Zakelijke rekening openen? Vergelijk, bespaar en kies de beste, goedkoopste en/of duurzaamste zakelijke rekening

Zakelijke rekening vergelijken

Deel dit blogartikel op Social Media

Waarom zakelijke rekening openen?

Wanneer je serieus werk maakt van jouw side hustle, zal je al snel een zakelijke bankrekening willen openen. Het is de eerste stap na inschrijven bij KVK. Hetzelfde geldt voor zij die een spaargeld BV hebben opgericht. Een aparte, zakelijke rekening is vrijwel onmisbaar voor een ondernemer. Zo houd je niet alleen zakelijk en privégeld gescheiden, je houdt ook overzicht over de financiële situatie van je onderneming. Handig bijvoorbeeld voor je belastingaangifte, het scheelt tijd! Het staat bovendien professioneler en bij de meeste banken is het niet toegestaan om zakelijke inkomsten te ontvangen op je privérekening.

Een zakelijke rekening openen is snel geregeld en hoeft niet duur te zijn. Het meest tijdrovende in het hele proces is om alle aanbieders van zakelijke rekeningen te vergelijken. Bij zakelijke betaalrekeningen zit het verschil in kosten vooral in de hoogte van de gebruikskosten. Deze kosten komen bovenop de vaste pakketkosten. De bank kan ook nog andere kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld voor het storten van contant geld. Wil je de exacte kosten weten, bekijk dan het uitgebreide tarievenoverzicht op de website van de banken waartussen je twijfelt. Als startende ondernemer krijg je bij vrijwel alle banken korting en betaal je de eerste 3, 6 of 12 maanden geen pakketkosten of geniet je hoge kortingen. Met onderstaande tips hoop ik je veel tijd te besparen zodat je snel aan de bak kunt.

Zakelijke rekening Knab: de beste keuze

De voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers vind je bij Knab. Knab richt zich op zzp’ers en kleine ondernemers en is uitgeroepen tot voordeligste zakelijke bank door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Moneyview. De zakelijke rekening van Knab heeft de zakelijke markt opengebroken met heldere en lage prijzen. De bank heeft voor haar lage prijzen en goede service al diverse awards gewonnen. Zo hebben de Opiness Service Awards én de Consumentenbond Knab uitgeroepen als de best beoordeelde klantenservice.

Alles voor een vaste prijs per maand, jaarlijks 1.000 gratis transacties en de zakelijke rekening openen doe je gemakkelijk via de Knab App. Staat je bedrijf korter dan 3 jaar ingeschreven bij KVK? Dan krijg je het eerste jaar 50% korting op de pakketkosten, waardoor je slechts €3 per maand betaalt. Je opent een zakelijke rekening bij Knab via de Knab app. Een handige app die alles heeft wat je mag verwachten van een moderne bank, zoals instant push notificaties en de mogelijkheid om zelf je eigen pincode te kiezen. Heb je al een zakelijke rekening? Met de overstapservice van Knab is veranderen van bank heel gemakkelijk. Zonder gedoe, je zakelijke betalingen lopen gewoon door. Stap nu over en ontvang bovendien €50 op je nieuwe zakelijke rekening!

Knab zakelijke rekening biedt 1.000 gratis transacties per jaar

Je krijgt tot 5 betaalrekeningen mét (gratis) (vervangende) betaalpas. Maak bijvoorbeeld aparte rekeningen voor de btw of je vaste lasten. Je kunt bovendien een onbeperkt aantal spaarrekeningen met telkens andere namen openen. Je ontvangt zowel op je betaalrekening als op je spaarrekening rente. De 1.000 gratis transactie per jaar, heb je waarschijnlijk niet eens allemaal nodig. Handig, want daardoor weet je dat jouw bankkosten maandelijks alleen de pakketkosten betreffen. Heb je wel meer dan 1.000 bij- of afschrijvingen? Dan kosten die €0,10 per transactie. Pintransacties en overboekingen van en naar andere Knab rekeningen tellen niet mee voor het maximum van 1.000 gratis transacties. Vanaf een saldo hoger dan €100.000 betaal je net als vrijwel alle andere banken 0,5% negatieve rente. De bank brengt geen kosten in rekening voor het opnemen van geld in eurolanden.

