Specificaties van de Solactive Global Benchmark Series
De hierna volgende informatie is afkomstig uit de richtlijn gedateerd 1 juli 2024 versie 3.04 (de “Richtlijn“) dat dient als richtlijn met betrekking tot de samenstelling, berekening en het onderhoud van de Solactive Global Benchmark Series Indices (de “Indices” en individueel de “Index”). De informatie is vertaald naar het Nederlands en bedoeld om de geeks onder ons van meer informatie te voorzien met het oog op de ETF’s WEBN en WEBG, oftewel de Amundi Prime All Country World UCITS ETF UCITS ETF die de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR volgt. Wie slechts op hoofdlijnen meer over deze ETF en de gevolgde index wenst te lezen, verwijst de Euroverzamelaar je naar de andere blogpost op FIRE Nederland. De hierna volgende informatie zal slechts hen behagen die bepaalde details over de gevolgde Index willen nalezen. Ben je een beginnend belegger? Doe jezelf dan een plezier en begin eerst met je te verdiepen in de FIRE-beleggingsstrategie, voordat je doorleest.
Wijzigingen in de regels van de Richtlijn worden goedgekeurd door het toezichtscomité, zoals beschreven in paragraaf 4.5. De Indices worden beheerd, berekend, geadministreerd en gepubliceerd door Solactive AG (“Solactive”) in de rol van beheerder (de “Indexbeheerder”) onder Verordening (EU) 2016/1011 (de “Benchmarkverordening” of “BMR”).
Activaklasse | Aandelen |
Strategie | Gericht op het volgen van verschillende segmenten van de wereldwijde aandelenmarkt en worden geselecteerd en gewogen op basis van de vrije marktkapitalisatie. |
Regionale toewijzing | Wereldwijde markten |
Herbalanceringsfrequentie | De indices worden elk kwartaal aangepast in februari, mei, augustus en november. |
1.1 Identificatoren en publicatie
Details over de individuele indices (identificatoren, valuta’s en rendementsversies) van de Global Benchmark Series indices staan in de lijst van gepubliceerde GBS indices.
De indices worden berekend als Price Return, Net Total Return en Total Return. Bij de Net Total Return indices worden bronbelastingtarieven toegepast. Dit is bijvoorbeeld dus het geval bij de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR die wordt gevolgd door de Amundi Prime All Country World UCITS ETF UCITS ETF (ook wel bekend als WEBN (herbeleggend) of WEBG (uitkerend)). Een relatief nieuwe ETF die populair lijkt onder FIRE-aanhangers.
Voor Net Total Return indices geeft een ISO-landcode (2 letters) in de indexnaam aan dat de bronbelastingtarieven vanuit het perspectief van een belegger in dat land worden toegepast. De Price Return en Total Return indices passen geen bronbelastingtarieven toe.
Elke publicatie met betrekking tot de Indices (bijv. kennisgevingen, wijzigingen in de richtlijn) is beschikbaar op de website van Solactive.
1.2 Initiële waarde
Het initiële niveau van de Indices op 8 mei 2017, de startdatum, is 1.000. Historische waarden vanaf de live-datum worden geregistreerd overeenkomstig artikel 8 van de BMR. Niveaus van de Indices die vóór de live-datum zijn gepubliceerd, zijn teruggetest (back-tested). De live-datum van elke Index wordt vermeld in de lijst van gepubliceerde GBS-Indices.
1.3 Distributie
De Indices worden gepubliceerd op www.solactive.com en zijn daarnaast beschikbaar via de prijspublicatiediensten van Boerse Stuttgart GmbH.
De Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR is een netto totaalrendementsindex, wat betekent dat dividenden, na aftrek van belasting betaald door de indexcomponenten, zijn inbegrepen in het rendement van de Index. Bij deze Index worden zoals gezegd bronbelastingtarieven toegepast.
