Overstappen energieleverancier

Overstappen energieleverancier vergelijken loont

Deel dit blogartikel op Social Media

Overstappen van energieleverancier: vergelijken loont

Het is zondagochtend 22 september 10:30 uur. Mijn wederhelft ligt nog te slapen, maar het zal niet lang duren voordat ik voetstappen hoor. Ik wil nog even snel van energieleverancier overstappen. Dat doe ik jaarlijks. Niet als ik weer eens gebeld wordt (ondanks mijn registratie bij het Bel-me-niet-register), met een “vlijmscherpe aanbieding” die “toevallig” alleen die dag nog geldig is. Ik stap altijd over op mijn dooie gemak wanneer het mij uitkomt en wanneer ik een goede vergelijking kan maken. Het vergelijken van energieleveranciers loont. Zo bespaar ik enkele honderden euro’s op jaarbasis. Voor de zekerheid voeg ik nu eerst een afspraak toe aan mijn agenda (voor over een jaar) zodat ik het ook volgend jaar niet vergeet. Ik plan die agenda afspraak altijd zo’n twee maanden voordat het contract afloopt.

Overstappen van energieleverancier begint bij inzicht krijgen in jouw verbruik

Om een inschatting te kunnen maken welke energieleverancier voor ons het goedkoopst zal zijn, moet ik weten wat ons verbruik ongeveer is. Om dat te weten te komen, pak ik de specificaties van mijn jaarafrekeningen van de afgelopen jaren erbij. Zo kom ik te weten wat ons historische verbruik is. Dat stelt mij in staat een inschatting te kunnen maken van ons verbruik in dit jaar en belangrijker nog: het komend jaar. Het elektriciteitsverbruik wordt gemeten in kWh (wij hebben een dubbele meter) en het gasverbruik in m3. Het resultaat is als volgt:

kWh normaalkWh dalm3
2016-20178061439493
2017-20189491364446
2018-201911031509443
2019-2020 (schatting)11001500450

Inschatting maken van verbruik

Hoe verder terug ik kijk in de tijd, hoe minder relevant ons historisch verbruik wordt. Immers, we schaffen nieuwe apparaten aan, vervangen oude en leefpatronen veranderen. We brengen bijvoorbeeld minder tijd door op ons werk en meer thuis waardoor ons verbruik hoger wordt. Ons verbruik in het lopende jaar (2018-2019) is het meest relevant, temeer omdat ik niet verwacht dat het jaar 2018-2019 voor wat betreft ons verbruik substantieel zal verschillen met het jaar 2019-2020.

Ons verbruik tot vandaag kan ik inzien door in te loggen op de website van onze huidige energieleverancier (wij gebruiken een slimme meter die dagelijks het verbruik rapporteert). Echter, ik weet nog niet hoeveel stroom en gas we gaan verbruiken in de laatste twee maanden van ons contract. Dit zijn wel relevante maanden, want het wordt eerder donker en tegelijkertijd wordt het ook kouder. Ons verbruik zal dus op alle fronten toenemen. Dit zal ik moeten inschatten, waarbij ik onder meer een korte blik werp op ons historisch verbruik in deze periode. Dat is het mooie van de (twee-)maandelijkse verbruiksupdates en apps die inmiddels vrijwel alle energieleveranciers aanbieden. Je kunt precies zien wanneer je hoeveel verbruikt.

Energieleveranciers vergelijken met laagste prijs garantie

Inmiddels is het 11:30 uur en hoor ik voetstappen. Tijd om op te schieten dus, want ik wilde vandaag van energieleverancier overstappen. Het moeilijkste en meest tijdrovende werk is inmiddels gedaan, namelijk een realistische inschatting maken van ons verbruik in het komend jaar. Bovendien heb ik ondertussen bijna weer een blog geschreven, over een onderwerp dat ik al lange tijd in gedachten had. Bedankt voor het geduld overigens, ik realiseer me dat ik lange tijd niets van me heb laten horen…

Back to business. Ik kan nu ons verbruik inschatten voor volgend jaar. Nu is het zaak om te achterhalen welke energieleverancier de laagste kosten daarvoor in rekening brengt. Dat kan gelukkig heel eenvoudig en snel. Vul hieronder je gebruik in en je weet meteen welke energieleverancier voor jou de goedkoopste is. Pricewise geeft je de laagste prijs garantie als je hieronder overstapt!

