FIRE beleggingsstrategie (deel 2): ETF’s, Vanguard en John (Jack) Bogle

Jack-Bogle-overleden-januari-2019-1

Deel dit blogartikel op Social Media

FIRE beleggingsstrategie (deel 2): ETF’s, Vanguard en John (Jack) Bogle

Beleggen maakt een essentieel onderdeel uit van de FIRE-beweging. Vrijwel iedereen die op 30-jarige of 40-jarige leeftijd financieel onafhankelijk is geworden, heeft dat bereikt door één beleggingsstrategie toe te passen. Financieel onafhankelijk worden in Nederland is voor iedereen haalbaar dankzij de FIRE beleggingsstrategie. Voor Amerikanen die hebben kennisgemaakt met John “Jack” Bogle en de FIRE-beweging is dit gesneden koek. Voor Nederlanders nog niet. Wie in Nederland financieel onafhankelijk wilt worden, heeft minder keuzes tot zijn beschikking. We zijn althans minder flexibel in de keuzes die we kunnen maken. Daarom dit artikel: “FIRE beleggingsstrategie: financieel onafhankelijk worden en beleggen in Nederland”, waarmee ik hoop bij te dragen aan de kennisontwikkeling van de FIRE-beweging in Nederland. In de FIRE beleggingsstrategie staat indexbeleggen, in de vorm van low-cost ETF’s, centraal.

Wat is een ETF? Wat is indexbeleggen en wat zijn trackers en derivaten?

De afkorting ETF staat voor exchange traded fund. Je kunt het zien als een beleggingsproduct waarmee je op eenvoudige wijze een bepaalde index kunt volgen, zoals de AEX en de S&P500. Daarom wordt de term trackers ook wel als synoniem gebruikt voor ETF’s. Beleggen in ETF’s is een veelvoorkomende vorm van indexbeleggen. Als je één ETF koopt, dan is het idee dat je als het ware een fractie van heel veel verschillende aandelen koopt. Zonder de hoge kosten die normaliter komen kijken bij het kopen van zoveel verschillende aandelen. Het hoeft overigens niet een index te zijn die bestaat uit aandelen. Er bestaan ook indexen die betrekking hebben op obligaties bijvoorbeeld.

ETF’s zijn er in vele soorten en maten. Sommige trackers volgen een kleine index, andere ETF’s volgen een index die bestaat uit duizenden verschillende bedrijven. Als je een ETF koopt die de AEX-index volgt, dan neemt in principe de waarde van je belegging dus met 1% toe als de AEX-index met 1% stijgt. Het idee is dat je zo makkelijk risico’s spreidt terwijl de kosten die je daar normaal gesproken voor zou maken minimaliseert. Het beleggingsproduct is de afgelopen jaren wereldwijd enorm in populariteit toegenomen. Grote beleggers, zoals institutionele instellingen (pensioenfondsen e.d.), hebben er miljarden ingepompt. Ook kleine, particuliere beleggers leggen massaal geld in. Het beleggingsproduct zou vele voordelen bieden en slechts enkele nadelen.

Top 5 ETF’s

Hieronder een overzicht van de top 5 ETF’s (in grootte) per 7 augustus 2019 volgens justETF.

Naam ETFOmvang
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)EUR 29.774.000.000
Vanguard S&P 500 UCITS ETFEUR 20.143.000.000
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)EUR 16.311.000.000
iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (Dist)EUR 12.088.000.000
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETFEUR 11.274.000.000

Verschil tussen ETF’s en aandelen

Maak niet de vergissing door te denken dat een ETF hetzelfde is als een aandeel. Een ETF is namelijk een derivaat. Derivaten zijn afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals (een) aandelen(index), obligaties, valuta of grondstoffen. Andere voorbeelden van derivaten zijn opties, swaps en futures. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt om risico’s af te dekken of om te speculeren. Het is belangrijk je bewust te zijn van dit verschil, onder andere vanwege de risico’s die je loopt.

Laten we bij het begin beginnen. Hoe is indexbeleggen ontstaan? Wie heeft ETF’s uitgevonden en wat waren diens beweegredenen? De Amerikaan John “Jack” Bogle staat aan het begin van de FIRE beleggingsstrategie. Zonder deze man zou financieel onafhankelijk worden door te beleggen aanzienlijk langer duren dan tegenwoordig vaak het geval is.

De grondlegger van indexbeleggen en de FIRE beleggingsstrategie: John “Jack” Bogle

De koning van het indexbeleggen, Jack Bogle, maakte zich met succes sterk voor lagere kosten bij het beleggen op de beurs. Hij richtte daartoe in 1975 de Vanguard Group op. Warren Buffett noemt Jack Bogle (wiens officiële naam John Bogle is) zijn held, en de held van miljoenen beleggers. Zonder Jack Bogle zou onze FIRE beleggingsstrategie vele malen complexer zijn en minder rendabel vanwege hoge kosten.

