Geld besparen op vakanties

Geld besparen op vakanties en goedkope vliegtickets tips en travel hacks

Deel dit blogartikel op Social Media

Vliegtickets naar Europese bestemmingen voor EUR 1 en naar Hawaii voor EUR 323, met deze tips kan jij dat ook

Geld besparen op vakanties zonder in te boeten op luxe, wie wilt dat nou niet? Vliegtickets Amsterdam – New York voor EUR 130? 22 dagen Bali voor EUR 600 incl. 4* hotel, KLM (retour) vliegtickets en transfers? Een retourtje Amsterdam – Hawaii voor EUR 323 of elke maand naar een andere Europese hoofdstad voor EUR 1? Mensen die voor een appel en een ei de wereld rondreizen, houden vaak hun kaarten tegen de borst om te voorkomen dat hun geheimpjes via via bij de grote massa bekend wordt en zij zelf niet langer van de spotgoedkope aanbiedingen gebruik kunnen maken. Daarnaast voelt het altijd goed om even te pochen als je minder dan de helft hebt betaald ten opzichte van degene die toevallig naast je zit (I know, shame on me).

Vakantie te duur

En dan blijkt ineens weer dat vakantie tegenwoordig voor veel mensen te duur is. Opnieuw gaat 25% van de Nederlanders niet met vakantie. 64% van hen vindt het te duur (in 2018 was dat nog 54%). Zonde, want tegenwoordig kun je letterlijk al vanaf EUR 1 vliegtickets scoren. Voor mij reden om uit de doeken te doen hoe ik al jaren goedkoop op vakantie ga.

Hoe kun je geld besparen op vakanties?

Flying Blue

Welnu, eerder heb ik al mijn ultieme geheim verklapt. Er zijn echter meer mogelijkheden om aan goedkope vliegtickets te komen. Hetzelfde geldt voor goedkope hotels. Zaak is dat je flexibel bent in je bestemmingen en vakantieperiodes. Ben je gebonden aan schoolvakanties (en kun je om wat voor reden dan ook niet gebruikmaken van het ultieme geheim), dan zullen de absolute top aanbiedingen vaak aan je neus voorbij gaan, maar ook dan kun je nog steeds geld besparen op vakanties. Vaak honderden euro’s per persoon.

Er bestaan namelijk websites met enthousiastelingen die elke dag op zoek gaan naar de beste koopjes en die met elkaar delen. Sommige beperken zich tot uitsluitend vliegtickets, anderen zoeken ook goedkope hotels en transfers erbij zodat je een totaalpakket hebt of richten zich juist op treinreizen (zoals Rome2rio). Daarnaast bestaan er (hoe kan het ook anders) websites die bedrijfsmatig dit werk voor jou doen (zonder dat het jou geld kost, de inkomsten bestaan vaak uit reclame-inkomsten). Daar zitten pareltjes tussen die je veel tijd, energie en geld kunnen besparen. In mijn eigen zoektocht door de online jungle ben ik de volgende websites tegengekomen waarbij ik er wekelijks een aantal check.

Tips voor goedkope vliegtickets

SkyScannerTicketSpyMomondo
KiwiKayakWeFlyCheap
Google FlightsWTCPaperflies

Tips voor goedkope vakanties

VakantiepiratenSecretEscapesHolidayGuru

Tip voor internationale treinreizen op vakantie

De enige die ik op dit vlak kan aanbevelen is Rome2Rio, een website die gespecialiseerd is in treinreizen in het buitenland.

Geld besparen middels Whatsapp

Geld besparen op vakanties via Whatsapp

Persoonlijk vind ik het te veel gedoe om elke dag al deze websites te bezoeken. Dat doe ik dus ook niet. Enkele websites bieden de mogelijkheid om je (gratis) te abonneren op een Whatsapp service. Bij de bovenste 3 websites is dat vooral interessant, zo krijg ik dagelijks een appje met de deal van de dag. Het kost je 3 seconden om te zien of die deal voor jou interessant is of niet. Ik was bang dat ik gebombardeerd zou worden met zogenaamde aanbiedingen (die dat in feite niet zijn maar waar ze voor betaald worden door de aanbieders), maar op enkele uitzonderingen na is dat het afgelopen jaar niet voorgekomen. Anders meldt iedereen zich natuurlijk ook massaal weer net zo gemakkelijk af.