1.4 Prijzen en berekeningsfrequentie
Het niveau van de Index wordt op elke berekeningsdag berekend van 09:00 uur tot 22:30 uur CET, op basis van de handelsprijzen op de beurzen waar de indexcomponenten zijn genoteerd. Handelsprijzen van indexcomponenten die niet zijn genoteerd in de indexvaluta worden omgezet met behulp van de actuele Intercontinental Exchange (ICE) spot wisselkoers. Als er geen actuele handelsprijs beschikbaar is voor een indexcomponent, wordt de berekening uitgevoerd met de meest recente slotkoers of de laatst beschikbare handelsprijs van de voorgaande handelsdag.
Naast de intradayberekening wordt er ook een slotniveau van de Index berekend voor elke berekeningsdag. Dit slotniveau is gebaseerd op de slotkoersen van de indexcomponenten op de respectieve beurzen waarop deze genoteerd zijn. De slotkoersen van indexcomponenten die niet zijn genoteerd in de indexvaluta worden omgerekend met de WM/Refinitiv-koers van 16:00 uur Londense tijd (de “WM/Refinitiv-koers“). Als er geen WM/Refinitiv-koers beschikbaar is om 16:00 uur Londense tijd voor de betreffende berekeningsdag, wordt de laatst beschikbare WM/Refinitiv-koers van 16:00 uur Londense tijd gebruikt voor de berekening van het slotniveau.
1.5 Licentieverlening
Licenties voor het gebruik van de Indices als onderliggende waarde voor financiële instrumenten, beleggingsfondsen en financiële contracten kunnen door Solactive worden verleend aan beurzen, banken, financiële dienstverleners en investeringsmaatschappijen. Zoals Amundi.
2 Samenstelling van de Indices
2.1 Selectie van de indexcomponenten
De initiële samenstelling van de Indices, evenals elke voortdurende aanpassing, wordt bepaald op de selectiedag en is gebaseerd op de volgende regels:
De constructie van de Indices volgt een bottom-up-benadering. In de eerste stap worden de nationale benchmarkindices gecreëerd, die vervolgens kunnen worden gecombineerd om internationale benchmarkindices samen te stellen. Hieronder wordt het selectieproces van de indexcomponenten beschreven.
De selectie van de indexcomponenten is volledig regelgebaseerd, en de Indexbeheerder kan geen discretionaire beslissingen nemen.
2.1.1 Landtoewijzing
Elke effect uit het indexuniversum wordt toegewezen aan een specifiek land (AC) als basis voor de constructie van een nationale benchmarkindex.
- Indien het primaire noteringsland (CPL) gelijk is aan het incorporatieland (COI), wordt het effect aan dit land toegewezen. Op basis van deze vergelijking wordt het merendeel van de bedrijven aan een AC toegewezen.
- Indien het primaire noteringsland (CPL) niet gelijk is aan het incorporatieland (COI), worden het vestigingsland (COD) en het risicoland (COR) aanvullend in overweging genomen om het AC te bepalen.
2.1.2 Keuze van notering
Wanneer effecten op meerdere beurzen zijn genoteerd, komt slechts één notering in aanmerking voor opname.
- Indien er ten minste één binnenlandse notering van een effect in het indexuniversum bestaat, wordt de meest liquide binnenlandse notering (bepaald door het minimum van de 1-maand en 6-maand gemiddelde dagelijkse handelswaarde) geselecteerd.
- Indien een binnenlandse notering pas in aanmerking komt nadat een regionale of mondiale notering is geselecteerd, moet de binnenlandse notering gedurende vier opeenvolgende selecties aan de verhandelbaarheidseisen voldoen voordat wordt overgeschakeld naar de binnenlandse notering.
Als er geen binnenlandse notering beschikbaar is in het indexuniversum, wordt de meest liquide regionale notering geselecteerd. Solactive classificeert markten in drie geografische regio’s: Americas, APAC en EMEA.
