 1 transactie niet ouder dan 3 maanden geleden. Hoe je nog aan een rekeningafschrift kunt komen? Via de website van de ING kun je volgens onderstaande stappen een rekeningafschrift aanmaken:

  • Log in op Mijn ING.
  • Klik links in het keuzemenu op ‘Service’.
  • Klik op ‘Af- en bijschrijvingen downloaden’.
  • Selecteer bij ‘Rekening’ de juiste betaalrekening.
  • Daaronder selecteer je een recente periode.
  • Kies vervolgens bij ‘Type’ voor PDF.
  • Klik tot slot op de oranje knop ‘Downloaden’.

Kleine lettertjes

Kortgezegd zijn er maar enkele voorwaarden voor het openen van een internet spaarrekening bij Lloyds Bank:

  1. je woont in Nederland, bent minstens 18 jaar en opent de rekening voor jezelf (je gebruikt de rekening niet voor bedrijf of beroep);
  2. je hebt een betaalrekening bij een bank in Nederland, je hebt een Nederlands mobiel telefoonnummer en je beschikt over een e-mailadres.

Wie alvast de kleine lettertjes wilt lezen vóór het invullen van het aanvraagformulier kan zich hieronder uitleven. Je krijgt deze overigens ook voor akkoord te zien nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld.

Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld krijg je een e-mail met een bijlage waarin de vervolgstappen nogmaals worden uitgelegd:

Profiteer jij ook van de hoogste spaarrente?

Ook interessant!

3 reacties

  1. Had zelf nog niet gekeken voor de hoogste spaarrente, dit is een goede tip. Zit op dit moment bij NIBC, ben zelf ook regelmatig van spaarbank gewisseld vanwege de spaarrente.

    Kan je net zoals bij NIBC termijndeposito’s openen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.