Naast de 3 Whatsapp services waar ik me voor heb aangemeld, ontvang ik bovendien van de bovenste 6 een nieuwsbrief. Uiteraard zijn die wat langer en kosten ze dus wat meer tijd om te zien of er voor jou iets interessants tussen zit (persoonlijk doe ik ongeveer 15 seconden per nieuwsbrief, als er iets interessants tussen zit dan 1 of 2 minuten langer). Ik heb een bloedhekel aan spam, maar deze berichten beschouw ik als een kans om geld te besparen op vakanties. Bij ons is dat een grote kostenpost. Doordat het merendeel van de aanbiedingen die ze opnemen in de nieuwsbrieven ook echt goede aanbiedingen zijn, vind ik het de +/- 3 minuten per dag wel waard.

Geld besparen middels Facebook

Geld besparen op vakanties via Whatsapp

Tot slot volg ik alle bovengenoemde bedrijven op Facebook. Reclame krijg je helaas toch te zien, dus waarom niet reclame van de bedrijven selecteren die je ook daadwerkelijk geld kunnen besparen? Door de instellingen zo in te stellen dat ik niet gepersonaliseerde advertenties te zien krijg, maar wel (bijvoorbeeld) bovenstaande bedrijven volg krijg ik alleen reis-georiënteerde reclame/aanbiedingen te zien die me mogelijk een hoop geld besparen. Als ik er iets leuks tussen zie staan dan klik ik erop, anders scrol ik door.

Tip: als je niet weet of iets een echt goede aanbieding is dan kun je kijken naar het aantal reacties op zo’n bericht. In mijn ervaring is alles met minder dan 50 reacties absoluut geen goede aanbieding. Tussen de 50 en 150 reacties zijn de gebruikelijke aanbiedingen en zie je meer dan 150 reacties dan zijn het meestal goede deals (vaak zie je dan al snel 400-700 reacties). Je hebt uitschieters van >1.000 reacties, maar dan weet je dat je hoogstwaarschijnlijk al te laat bent. Wel kun je dan zien wat een echt goede aanbieding is voor die periode/bestemming en weet je dat voor de volgende keer. Zo krijg je een beetje feeling met wat iets kost.

Psychisch welzijn bij schulden en financieel onafhankelijk worden

Na de hypothecaire geldlening en de wekelijkse boodschappen zijn vakanties voor velen dé grootste kostenpost (zeker voor gezinnen met kinderen). Bedrijven die onzin-aanbiedingen opnemen in nieuwsbrieven/Whatsapp services blokkeer ik onmiddellijk. Met mij zullen veel mensen dat doen en dat weten deze bedrijven ook waardoor ze slechts zelden iets promoten wat eigenlijk geen goede aanbieding is maar waar ze wel flink voor betaald worden middels commissies. Het bovenstaande overzicht bestaat uit bedrijven die bekend zijn geworden door het hoge percentage écht goede aanbiedingen dat zij promoten, in plaats van zoals veel reisbureaus dat doen: slechte deals aanprijzen alsof het ultieme koopjes zijn.

Geld besparen op vakanties en vliegtickets tips

Ik hoop met deze blog mensen te hebben geholpen om geld te besparen op vakanties. Dit naar aanleiding van het bericht van Nibud eerder deze maand dat steeds meer Nederlanders niet op vakantie gaan omdat ze het te duur vinden.

Dat neemt niet weg dat het aflossen van schulden in plaats van geld besteden aan vakanties heel verstandig kan zijn. Aanhangers van de FIRE-beweging zullen dat kunnen beamen. Maar het belang om van tijd tot tijd te kunnen ontspannen en je gedachten te kunnen verzetten mag niet onderschat worden. Zeker als je al enige tijd in een stressvolle situatie verkeert en te maken hebt met schuldenproblematiek. Hoe groter de schuld, hoe langer het vaak duurt om uit de rode cijfers te komen. Probeer altijd een balans te vinden tussen het aflossen van schulden en je psychische gezondheid. Heb je geen schulden, dan helpt besparen op vakanties je ook om financieel onafhankelijk te worden.

Ken jij nog een goede website of manier waarop je kan geld besparen op vakanties zonder in te leveren op comfort? Laat een reactie achter, ik (en met mij ongetwijfeld vele anderen) hoor graag van je!

Ook interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.