Huishoudboekje downloaden

Huishoudboekje van de Euroverzamelaar

Deel dit blogartikel op Social Media

Wil jij een handig en overzichtelijk huishoudboekje downloaden? Het hebben van inzicht in je inkomsten en uitgaven is essentieel. Zeker als je financieel onafhankelijk wilt worden of blijven. Een huishoudboekje helpt je daarbij op eenvoudige en doeltreffende wijze. Naast inzicht in inkomsten en uitgaven, maakt het (be)sparen leuk(er) en helpt het je vol te houden op jouw weg naar financiële onafhankelijkheid. Je ziet immers direct het resultaat van je acties. Het werkt verslavend. Je wilt immers elke maand je inkomsten iets verhogen en meer besparen op je uitgaven. Je gaat (onbewust) jezelf uitdagen. En na afloop van het jaar, wil je dat het volgende jaar nóg beter gaat. Het bijhouden van een huishoudboekje werkt stimulerend en leidt ertoe dat je bewust(er) met geld omgaat. Essentieel voor wie financieel onafhankelijk wilt worden. In deze blogpost kun je het huishoudboekje downloaden van de Euroverzamelaar, inclusief grafiek.

Hoe werkt het?

Het huishoudboekje (ook wel kasboek genoemd) bestaat uit diverse tabbladen, één voor elk jaar. Beter gezegd, zijn het er twee per kalenderjaar. Eén voor jouw eigen inkomsten/uitgaven, en één voor de en/of rekening (als je die met je partner hebt). Het eerste tabblad biedt bovendien een overzicht van je vermogensontwikkeling door de jaren heen. Zowel in de vorm van cijfers als in de vorm van een overzichtelijke grafiek.

Cellen die donkeroranje gekleurd zijn, kun je ongemoeid laten. Deze worden namelijk automatisch ingevuld zodra je de goudkleurige cellen hebt ingevuld. Vul alleen je werkelijke inkomsten/uitgaven in. Als je wilt budgetteren of gemiddelden wilt berekenen, dan kun je daarvoor de kolom “Jaartotaal” gebruiken (hetgeen daar in staat deel je dan door het aantal maanden waarvoor je het huishoudboekje hebt bijgehouden). Of check het Nibud. Het huishoudboekje is niet beveiligd tegen wijzigingen, dus indien gewenst kun je het geheel aanpassen naar jouw smaak.

Inzicht in inkomsten

Onder het kopje “Inkomsten”, vul je al jouw inkomstenbronnen onder elkaar in. Denk bijvoorbeeld aan spaarrente, salaris, teruggave inkomstenbelasting, giften en zorg- of huurtoeslag.

Inzicht in uitgaven

Onder het kopje “Uitgaven”, vul je al je kostenposten in. Je kunt het hierbij zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld werken met categorieën (verzekeringen, belastingen, toeslagen, loterijen, vervoerskosten, boodschappen).

Beter (doch tijdrovender) is het om zo gespecificeerd mogelijk te werk te gaan. Bijvoorbeeld: zorgverzekering, autoverzekering, overlijdensrisicoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering, inboedelverzekering, inkomstenbelasting, onroerende zaakbelasting, zuiveringsheffing, waterstoffenheffing, afvalstoffenheffing, rioolheffing, enz. Op die manier zie je aan de hand van het kasboek precies waar je geld naartoe gaat. En dat bied je de kans om op die kosten te besparen, stuk voor stuk. Je kunt bijvoorbeeld energieleveranciers, aanbieders van TV, internet en bellen of sim only-abonnementen vergelijken en overstappen. Zo bespaar je al snel honderden zo niet duizenden euro’s op jaarbasis.

Van veel kleine slokjes word je ook dronken!

Inzicht in beleggingen

Onder het kopje ‘Uitgaven’, vind je een kopje ‘Beleggingen’. Hier kun je elke maand invullen voor hoeveel je effecten zoals aandelen, ETF’s of obligaties hebt gekocht. Ook vul je het ontvangen dividend (bij aandelen) en couponrente (bij obligaties) in. Als je effecten hebt verkocht, kun je dat ook onder dit kopje invullen.

Tot slot

Helemaal onderaan het huishoudboekje, moet je nog een aantal zaken invullen om een goed overzicht te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je banksaldo per 1 januari. Dit is nodig omdat elk jaar, hoe goed je het huishoudboekje ook bijhoudt, er altijd kleine verschillen zullen ontstaan tussen de werkelijke stand van zaken en hoe je ervoor staat volgens jouw huishoudboekje. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je elk jaar weer een reëel inzicht hebt in jouw financiën. Controleer jezelf ook aan het einde van het jaar, door de gegevens onder het kopje “Werkelijk per 31 december” in te vullen. Zo zie je hoe goed je jouw huishoudboekje hebt bijgehouden of en je iets moet veranderen voor het volgende jaar.

Tot slot vul je achter “Huidige waarde beleggingsportefeuille”, de waarde in die jouw beleggingsportefeuille op dat moment heeft. Ik heb ervoor gekozen om dit slechts 1x per jaar bij te houden in het totaaloverzicht (het eerste tabblad) en voor het lopende jaar geen historie aan te leggen. Dat zegt immers niet zo veel. Koersen stijgen en dalen als een malle. Door het invullen van de huidige waarde van je beleggingsportefeuille, krijg je echter wel inzicht in je totale vermogen op dat moment.

Beleg je niet? Dan laat je alles dat in het huishoudboekje te maken heeft met een beleggingsportefeuille lekker leeg. Heb je geen en/of rekening? Laat die tabbladen dan lekker ongemoeid en vul alleen de tabbladen zoals “2020”, “2021” en “2022” in. Makkelijk toch? Heb je een eigen woning, of beleggingspanden? Vul daar dan de (WOZ-)waarde van in op het eerste tabblad (“Totaaloverzicht”), met de daaraan gekoppelde hypotheekschuld (indien van toepassing).

Huishoudboekje downloaden

Voorlopig kun je wel even vooruit want het huishoudboekje houdt rekening met de komende vijf jaren (én het afgelopen jaar, 2019, voor wie daar inzicht in wilt hebben). Laat je het de Euroverzamelaar weten als je vragen en/of opmerkingen hebt? Doen hoor! Daarmee help je niet alleen jou en mij, maar ook anderen die tegen dezelfde punten aanlopen. De laatste versie van het huishoudboekje downloaden? Klik dan hier.

Ook interessant!

2 reacties

  1. Dank je wel voor het delen van je huishoudboekje. Nou heb ik er zelf al een gemaakt maar vind het wel boeiend om te zien hoe iemand anders dat doet. Wellicht kan die van mij mooier/beter/handiger.

  2. Leuk artikel! Uit eigen ervaring: vermogen opbouwen begint bij inzicht in de kasstromen. Naast het bijhouden van een huishoudboekje heb ik erg veel baat bij het jaarlijks maken van een liquiditeitsbegroting die voor het volgende jaar per maand en per categorie beschrijft welke inkomsten en uitgaven ik verwacht, uiteraard rekening houdend met prijsveranderingen. Dat helpt om vooraf spaardoelen te stellen en daarop te sturen. Daarnaast geeft het inzicht in ontwikkelingen op middellange termijn, denk bijvoorbeeld aan salaris, zorgkosten en energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.