Een alternatieve vergelijker: Gaslicht.com

Je kunt ook naar de website Gaslicht.com gaan. Rechtsbovenin staat de “Energievergelijker”. Ik klik eerst op “Ik wil mijn verbruik zelf invullen”, anders wordt gerekend met gemiddelden in Nederland. Daar heb je niet zoveel aan. Vervolgens vul ik onze postcode en huisnummer in, tezamen met het geschatte verbruik voor komend jaar (waarbij ik aanvink dat ik een dubbele of slimme meter heb). Dan het moment van de waarheid: ik klik op “vergelijk energieprijzen”.

Let even op dat het bovenste resultaat waarschijnlijk niet de goedkoopste is, maar een advertentie (dat kun je herkennen aan het oranje kader en het woord “Advertentie”). Daaronder krijg je alle resultaten te zien. Zorg ervoor dat je de kosten ziet per jaar en gesorteerd op laagste prijs bovenaan. Ik kies zelf altijd voor een vast tarief en een looptijd van 12 maanden. Zo verzeker ik mezelf van een jaarlijkse welkomstkorting (ook wel welkomstpremie of welkomstbonus genoemd). Dit komt vaak uit op een bedrag van EUR 100 – EUR 200 dat je na afloop van het contract terugkrijgt. Dit is vaak veel goedkoper dan een meerjarig contract af te sluiten waarbij je een hip product cadeau krijgt als nieuwe klant. Dat komt mede omdat je dan niet jaarlijks de welkomstkorting krijgt.

Goedkoopste energieleverancier en welkomstkorting

Ik zie de gebruikelijke aanbieders als goedkoopste uit de bus komen: Oxxio, Greenchoice en nog enkele aanbieders waar ik nog nooit van heb gehoord. Oxxio en Greenchoice zijn voor mij bekende energieleveranciers, die goede apps hebben waardoor ik indien gewenst dagelijks ons energieverbruik kan checken. Ineens schiet me te binnen dat een familielid mij enkele jaren geleden vertelde dat zij ook jaarlijks de energieprijzen vergeleek. Daar kwam vrijwel altijd Oxxio als goedkoopste uit de bus en dus stapte zij niet over. Toen vertelde ik haar dat ze in dat geval beter naar de op één na goedkoopste energieleverancier kon overstappen, die op jaarbasis EUR 3 duurder uitkwam. Waarom? Als bestaande klant krijg je vaak geen welkomstkorting. Of je krijgt een loyaliteitskorting of iets dergelijks, maar dat is zelden meer dan 50% van de welkomstkorting die aan nieuwe klanten wordt gegeven. Ze liep dus jaarlijks zo’n EUR 150 mis!

Vergeet je verlengingsaanbod niet te controleren

Ik controleer altijd nog even of het verlengingsaanbod van onze huidige energieleverancier goedkoper uitvalt, maar zoals verwacht valt die zo’n EUR 120 duurder uit. Lang leve de jaarlijkse welkomstkorting als je overstapt!

Hoe stap je over van energieleverancier?

Als je hierboven je verbruik hebt ingevuld dan staat automatisch bovenaan de goedkoopste energieleverancier. Je klikt op de knop “aanvragen” en verder wijst het zich vanzelf.

Geef je de voorkeur aan de website Gaslicht.com? Dan volgt hieronder een overzicht van welke stappen je kunt verwachten. Terug naar de site van Gaslicht.com dus. Ik voer onze gegevens weer in en klik op de grote blauwe knop ‘Aanmelden’. Elk jaar toch weer een spannend moment, ondanks het feit dat er nog nooit iets verkeerd is gegaan. “Meld u nu aan voor Groene Stroom en Gas 1 jaar Vast actie. Oxxio verzorgt uw volledige overstap. U komt geen moment zonder stroom en gas te zitten.” Fijn.

Ik voer alle gevraagde gegevens in, en laat de ingangsdatum van het contract ‘zo spoedig mogelijk’ ingaan. Ik controleer nog even of mijn contract inderdaad binnen drie maanden afloopt (omdat ik anders een overstapboete moet betalen). Het contract loopt over bijna 2,5 maand af, dus ik zit goed. Het nieuwe contract zal pas ingaan als het oude contract afloopt en ik hoef geen boete te betalen. Stap nooit over als je een boete moet betalen omdat je jouw contract vervroegd openbreekt. Dat is zonde van je geld.