Knab boekhoudkoppeling

Knab denkt met je mee en voorziet je van handige starterstips, een zzp stappenplan en helpt je bij je zakelijke boekhouding. Bespaar tijd met de boekhoudkoppeling of download het gratis template Boekhouden in Excel. De geautomatiseerde boekhoudkoppeling is beschikbaar voor de boekhoudpakketten van MoneyMonk, Exact Online, Asperion, Cash, e-Boekhouden.nl, Informer, Moneybird, MUIS Software, Reeleezee, SnelStart, Twinfield en Yuki en kost €1,50 per maand (maandelijks opzegbaar). Liever handmatig koppelen met mt940? Het is ook mogelijk om af- en bijschrijvingen handmatig te koppelen aan je boekhoudpakket. Dit is gratis. Download de boekhoudbestanden eenvoudig via je Persoonlijke Bankomgeving en upload deze in je boekhoudpakket. Je kunt ze in de volgende formaten downloaden:

 • Mt940 (gestructureerd);
 • Microsoft Excel; en
 • CSV.
Knab creditcard

Apple Pay werkt ook met je Knab zakelijke rekening. Heb je een zakelijke creditcard nodig? Met de Knab Creditcard Zakelijk (Mastercard of American Express) kun je overal ter wereld on- en offline betalen en bijna al je zakelijke aankopen zijn 180 dagen verzekerd. En loop je als ondernemer ergens tegenaan? Check dan even de Knab biliotheek, hier vind je heel veel handige informatie, gemaakt voor en door ondernemers!

Knab valt onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd) in het geval de bank failliet zou gaan.

Mijn advies: stop hier met lezen en bespaar je een hoop tijd en energie. Toch nieuwsgierig naar het aanbod van andere banken? Lees dan hieronder verder.

Goedkoopste zakelijke rekening: N26 Business Standard, een gratis zakelijke rekening

N26 is net als Revolut een nieuwe en populaire bank. De rekening is bedoeld voor zzp’ers en freelancers en is alleen online te beheren. Je betaalt geen pakketkosten. Je kunt hier dus een gratis zakelijke rekening openen(!) Instant push notificaties kun je als je dat wilt instellen. Je kunt ook tot 10 ‘spaces’ (digitale spaarpotjes) creëren, maar daarvoor dien je dan wel de gratis N26 Business Standard account te upgraden naar een premium account.

Nadeel voor Nederlandse klanten is dat de communicatie in het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans is. Bovendien geeft N26 (een Duitse bank) jou een Duitse rekening, met dus ook een Duitse IBAN. Hierdoor is betalen met iDeal niet mogelijk. De rekening is eigenlijk alleen geschikt voor freelancers. De tenaamstelling van de rekening is jouw persoonlijke naam, je kunt geen bedrijfsnaam gebruiken.

N26 zakelijke creditcard

Een N26 zakelijke creditcard om bijvoorbeeld geld op te nemen is eenmalig €10. De kaart is niet verplicht, je kunt gratis van een virtuele kaart gebruikmaken om (online) betalingen te doen. Bijvoorbeeld middels Apple Pay of Google Pay op je smartphone. Telkens wanneer je met jouw N26 Mastercard betaalt, geniet je 0,1% cashback voordeel. Dit wordt automatisch en maandelijks op je bankrekening gestort.

Geld opnamen is gratis, mits je dat niet vaker doet dan 3x per maand bij geldautomaten die NFC-chips kunnen uitlezen. Al bij een saldo boven €50.000 (i.p.v. de reguliere grens van €100.000) wordt 0,5% negatieve rente op jaarbasis in rekening gebracht. Heb je al een particuliere rekening bij N26, dan mag je helaas geen zakelijke rekening meer openen. N26 biedt ook geen overstapservice aan, maar mag je dat verwachten van een gratis zakelijke bankrekening?