- Indien een regionale notering pas in aanmerking komt nadat een mondiale notering is geselecteerd, moet de regionale notering gedurende vier opeenvolgende selecties aan de verhandelbaarheidseisen voldoen voordat wordt overgeschakeld naar de regionale notering.
Als er geen geschikte binnenlandse (regionale) notering is of als de meest liquide buitenlandse notering ten minste twee keer zo liquide is als de regionale notering, wordt de meest liquide buitenlandse notering geselecteerd. Zodra de buitenlandse notering is geselecteerd, blijft deze in de Index zolang deze minstens even liquide is als de regionale notering.
2.1.3 Verdelen van het indexuniversum in groottecategorieën
De overgebleven effecten uit het indexuniversum worden binnen elk AC toegewezen aan verschillende groottecategorieën om nationale benchmarkindices te creëren. Voor elke groottecategorie kan een aparte benchmarkindex worden samengesteld. De effecten worden eerst gerangschikt op basis van totale marktkapitalisatie in aflopende volgorde en vervolgens toegewezen aan een groottecategorie op basis van de geaccumuleerde vrije marktkapitalisatie binnen het indexuniversum.
Betekenis vrije marktkapitalisatie
Vrije marktkapitalisatie verwijst naar het deel van de totale marktkapitalisatie van een bedrijf dat beschikbaar is voor handel op de beurs. Het omvat alleen de aandelen die vrij verhandelbaar zijn en niet in handen zijn van strategische aandeelhouders zoals:
- Bestuurders en oprichters van het bedrijf
- Grote institutionele beleggers
- Overheden of andere entiteiten met langdurige belangen
De marktkapitalisatie wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers. Bij vrije marktkapitalisatie worden alleen de vrij verhandelbare aandelen in die berekening meegenomen.
Het is een belangrijke maatstaf omdat het een realistischer beeld geeft van de aandelen die daadwerkelijk op de markt beschikbaar zijn en invloed kunnen hebben op de prijs. Daarom wordt het vaak gebruikt bij het samenstellen van indices.
Na de initiële samenstelling op de startdatum worden bufferregels geïmplementeerd om te voorkomen dat effecten tussen groottecategorieën wisselen bij latere aanpassingen. De onderstaande tabel geeft de drempels voor geaccumuleerde vrije marktkapitalisatie aan voor nieuwe en bestaande effecten (d.w.z. boven- en ondergrenzen) in elke groottecategorie. De Mid Cap-categorie wordt afgeleid als het verschil tussen de Large Cap-categorie en de Large & Mid Cap-categorie.
Geaccumuleerde vrije marktkapitalisatie:
Groottecategorie | Algemene drempel* | Bovengrens | Ondergrens |
---|---|---|---|
Large Cap | 0% – 70% | 65% | 75% |
Large & Mid Cap | 0% – 85% | 80% | 90% |
Small Cap | 85% – 99% | 98.5% | 99.5% |
All Cap | 0% – 100% | n.v.t. | n.v.t. |
* De initiële drempel voor geaccumuleerde vrije marktkapitalisatie vanaf de startdatum van de Indices.
2.1.4 Creëren van Internationale Benchmarkindices
Internationale benchmarkindices worden samengesteld door de effecten uit de respectieve nationale benchmarkindices binnen dezelfde groottecategorie samen te voegen. Bijvoorbeeld: de Solactive GBS North America Large & Mid Cap Index wordt samengesteld door de effecten uit de Solactive GBS United States Large & Mid Cap Index en de Solactive GBS Canada Large & Mid Cap Index samen te voegen. De landen die deel uitmaken van elke internationale index staan vermeld in sectie 6. Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR bestaat dus eigenlijk uit een samenvoeging van vele andere indices.
2.2 Gewone aanpassing
De samenstelling van de Indices wordt aangepast na sluiting van de markt op de eerste woensdag van februari, mei, augustus en november. De samenstelling wordt op de selectiedag herzien en de nodige wijzigingen worden aangekondigd. De aanpassingen worden uitgevoerd na sluiting van de markt op de aanpassingsdag.