Ik klik op de rode knop “Aanmelden” (pfft, waarom moet die knop nou ook nog eens rood zijn?!) en dan is het zover. “Gefeliciteerd! U bent aangemeld voor Groene Stroom en Gas 1 jaar Vast actie! U krijgt van Gaslicht.com per mail een bevestiging van uw aanmelding. Oxxio stuurt u daarnaast binnen twee weken het energiecontract.” Gelukkig… Ik krijg direct de beloofde e-mail van Gaslicht.com waarin alles nogmaals wordt bevestigd. Verder hoef ik niks meer te doen, alles is geregeld.

Door overstappen makkelijk en snel geld besparen

Hoogste tijd om samen gezellig te ontbijten (kan ik daar nog van spreken om 12:00 uur?!), douchen en dan een nieuw bordspel (Lord of the Ring) op te halen dat we gisteravond via Marktplaats voor EUR 5 hebben gekocht. Ik ben benieuwd… Is het niet heerlijk, zo’n zondag waarop je bewust geniet van een financieel onafhankelijke lifestyle?

Volgende week is het weer tijd om het contract met Ziggo op te zeggen. Vorig jaar belde een medewerker van Ziggo me enkele dagen later om een nieuw aanbod te doen: negen maanden lang EUR 20 p/m korting, zes maanden lang gratis Movies and Series XL (dat automatisch afliep) en een nieuwere modem die door een monteur werd geïnstalleerd. Afgezien van het feit dat we eindelijk weer goede wifi hadden, konden we dus ook alle seizoenen van Game of Thrones gratis en legaal kijken! Daar hopen we nu ook weer op (naast het voordeel van EUR 180 op jaarbasis natuurlijk). We kunnen niet wachten tot we (eindelijk) het laatste seizoen kunnen zien! Maar straks eerst het bordspel ophalen en samen van een heerlijk ontspannen dag genieten nu het overstappen van energieleverancier weer is geregeld!

Ook interessant!

6 reacties

 1. Goede (zondag) middag, leuk om weer een berichtje van je te mogen lezen. Je hebt gelijk hoor, op een simpele wijze honderden euro’s besparen. Ik ga me er ook maar weer eens in verdiepen. Thanks.

  1. Ik heb me jarenlang ingeschreven voor het Energiecollectief van de Consumentenbond, Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis, noem ze maar op. Iedere keer als ik het goedkoopste aanbod vergeleek met het goedkoopste aanbod op Gaslicht.com dan was laatstgenoemde altijd goedkoper. Daarom kijk ik al enige jaren niet meer om naar dergelijke initiatieven.

 2. Wij stappen ook elk jaar over en ik hanteer min of meer dezelfde methode. Mis alleen nog de toevoeging van gebruik van een cashbacksite. Check of je via de website van de leverancier dezelfde lage tarieven/welkomsbonus krijgt. Is dit het geval dan check ik of via 1 van de cashbacksites – ik gebruik shopbuddies.nl – nog cashback kan krijgen. Dit jaar leverde dat nog EUR 45 extra cashback op bij een jaarcontract van energie:direct . Bij gaslicht.com krijg je EUR 8,51 cashback in het geval de leverancier geen cashback biedt.
  Zelfde doe ik met verzekeringen en internet/tv via glasvezel etc. Levert snel veel cashback op (EUR 1.000 in 3 jaar).

  1. Bedankt, Arnold, voor deze tip! Ik kende shopbuddies nog niet, maar ga het zeker proberen. Als ik het goed begrijp maken zij gebruik van referral links, maar geven zij die inkomsten terug aan degene die de link heeft gebruikt (en maken ze zelf waarschijnlijk winst door reclames). Slim!

 3. Helder artikel. Ik heb in het verleden weleens gecontroleerd, maar dit motiveerde om het weer eens te bekijken.
  Ik zit bij Nuon (nu Vattenfall) sinds 2012. Destijds kreeg ik kortingen en actietarieven als ik over zou stappen, omdat zij al leverden aan de anderen in mijn pand (woon in een appartement) en het voor hen dus extra voordelig zou zijn als zij ook bij mij konden leveren. Ondertussen krijg ik 25% Blijven Loont Korting.
  Ik heb mijn verbruik van afgelopen jaar ingevuld op gaslicht.com en zelfs inclusief €155 welkomstpremie bij de goedkoopste (oxxio), zou ik €40,- per jaar duurder uit zijn dan wat ik er afgelopen jaar voor heb betaald. Blijkbaar loont blijven in dit geval toch echt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.