In 1951 viel het oog van Walter L. Morgan, stichter van het Wellington Fund, op de thesis van Jack Bogle. Hij schreef deze na een artikel uit 1949 te hebben gelezen in het Fortune magazine, over de op dat moment nog USD 3 miljard tellende industrie van beleggingsfondsen (mutual funds). De scriptie kreeg als naam: “The Economic Role of the Investment Company“.

“Hij weet meer van de fondsenhandel dan wij dat doen”, zei Walter Morgan tegen zijn collega’s voordat hij Jack Bogle inlijfde bij de Wellington Management Company. Bogle werd al snel de assistent van Wellington, het begin van een vijftig jaar durende vriendschap. Bogle heeft jaren later nog zijn dankbaarheid geuit voor het aannemen van “een verlegen, kortgeknipte, jongensachtige, onzekere, energieke, serieuze, en verschrikkelijk ambitieuze jongeman”.

Vanguard Wellington Fund

Wellington Management Company stamt uit de in 1929 opgerichte Wellington Fund (tegenwoordig: Vanguard Wellington Fund), het eerste Amerikaanse beleggingsfonds. Op aandringen van Bogle diversifieerde het fonds haar beleggingsaanbod met het Windsor Fund. Later, onder zijn leiding bij Vanguard, zouden meer innovaties het licht zien.

In 1965, op 35-jarige leeftijd kreeg Bogle promotie en werd hij benoemd tot uitvoerend vicevoorzitter van de Wellington Management Company. Eén jaar later fuseerde het bedrijf met Thorndike, Doran, Paine & Lewis, een in Boston gevestigde money management firm. Het blad Institutional Investor doopte het team dat uit vijf jonge directeuren bestond tot “The Whiz Kids”. Niet veel later werd Bogle benoemd tot uitvoerend bestuurder (CEO) van Wellington.

Vanguard: onontkoombaar voor wie zich verdiept in ETF’s en een beleggingsstrategie om financieel onafhankelijk te worden

De berenmarkt van ’73-’74 leidde tot slechte resultaten van Wellington’s fondsen en zorgde voor frictie tussen de vennoten. In 1974 leidde een verschil van mening in het management van Wellington tot het ontslag van Jack Bogle. Niet voornemens om met stille trom het toneel te verlaten, stelde hij voor om een nieuw bedrijf in het leven te roepen dat zich zou richten op administratieve diensten aan fondsen op een kostenefficiënte wijze. Dat bedrijf, The Vanguard Group, werd operationeel op 1 mei 1975, met USD 1,8 miljard aan beheerd vermogen en een personeelsbestand van minder dan 50 personen.

FIRE beleggingsstrategie en indexbeleggen

In het ‘Vanguard Experiment’ zouden beleggingsfondsen beheerd worden tegen lage kosten en onafhankelijk, met eigen bestuurders en personele ondersteuning. Vanguard vertegenwoordigde aldus een radicale verandering ten opzichte van de traditionele fondsenstructuur, waarin een externe beheerder het vermogen van fondsen beheert met een winstoogmerk. “Onze uitdaging bestond eruit om een, uit het as van een enorm ondernemingsconflict, nieuwe en betere structuur te bouwen waarin beleggingsfondsen worden geëxploiteerd”, aldus Jack Bogle. Het ‘Vanguard Experiment’ was bedoeld om te bewijzen dat beleggingsfondsen onafhankelijk konden opereren en op een wijze direct ten gunste van haar aandeelhouders. Een bedrijf met een simpele beleggingsstrategie en dat tegen bodemprijzen.

Jack Bogle heeft Vanguard vernoemd naar HMS Vanguard, Lord Nelson’s vlaggenschip bij de Britse overwinning op Napoleon’s vloot bij de slag om de Nile in 1798. Bogle zei dat hij “een boodschap wilde doen overkomen, dat onze Vanguard, zoals het woordenboek zegt, ‘de leider in een nieuwe trend’ zou worden.”

Een icoon in de wereld van beleggingsfondsen en de FIRE-beweging

Bogle maakte indexbeleggen mogelijk voor de individuele belegger in 1976 toen Vanguard begon met de First Index Investment Trust. Geridiculiseerd tot “on-Amerikaans” en “een zekere weg naar middelmatigheid”, haalde het fonds een magere USD 11 miljoen bij elkaar gedurende diens initiële inschrijving. Het fonds, nu bekend als Vanguard 500 Index Fund, is gegroeid tot één van de grootste in deze industrie. Vandaag de dag omhelst het fonds ongeveer driekwart van Vanguard’s USD 5 biljoen aan beheerd vermogen.