Solactive zal eventuele wijzigingen in de indexcomponenten tijdig vóór de aanpassingsdag publiceren.
2.3 Buitengewone herbalansering
De Index wordt niet buitengewoon geherbalanceerd.
2.4 Weging
Op elke selectiedag worden de nieuwe indexcomponenten van de Indices gewogen op basis van de vrije marktkapitalisatie. De relevante vrij uitstaande aandelen per selectiedag worden gebruikt en geïmplementeerd aan het einde van de aanpassingsdag. De aandelen worden aangepast voor corporate actions tussen de selectiedag en de aanpassingsdag. Dit betreft alleen corporate actions die een directe impact hebben op prijs en aantal aandelen (zoals aandelensplitsingen, stockdividenden en uitgifte van nieuwe aandelen via claims).
3 Berekening van de Indices
3.1 Indexformule
De Indices worden berekend als een prijsrendement, netto totaalrendement en bruto totaalrendement.
De berekening wordt uitgevoerd volgens de Solactive Equity Index Methodology. De formule voor het bepalen van de Index stelt dat het niveau van de Index verandert op basis van de prijswijzigingen van de indexcomponenten, rekening houdend met hun gewicht in de Index en eventuele valutaconversies wanneer de prijs van een indexcomponent is genoteerd in een andere valuta dan de indexvaluta.
Dividenden of andere uitkeringen worden herbelegd in de gehele mand van indexcomponenten door middel van een divisor op de openingskoers van de ex-datum van de uitkering.
Een gedetailleerdere beschrijving van de berekeningsmethodiek van de indexformule is te vinden in paragraaf 1.2 van de Solactive Equity Index Methodology.
3.2 Nauwkeurigheid
Het niveau van de Indices wordt afgerond op twee decimalen. Divisors worden afgerond op zes decimalen. Handelsprijzen en wisselkoersen worden afgerond op zes decimalen.
3.3 Aanpassingen
Onder bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn om de Indices tussen de aanpassingsdagen aan te passen. Dit gebeurt als er een corporate action (zoals beschreven in paragraaf 3.4) plaatsvindt met betrekking tot een indexcomponent. Een dergelijke aanpassing kan invloed hebben op een indexcomponent en/of het aantal indexcomponenten en/of de weging van bepaalde indexcomponenten. Dit wordt uitgevoerd in overeenstemming met de Solactive Equity Index Methodology.
Solactive kondigt de indexaanpassing aan met een opzegtermijn van minimaal twee handelsdagen (voor de betrokken indexcomponent). De indexaanpassingen worden doorgevoerd op de in de betreffende aankondiging gespecificeerde ingangsdatum.
3.4 Corporate actions
Als onderdeel van het onderhoud van de Index zal Solactive rekening houden met verschillende gebeurtenissen – ook wel corporate actions genoemd – die leiden tot een aanpassing van de Indices tussen de aanpassingsdagen. Dergelijke gebeurtenissen hebben een aanzienlijke impact op de prijs, weging of algehele integriteit van indexcomponenten.
Daarom moeten deze worden meegenomen in de berekening van de Indices. Corporate actions worden doorgevoerd vanaf de cum-datum tot de ex-datum van de corporate action, zodat de aanpassing van de Indices samenvalt met het prijseffect van de betreffende corporate action.
Aanpassingen aan de Indices om rekening te houden met corporate actions worden uitgevoerd in overeenstemming met de Solactive Equity Index Methodology. Dit document bevat voor elke corporate action een korte definitie en geeft de relevante aanpassing van de indexvariabelen aan.
Hoewel Solactive streeft naar een zo algemeen en transparant mogelijke methodologie voor de behandeling van corporate actions, en dit in lijn met de regelgeving houdt, behoudt het zich het recht voor om af te wijken van deze standaardprocedures in geval van een ongebruikelijke of complexe corporate action. Een dergelijke afwijking kan ook worden gedaan om de vergelijkbaarheid en representativiteit van de Indices in de loop der tijd te waarborgen.
