Huis isoleren? Vraag in elk geval voor 1 januari 2021 een energielabel aan!

energielabel woning

Deel dit blogartikel op Social Media

Geld uitgeven doen we niet graag. Naast de wekelijkse boodschappen vormen woonlasten voor de meesten van ons de grootste kostenpost. Denk bijvoorbeeld aan gas en elektriciteit. Natuurlijk kun je aanbieders van energie vergelijken en over stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Zo bespaar je vaak al enkele honderden euro’s als je er jaarlijks even 10 minuten voor gaat zitten. Je kunt ook je energieverbruik verminderen door je woning beter te isoleren. Er zijn eenvoudige manieren om dat te doen. Denk aan radiatorfolie. Het kan ook op ingrijpendere manieren. Denk bijvoorbeeld aan muur-, dak en/of vloerisolatie. Wat je nu in elk geval even moet doen is een definitief energielabel aanvragen. Dat kan nu vaak nog gratis en is in 10 minuten geregeld. Vanaf 1 januari kost het naar verwachting enkele honderden euro’s en moet een energieadviseur bij je langskomen. Je kan vast een betere bestemming voor die halve vakantiedag bedenken, toch?

Energieverbuik is weer een hot item

Het energieverbruik in woningen en gebouwen is in Nederland verantwoordelijk voor bijna 30% van het totale energieverbruik. Met de klimaatveranderingen in het achterhoofd zijn er in Nederland en daarbuiten afspraken gemaakt om het energieverbruik te beperken. Eén van de oplossingen is om beter te gaan isoleren, net zoals dat na de oliecrisis in 1973 een hot item was. Een andere oplossing is om slimmer en efficiënter met energie om te gaan.

Wel of niet isoleren?

Wel of niet gaan isoleren is een vraag waar niet voor iedereen gemakkelijk een antwoord op te geven is. Als je net een nieuwbouwhuis hebt gekocht dan zit je waarschijnlijk wel goed en hoef je hooguit te overwegen of het verstandig is om extra zonnepanelen te laten installeren. Als je nog door enkel glas naar buiten kijkt dan is het natuurlijk de hoogste tijd om in actie te komen.

Bekijk de investering in isolatie in elk geval altijd van meerdere kanten. Je bespaart er geld mee, het maakt je huis comfortabeler, het verhoogt de waarde van je woning en je bent goed bezig met het milieu. Wist je dat je ook in aanmerking kunt komen voor een lagere hypotheekrente als je aan bepaalde energiebesparende voorwaarden voldoet? Denk ook altijd aan de terugverdientijd en hoe lang je nog van plan bent om in je huidige woning te blijven wonen. Wees daarbij eerlijk tegenover jezelf en realistisch.

Vraag vandaag nog je energielabel aan!

Wat je ook gaat doen omtrent isoleren of niet, vraag vandaag (nu!) in elk geval nog een definitief energielabel aan voor je woning(en). Het klinkt ingewikkeld en totaal niet aantrekkelijk om te regelen, maar het is nu in veel regio’s nog gratis en het kost je amper tijd.

Vanaf 1 januari 2021 moet een energieadviseur langskomen om je woning te inspecteren en diegene moet vervolgens een rapport opstellen. Dat kost natuurlijk geld, naar verwachting enkele honderden euro’s. En dat is zonde. Het energielabel blijft namelijk maar liefst 10 jaar geldig en als je de woning vroeg of laat gaat verkopen of verhuren ben je verplicht (op straffe van een boete) om een label te overhandigen aan de koper/huurder. Je hebt dan niets aan het voorlopige energielabel dat je enkele jaren geleden hebt gekregen. Bovendien hebben zonnepanelen straks niet of nauwelijks meer een positief effect op je energielabel. De nadruk komt sterker te liggen op isolatie. Als je jouw energieverbruik op dit moment compenseert door zelf energie op te wekken heb je er dus belang bij om voor 1 januari 2021 het label aan te vragen. Ga daarom nu naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigID.

Oriënteer je op isolatie

Hoe lager je label, hoe meer er te besparen valt. Bekijk je energierekening eens. Gemiddeld zijn gaskosten 2/3e van de totale kosten. 80% van die gaskosten gebruik je voor de verwarming van je huis. Verwarming is dus het grootste deel van je energiekosten.

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan ongeveer €600. Bij een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde hoekwoning, is het verbruik ongeveer 3.050 m3 aan gas. Kosten: €2.500. Ruim 4 keer zoveel dus. Door te investeren bespaar je in dat geval dus al zo’n €1.900 per jaar. Ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen op gasverbruik: ongeveer €600 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert. Driekwart van de woningen in Nederland is nog onvoldoende geïsoleerd. Het zal je verbazen hoeveel er valt te besparen!

Subsidieregelingen

Investeren in isolatie kan op dit moment extra voordelig zijn vanwege alle subsidieregelingen. Zowel de Rijksoverheid, provincies als gemeenten stimuleren momenteel burgers om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan betere isolatie, zonnepanelen, warmteterugwininstallaties, zonneboilers en warmtepompen. Check de website van je gemeente of doe de Energie Subsidie Check. Als jouw gemeente is aangesloten bij het Duurzaam Bouwloket dan zie je alles relatief overzichtelijk op een rijtje staan. Er bestaat namelijk een wirwar aan allerlei subsidiepotjes waar je uit kunt putten. Denk bijvoorbeeld aan de ISDE-subsidie, de SEEH-subsidie, btw teruggave op zonnepanelen, enz.

Waar begin ik?

Een berg verplaatsen doe je steen voor steen. Financieel onafhankelijk worden ook. Stap voor stap. Door te besparen op je kosten word je sneller financieel onafhankelijk. De energiekosten zijn voor velen van ons één van de grootste kostenposten. Hierop besparen is dus een grote stap naar financiële onafhankelijkheid. Het stelt je in staat om elke maand weer, zonder verder omkijken, te profiteren van Einstein’s achtste wereldwonder weet je nog wel? Maar waar te beginnen…

Welnu, vraag een energielabel aan als je dat nu nóg niet hebt gedaan 😉 Het is zo gepiept en omdat het gedoe je straks reuze meevalt zal het je stimuleren om je verder te verdiepen in de mogelijkheden om jouw huis te isoleren. En te besparen. En om sneller financieel onafhankelijk te worden.

Begin daarna op de site van Milieu Centraal. Kijk rustig wat e.e.a. in jouw situatie kost en wat het oplevert. Zoek op “isolatie check”. Kijk ook vooral naar de verhoudingen. Hoe lang duurt het voordat je je investering hebt terugverdiend? De terugverdientijd dus. Kijk ook eens op www.verbeterjehuis.nl

Nieuwsgierig naar de veranderingen omtrent het energielabel per 1 januari 2021? Check dan de Infographic van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook interessant!

3 reacties

  1. Grote dank voor de tip om voor 1 januari het label aan te vragen! Vanochtend aangevraagd, vanmiddag binnen. Weinig moeite en de kosten: Euro 7,- !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.