Hoewel hij een groot voorstander was van het beleggingsfonds als beleggingsvehikel, was Bogle ook de grootste criticus van de beleggingsfondsensector, die hoge kosten, misleidende reclamepraktijken en productproliferatie gedurende een carrière die meer dan zes decennia besloeg, aanviel. Het leverde hem de reputatie op als “het geweten van de industrie”.

Jack Bogle: een veelzijdige man

Jack Bogle was een betrokken, verlichtende en gewilde spreker die uren en uren kon besteden aan het schrijven en herschrijven van zijn commentaar. Zijn speeches bij Vanguard waren gepassioneerdheid en inspirerend. Hij verzamelde deze speeches in een in 2002 gepubliceerd boek: Character Counts: The Creation and Building of The Vanguard Group.

Om vele en uiteenlopende redenen hield Bogle zich actief bezig met filantropie. Van orgaandonatie tot de National Constitution Center. Zijn favoriete charitatieve streven was het schenken van studiebeurzen (Bogle Brothers Scholarships) voor (aankomend) studenten aan de Blair Academy en Princeton University, waar hij alumni van was. Honderden studenten hebben voordeel genoten van deze studiebeurzen.

Jack Bogle verscheen veelvuldig in de media als commentator op de financiële markten, de fondsenindustrie en ondernemingspraktijken. Hij gaf ook eenvoudig advies aan individuele beleggers tijdens gastoptredens op tal van financiële programma’s op tv, radio en internet. Bogle schreef twaalf boeken, de laatste elf na zijn ‘pensioendatum’. Zijn best verkochte Bogle on Mutual Funds (1994) werd geprezen door beleggingstitaan Warren Buffett als “het definitieve boek over beleggingsfondsen”. Zijn laatste boek, Stay the Course: The Story of Vanguard and the Index Revolution, werd gepubliceerd in 2018.

Beste vriend van de beleggingsfondsbelegger en jouw FIRE beleggingsstrategie

Bogle promootte hartstochtelijk het belang van waarden en rentmeesterschap en herinnerde de Vanguard-crew vaak aan hun verplichting om de “nuchtere, eerlijke mensen met echte behoeftes en ambities die geloven dat we hen goede investeringsprogramma’s bieden, met duidelijk afgebakende risico’s, tegen eerlijke prijzen” te dienen.

Een tijdschrift noemde Bogle de “beste vriend van de beleggingsfondsbelegger”, op 67-jarige leeftijd kreeg hij de Fund Leader of the Year Award in New York. Door de wol geverfde klanten van Vanguard noemden zichzelf Bogleheads. In 1999 haalde het tijdschrift Fortune hem aan als één van de vier “Reuzen van de 20ste Eeuw” in deze industrie. Vijf jaar later nam Time hem op in de lijst van 100 meest invloedrijke personen op aarde en eerde het tijdschrift Institutional Investor hem met een Lifetime Achievement Award.

De wijze waarop Bogle zijn beleggingsfonds vormgaf, de onvermoeibare wijze waarop hij gedegen beleggingsprincipes hooghield en zijn strikte naleving van de hoogste professionele normen hebben bijgedragen aan de transformatie van een hele industrie. Nobelprijswinnaar Paul A. Samuelson merkt in het voorwoord van Bogle on Mutual Funds op: “John Bogle heeft een industrie in de optimale richting bijgestuurd. Van heel weinig mensen kan dit gezegd worden.”

Vanaf het schrijven van zijn thesis tot aan zijn overlijden eerder dit jaar heeft Bogle opgeroepen de beleggingsindustrie te hervormen. In zijn laatste hoofdstuk van Enough, verklaarde hij: “Omdat waar ik voor vecht – het opnieuw opbouwen van ’s lands financiële systeem om ervoor te zorgen dat onze burgers/beleggers ieder het zijne krijgt – juist is. Wiskundig juist. Filosofisch juist. Ethisch juist.”

Klik hier voor deel 3. Teruglezen? Dat kan ook, klik hier voor deel 1.

Ook interessant!

3 reacties

  1. Goed verhaal. Net als deel 1 heb je het leuk geschreven. Het leest gemakkelijk en schetst een mooi beeld van misschien wel de belangrijkste persoon in de geschiedenis van FIRE.

  2. Mooi stukje achtergrond inderdaad. Mensen duiken vaak meteeen de details in, maar voor stukje kennisopbouw en dieper begrip helpen zulke stukken zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.