Solactive beschouwt de volgende, niet-uitputtende, lijst van corporate actions als relevant voor het onderhoud van de Indices:
- Contante uitkeringen (bijvoorbeeld betaling van een dividend)
- Aandelendistributies (bijvoorbeeld betaling van een dividend in de vorm van extra aandelen)
- Aandelendistributies van een ander bedrijf (bijvoorbeeld betaling van een dividend in de vorm van extra aandelen van een ander bedrijf, zoals een dochteronderneming)
- Aandeelsplitsingen (bestaande aandelen worden gedeeld en dus vermenigvuldigd met een bepaalde factor)
- Omgekeerde splitsingen (bestaande aandelen worden feitelijk samengevoegd)
- Kapitaalverhogingen (zoals het uitgeven van extra aandelen)
- Aankoop van eigen aandelen (een bedrijf biedt zijn aandeelhouders de optie om hun aandelen tegen een vaste prijs te verkopen)
- Afstotingen (het bedrijf splitst zijn bedrijfsactiviteiten op in twee of meer entiteiten en verdeelt nieuwe aandelen in de gecreëerde entiteiten aan de aandeelhouders van de oorspronkelijke entiteit)
- Fusies en overnames (transacties waarbij het eigendom van een bedrijf of andere organisaties wordt overgedragen of samengevoegd met andere entiteiten, bijvoorbeeld de fusie van twee of meer afzonderlijke bedrijven tot één entiteit)
- Delistingen (aandelen van een bedrijf worden niet langer openbaar verhandeld op een effectenbeurs)
- Nationalisatie van een bedrijf (effectieve controle van een rechtspersoon wordt overgenomen door de staat)
- Insolventie
3.5 Hercalculatie
Solactive doet zijn uiterste best om de Indices nauwkeurig te berekenen en te onderhouden. Desondanks kunnen er door verschillende redenen (intern of extern) van tijd tot tijd fouten optreden in het vaststellingsproces, en deze kunnen niet volledig worden uitgesloten. Solactive streeft ernaar om alle vastgestelde fouten binnen een redelijke termijn te corrigeren. Wat onder een “redelijke termijn” wordt verstaan, evenals de algemene te nemen maatregelen, is afhankelijk van de situatie en wordt beschreven in het Solactive Correction Policy.
3.6 Marktverstoring
Tijdens periodes van marktdruk berekent Solactive zijn indices volgens vooraf vastgelegde en uitgebreide regelingen zoals beschreven in het Solactive Disruption Policy. Dergelijke marktdruk kan ontstaan door verschillende redenen, maar leidt doorgaans tot onnauwkeurige of vertraagde prijzen van een of meer indexcomponenten. De vaststelling van de Indices kan worden beperkt of bemoeilijkt in tijden van illiquide of gefragmenteerde markten en marktdruk.
4 Overige bepalingen
4.1 Bevoegdheid tot oordeelsvorming
Elke beoordelingsvrijheid die nodig kan zijn bij de vaststelling van de Indices wordt uitgeoefend volgens strikte regels met betrekking tot het uitoefenen van discretionaire bevoegdheden of deskundig oordeel.
4.2 Herziening van de methodologie
De methodologie van de Indices wordt regelmatig herzien, minimaal één keer per jaar. Indien tijdens een dergelijke herziening wordt vastgesteld dat een aanpassing van de methodologie noodzakelijk is (bijvoorbeeld als de onderliggende markt of economische realiteit sinds de lancering van de Indices is veranderd, dat wil zeggen als de huidige methodologie is gebaseerd op verouderde aannames en factoren en de realiteit niet langer even nauwkeurig, betrouwbaar en passend weerspiegelt als voorheen), wordt deze wijziging doorgevoerd in overeenstemming met het Solactive Methodology Policy. Een dergelijke wijziging in de methodologie wordt altijd aangekondigd.
