Belasting middeling berekenen: wat is middeling en hoe werkt het?

Vergelijken overstappen besparen

Deel dit blogartikel op Social Media

Besparen op de inkomstenbelasting

Leuker kan ik het niet maken, ook niet makkelijker. Inderdaad, het was weer zover: tijd om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Voor velen een doorn in het oog, voor mij een moment waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Dat we ons scheel betalen aan inkomstenbelasting is één van de grootste misverstanden die bestaat. Het tegendeel is namelijk waar. In 2017 kregen we per saldo EUR 1.182.000.000 terug zo blijkt uit de laatste gegevens van het CBS. Middeling stelt ons in staat om nog meer geld terug te krijgen. Maar wat is belasting middeling? En is middeling berekenen moeilijk? Eigenlijk is middeling een eenvoudige manier om inkomstenbelasting terug te krijgen van de Belastingdienst.

Laat ik eerst het misverstand uit de wereld helpen dat inkomstenbelasting ons per saldo klauwen met geld kost. Dat komt namelijk grotendeels omdat veel Nederlanders in loondienst zijn. De werkgever houdt in dat geval loonbelasting in op het bruto salaris, waardoor de werknemer een netto salaris krijgt uitbetaald. Van de loonbelasting merken we doorgaans weinig. Dit komt doordat anderen de belasting afdragen aan de Belastingdienst. Zelf hoef je er niets voor te doen. De loonbelasting wordt vervolgens verrekend met de uiteindelijk te betalen inkomstenbelasting waardoor deze voor velen van ons op EUR 0 uitkomt.

Voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), veelal eenmanszaken, is dat anders. Als ondernemer hebben zij geen werkgever die loonbelasting inhoudt en dus moeten zij in principe wel een fors bedrag aan inkomstenbelasting betalen. Althans, dat zou je denken. Door zogenoemde aftrekposten zoals de MKB winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek valt de te betalen inkomstenbelasting vaak substantieel lager uit. Niet zelden is de te betalen inkomstenbelasting nihil.

Hypotheekrenteaftrek en middeling

Hoe komt het dan dat de inkomstenbelasting de overheid per saldo ruim een miljard euro heeft gekost in 2017? Dat heeft voor een groot deel met een andere aftrekpost te maken: de hypotheekrenteaftrek. Voor de meeste werknemers die in loondienst zijn en een koopwoning met een hypotheek hebben, is het in principe een feest om aangifte te doen. Zij kunnen namelijk de reeds ingehouden loonbelasting verrekenen met de te betalen inkomstenbelasting. Daarbovenop kunnen zij een groot deel van de hypotheekrente terugvragen van de overheid. Zo kost de inkomstenbelasting je geen geld, maar levert het jou geld op. Besparen op belastingen dus!

Recentelijk is besloten om stapsgewijs de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Zo mag je in 2019 nog maximaal 49% van de betaalde hypotheekrente aftrekken en wordt dit in 2023 maximaal 37,05%. Let wel, het blijft om forse bedragen gaan!

En daar staan wij, op de eerste dag dat er aangifte kan worden gedaan: 1 maart, dan ook graag vroeg voor op. Hoe sneller je aangifte doet, hoe eerder de Belastingdienst jouw aangifte in behandeling neemt. En hoe eerder het bedrag dus op jouw rekening wordt bijgeschreven. Ben je bang dat aangifte inkomstenbelasting doen moeilijk is? Vrees niet, de Belastingdienst vult de aangifte al voor je in. Je hoeft het alleen nog maar te controleren. Door de overzichten die je van je werkgever, bank en andere partijen krijgt, ernaast te houden. Zeg nou eerlijk, makkelijker kunnen ze het toch niet maken?

Daar moet (uiteraard) wel een kanttekening bij worden gemaakt. Er bestaat namelijk een regeling in de inkomstenbelasting die je honderden en soms zelfs duizenden euro’s kan opleveren. Slechts weinigen weten hiervan en er wordt ook niet in het aangifteprogramma naar gerefereerd.

Middeling

Jaarlijks maken ongeveer 50.000 belastingbetalers van de middelingsregeling gebruik. Bijna 60% van hen zit aan het begin of aan het einde van zijn of haar carrière. Schokkend is dat maar liefst 85% van de mensen die van deze regeling gebruik kunnen maken, dat niet doet. Kennelijk zijn er maar weinig mensen op de hoogte van deze regeling, of is de regeling te complex. Dat bleek onlangs uit een artikel in het FD, geschreven door Leo Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie.

Het is opvallend dat middeling geen onderdeel uitmaakt van het aangifteprogramma van de Belastingdienst en evenmin ambtshalve (automatisch) door de Belastingdienst wordt toegepast. De Belastingdienst is zich bewust van deze omissie en werkt momenteel hard aan een oplossing. Maar dat kan dus nog wel even duren. Na verloop van tijd kan je dat echter geld kosten. Je mag namelijk jouw inkomen van járen geleden nog middelen, maar als je het te lang achterwege laat, dan vervallen je rechten.

Middeling berekenen

Wat houdt middeling in? Bij middeling van belasting tel je de inkomens uit werk en woning (het bedrag dat in je aangifte inkomstenbelasting vermeld staat als box 1 inkomen) van drie aaneengesloten jaren op. Deel de uitkomst daarna door drie. Over de uitkomst daarvan – het gemiddelde inkomen – bereken je opnieuw de belasting. Is de verschuldigde belasting lager dan de belasting die je reeds hebt betaald, dan kun je een teruggaaf krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=i0T871xKnoI

Voor mensen met een sterk wisselend inkomen levert dit veel geld op. Dit komt door het progressief tarief in de inkomstenbelasting (wat inhoudt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het percentage belasting dat erover is verschuldigd). Bijvoorbeeld in de eerste en de laatste jaren van je carrière. Althans, als je de regeling zou kennen en de moeite zou nemen om ervan gebruik te maken. Hier vind je alle voorwaarden voor middeling overzichtelijk op een rijtje. Schrik niet, middeling berekenen kan in 10 minuten geregeld zijn. Middeling berekenen is niet moeilijk als je weet waar je mee bezig bent.

Sommigen vinden het wellicht lastig om zelf die berekeningen te maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse websites die je daarbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld op Belastinghelden.nl eenvoudigweg je inkomen invullen van de afgelopen jaren en je krijgt direct het meest optimale resultaat te zien. Je hoeft alleen de brief, die automatisch voor je wordt aangemaakt, nog te printen en naar de Belastingdienst op te sturen. Je verdient zo enkele minuten een hoop geld!

Wat ga jij met dat geld doen? Op vakantie misschien? Lees dan ook even mijn blog over goedkope vliegtickets. Wellicht kun je dan niet alleen op vakantie van het geld maar ook nog eens een feestje geven voor vrienden en familie!

Ook interessant!

3 reacties

  1. Een correctie op mijn eerder bericht. De onderstaande links werken niet, er is waarschijnlijk een typefout.

    hypotheekrenteaftrek.
    artikel in het FD
    Belastinghelden.nl

    1. Dank voor je reactie, ik heb de links aangepast dus als het goed is werken ze weer! De links begonnen om een onverklaarbare reden 2x met http…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.