Slapende tegoeden: vergeten geld gratis teruggevonden voor erfgenamen en executeurs die erom vragen
Vind jij soms ook geld op plaatsen waarvan jij je niet kan herinneren dat je er geld had opgeborgen? Ronnie Flex kwam onlangs breeduit in het nieuws toen hij bij ABN Amro een bankrekening wilde openen. Hij bleek al een rekening te hebben waar EUR 30.000 op stond. Zijn opa en oma hadden de rekening voor hem geopend toen hij werd geboren, zonder dat zij dat ooit aan hem hadden verteld. Slapende tegoeden zijn bankrekeningen of safelokets waarmee ten minste 5 jaar niets is gedaan en waarbij er geen contact meer is tussen bank en rekeninghouder. Dit soort rekeningen ontstaan bijvoorbeeld doordat rekeninghouders overlijden, verhuizen of de rekening vergeten. Het zijn vaak de erfgenamen en executeurs die op zoek gaan naar dit soort slapende tegoeden. Speciaal voor die mensen heeft de Nederlandse Vereniging van Banken op 5 augustus 2014 het Loket Slapende Tegoeden in het leven geroepen.
Bij dit loket kunnen erfgenamen en executeurs checken of er nog een rekening op naam van een overledene staat waar zij mogelijk recht op hebben, maar niet precies weten bij welke bank dit zou moeten staan. Exacte cijfers over de hoeveelheid slapende tegoeden heeft de belangenorganisatie niet.
Verdwenen rekeninghouders
Het is lastig om een verdwenen rekeninghouder te achterhalen. Banken hebben namelijk geen toegang tot de Basisregistratie personen (voorheen ook wel Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) genoemd). Ook rekeninghouders die zijn verhuisd naar het buitenland of een rekening hebben geopend zonder het doorgeven van een burgerservicenummer zijn niet makkelijk te vinden. Op grond van artikel 3:306 BW vervalt na 20 jaar het geld. Banken in Nederland maken echter geen gebruik van die verjaringstermijn. Dus ook als rechthebbenden na die termijn het geld komen claimen, wordt het alsnog aan hen uitgekeerd.
Waar moet je rekening mee houden?
Checken is een kleine moeite, maar kan veel opleveren. Notarissen die benoemd zijn tot executeur van een nalatenschap checken als het goed is altijd middels het Loket Slapende Tegoeden welke bankrekeningen en safelokets iemand aanhield. In een tijd van negatieve rentes en waar ouderen steeds vermogender worden, lijkt het steeds relevanter te worden om deze check standaard in te voeren. Ook voor erfgenamen die zelf een erfenis afhandelen. Je ziet immers gemakkelijk een safeloket over het hoofd.
Je kunt alleen informatie opvragen als je:
- erfgenaam van de overledene bent (ongeacht of je al dan niet tevens executeur bent); of
- (gevolmachtigd) executeur bent, die belast is met de afhandeling van de nalatenschap.
Bij het invullen van het formulier moet je een aantal documenten meesturen:
- voor echtgenoten en/of geregistreerde partners van de overledene:
- akte van overlijden; en
- uittreksel Centraal Testamentenregister (CTR) om aan te tonen dat er géén testament is; of
- verklaring van erfrecht als er wèl een testament is;
- voor overige erfgenamen en/of executeurs:
- kopie van je identiteitsbewijs; of
- uittreksel van de Kamer van Koophandel als je bemiddeling als executeur bedrijfsmatig aanbiedt;
- kopie van de verklaring van erfrecht of verklaring van executele, waaruit blijkt dat je erfgenaam bent.
Op basis van de aangeleverde informatie zullen alle aangesloten banken in hun administratie een onderzoek starten naar girale tegoeden op naam van de overledene. Als een bank een giraal tegoed op naam van de overledene heeft gevonden, waarop jij (of degene namens wie je de navraag indient) mogelijk recht heeft, dan wordt je via een mail op de hoogte gebracht met vermelding van de contactinformatie van de betreffende bank. De hoogte van het gevonden bedrag wordt niet vermeld. Daarover wordt je pas geïnformeerd als is vastgesteld dat je daadwerkelijk recht hebt op het betreffende tegoed.
Hoe lang duurt het voor je weet of er slapende tegoeden bestaan waar jij recht op hebt?
Aan de hand van de contactinformatie in de ontvangen mail benader je de betreffende bank. Waarschijnlijk dien je naar het bankkantoor te komen om jezelf te legitimeren, alle vereiste documenten te overhandigen en het verdere proces te bespreken. De procedure verloopt vanaf dat moment geheel via de betreffende bank en de bank kan je om aanvullende documenten vragen. Tijdens de procedure bij de bank komt vast te staan of je recht hebt op het betreffende tegoed en zal de hoogte van het bedrag aan je bekend worden gemaakt.
Vanaf het moment dat je jouw navraag indient, neemt de procedure ongeveer 3 maanden in beslag. Als er een tegoed wordt gevonden dan wordt je direct geïnformeerd. Als banken binnen de onderzoekstermijn géén tegoeden hebben aangetroffen, wordt je daarover na afloop van deze periode voor alle banken gezamenlijk in één keer geïnformeerd.
Deelnemende banken
De beste belegger is de overleden belegger die vergeten was ooit aandelen te hebben gekocht. Diens erfgenaam verslaat hem desalniettemin, als hij maar de moeite neemt om erachter te komen of hij nog ergens recht op heeft. Neem jij die moeite?
1 reactie
Goed dat jullie aan slapende tegoeden aandacht schenken. Niet dat ikzelf grote erfenissen verwacht. Toch ga ik eens checken of er nog tegoeden voor mij staan.