4.3 Wijzigingen in de berekeningsmethode
De toepassing van de in de Richtlijn beschreven methode door de Indexbeheerder is definitief en bindend. De Indexbeheerder zal de hierboven beschreven methode toepassen voor de samenstelling en berekening van de indices. Het kan echter niet worden uitgesloten dat de marktomgeving, toezicht, juridische, financiële of fiscale redenen wijzigingen in deze methode noodzakelijk maken. De Indexbeheerder kan ook wijzigingen aanbrengen in de voorwaarden van de Index en de methode die wordt toegepast om de Indices te berekenen, die hij noodzakelijk en wenselijk acht om duidelijke of aantoonbare fouten te voorkomen of om onjuiste voorwaarden te corrigeren of aan te vullen. De Indexbeheerder is niet verplicht informatie te verstrekken over dergelijke wijzigingen of aanpassingen. Ondanks de aanpassingen en wijzigingen zal de Indexbeheerder de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat een berekeningsmethode wordt toegepast die consistent is met de hierboven beschreven methode.
4.4 Beëindiging
Solactive doet zijn uiterste best om de veerkracht en voortdurende integriteit van zijn Indices in de loop der tijd te waarborgen. Indien nodig volgt Solactive een duidelijk gedefinieerde en transparante procedure om indexmethodologieën aan te passen aan veranderende onderliggende markten (zie paragraaf 4.2 “Herziening van de methodologie”) om de betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid van de Indices te blijven waarborgen. Niettemin, als er geen andere opties beschikbaar zijn, kan de ordelijke beëindiging van de Indices worden overwogen. Dit is meestal het geval wanneer de onderliggende markt of economische realiteit, die een Index beoogt te meten of te weerspiegelen, aanzienlijk verandert op een manier die niet te voorzien was op het moment van de oprichting van de Index. Hierdoor kunnen de indexregels, en met name de selectiecriteria, niet langer consistent worden toegepast, of wordt de Index niet langer gebruikt als de onderliggende waarde voor financiële instrumenten, beleggingsfondsen en financiële contracten.
Solactive heeft duidelijke richtlijnen opgesteld en onderhoudt deze om situaties te identificeren waarin de beëindiging van een Index onvermijdelijk is, hoe belanghebbenden geïnformeerd en geraadpleegd moeten worden, en welke procedures moeten worden gevolgd voor een beëindiging of de overgang naar een alternatieve Index. Details worden gespecificeerd in het Solactive Termination Policy.
4.5 Toezicht
Een toezichtscommissie bestaande uit medewerkers van Solactive en haar dochterondernemingen (de “toezichtscommissie“) is verantwoordelijk voor beslissingen over wijzigingen in de regels van de Indices. Elke wijziging, die kan resulteren in een aanpassing van de richtlijn, moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de toezichtscommissie en zal worden uitgevoerd in overeenstemming met het Solactive Methodology Policy.
6 Internationale indexsamenstelling
De onderstaande tabel geeft een overzicht van de toewijzing van elk ontwikkeld land en opkomend land aan internationale Indices. De ontwikkelde landen en opkomende landen zijn gebaseerd op het Solactive Country Classification Framework.
Internationale index – samenstellende landen
Ontwikkelde markten
Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Ierland, Israël, Italië, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Ontwikkelde markten Europa
Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk
Ontwikkelde markten eurozone
Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje
Noord-Amerika
Canada, Verenigde Staten
Ontwikkelde markten Pacific
Australië, Hongkong, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore
Opkomende markten
Brazilië, Chili, China, Colombia, Tsjechië, Egypte, Griekenland, Hongarije, India, Indonesië, Koeweit, Maleisië, Mexico, Filippijnen, Qatar, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten
Opkomende markten Europa
Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Turkije
Opkomende markten Latijns-Amerika
Brazilië, Chili, Colombia, Mexico
Opkomende markten Azië
China, India, Indonesië, Maleisië, Filippijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand
7 Lijst van in aanmerking komende beurzen
De onderstaande tabel bevat de in aanmerking komende beurzen van de Index binnen de ontwikkelde landen.
Land | Beurs |
---|---|
Azië/Pacific | |
Australië | Australian Securities Exchange |
Hongkong | Stock Exchange of Hong Kong |
Japan | Tokyo Stock Exchange |
JASDAQ Securities Exchange | |
Nieuw-Zeeland | New Zealand Exchange |
Singapore | Singapore Exchange |
Afrika en Midden-Oosten | |
Israël | Tel Aviv Stock Exchange |
Europa | |
Oostenrijk | Vienna Stock Exchange |
België | Euronext Brussels |
Denemarken | NASDAQ OMX Nordic Copenhagen |
First North | |
Finland | NASDAQ OMX Nordic Helsinki |
First North | |
Frankrijk | Euronext Paris |
Duitsland | XETRA |
Ierland | Irish Stock Exchange |
Italië | Milan Stock Exchange |
Nederland | Euronext Amsterdam |
Noorwegen | Oslo Stock Exchange |
Polen | Warsaw Stock Exchange |
Portugal | Euronext Lisbon |
Spanje | Madrid Stock Exchange |
Mercado Alternativo Bursátil | |
Zweden | Nordic Growth Market |
NASDAQ OMX Nordic Stockholm | |
First North | |
Zwitserland | SIX Swiss Exchange |
Verenigd Koninkrijk | London Stock Exchange |
Noord-Amerika | |
Canada | Toronto Stock Exchange |
NEO Exchange | |
Verenigde Staten | New York Stock Exchange |
NYSE MKT LLC | |
NYSE Arca | |
NASDAQ | |
Investors Exchange | |
BATS Exchange |
De onderstaande tabel bevat de in aanmerking komende beurzen van de Index binnen de opkomende landen.
Land | Beurs |
---|---|
Asia/Pacific | |
China | Shanghai Stock Exchange |
Shanghai Stock Exchange | Shanghai Stock Exchange – Hong Kong Stock Connect |
Shenzhen Stock Exchange | Shenzhen Stock Exchange – Hong Kong Stock Connect |
India | National Stock Exchange |
Indonesia | Jakarta Stock Exchange |
Malaysia | Malaysia Stock Exchange |
Philippines | Philippine Stock Exchange |
South Korea | Korea Exchange |
Taiwan | Taiwan Stock Exchange |
Taipei Exchange | |
Thailand | Stock Exchange of Thailand |
Africa and Middle East | |
Egypt | The Egyptian Exchange |
Kuwait | Kuwait Stock Exchange |
Qatar | Doha Securities Exchange |
Saudi Arabia | Saudi Stock Exchange |
South Africa | Johannesburg Stock Exchange |
United Arab Emirates | Abu Dhabi Securities Exchange |
Dubai Financial Market | |
NASDAQ Dubai | |
Europe | |
Czech Republic | Prague Stock Exchange |
Greece | Athens Exchange |
Hungary | Budapest Stock Exchange |
Turkey | Istanbul Stock Exchange |
America | |
Brazil | Bolsa de Valores de Sao Paulo |
Chile | Santiago Stock Exchange |
Colombia | Colombia Stock Exchange |
Mexico | Mexican Stock Exchange |
Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR volgt zowel de ontwikkelde als de opkomende landen. Dat maakt deze zo interessant voor de FIRE-beweging. De Euroverzamelaar heeft zich verdiept in de Index, omdat deze gevolgd wordt door WEBN: De beste ETF van 2025 voor FIRE-aanhangers in Nederland. Ontbreekt er informatie waar je naar op zoek was? Laat het de Euroverzamelaar weten, dan zoekt deze mede-Geek het samen met je uit!