Vanwege de hiervoor genoemde nadelen, geef ik toch de voorkeur aan Knab boven N26. De €72 pakketkosten (voor starters slechts €36 in het eerste jaar) neem ik graag voor lief.

N26 valt onder het Duitse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd) in het geval de bank failliet zou gaan.

Zakelijke rekening bunq: innovatie kost geld

Bank of The Free, zoals bunq zich ook wel positioneert, is een innovatieve online aanbieder van zakelijke rekeningen. De bank hecht veel waarde aan duurzaamheid, transparantie en privacy. bunq ziet zichzelf meer als IT-bedrijf dan als bank. bunq stelt zich namelijk tot doel jou tijd te besparen en internetbankieren naar een next level te brengen. Dit kenmerkt zich in handige features, waardoor je minder tijd kwijt bent aan je bankzaken (zoals de door bunq gepatenteerde DUAL PIN technologie).

Betaal met één pas vanaf twee rekeningen. Betaal dus met één pincode voor boodschappen en met een andere voor kantoorspullen. Met Dual PIN kan je eenvoudig je uitgaven budgetteren door met één pas van twee verschillende rekeningen te betalen. Een bijzonder handige feature, maar niet de enige: betalingen staan direct op je rekening en je kunt zelfs je mobiel gebruiken als betaalautomaat door middel van een QR-code, handig voor jou als side-hustler als je een zeer beperkt aantal pin verkopen hebt.

bunq boekhoudsoftware en app

Je koppelt bunq eenvoudig aan je online boekhoudsoftware waardoor je altijd beschikt over een realtime overzicht van je boekhouding. Heb je een boekhouder of accountant, maar beschikt diens software niet over een realtime verbinding met bunq? Laat je afschriften dan elke maand automatisch exporteren, zodat je er nooit meer naar om hoeft te kijken.

Met de bunq app scan je eenvoudig een factuur, waarna alle betaalgegevens automatisch worden ingevuld. Hetzelfde geldt voor acceptgiro’s. PDF’s kopieer je eenvoudig vanaf je mobiel naar de bunq app, bonnetjes scan je met je mobiel. Je bent altijd volledig op de hoogte van wat er gebeurt op je zakelijke rekening. Instant push notificaties kun je voor elk soort transactie instellen. Bij automatische incasso’s krijg je altijd eerst een notificatie en beslis je zelf of je ‘m wel of niet betaalt. Op developer.bunq.com kun je alles vinden over het automatiseren van jouw bankzaken: DIY-lovers: eat your heart out!

Je ontvangt (maandelijks) rente over al je rekeningen, dus niet alleen je spaarrekeningen. Je kunt tot 25 extra sub-accounts (rekeningen) met elk een eigen IBAN openen, handig voor de BTW bijvoorbeeld.

Kies zelf waarin jouw geld wordt geïnvesteerd

bunq wil niet bijdragen aan de verwoesting van onze planeet, bij bunq wordt daarom volgens eigen zeggen alleen ‘ethisch geïnvesteerd’. Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Overweeg dan bunq Green, voor elke €100 die je uitgeeft, wordt een boom geplant. Je kunt zelfs lid worden van een Green Tribe en strijden tegen andere tribes om in de top 10 Green Tribes te komen. Verlies daarbij niet uit het oog dat je ook financieel onafhankelijk wilde worden 🙂 Je kunt zelf via de app kiezen of en zo ja waarin jouw geld door bunq wordt geïnvesteerd. Uniek!

Jouw bunq bankzaken regel je eenvoudig met je smartphone, vanaf je computer of met je Apple Watch. Met dit laatste medium beschik je over de beste bunq features: koppel je passen aan je rekeningen, check je saldo’s, accepteer betaalverzoeken en betaal online zonder je mobiel, maar gewoon door je CVC te bekijken en 3D Secure betalingen te accepteren. Je krijgt 3 rekeningen naar keuze (Maestro en Mastercard).

Verschillende zakelijke rekeningen

Je kunt bunq gratis proberen. Als je wilt overstappen naar bunq dan kun je dit via de app aanvragen, daarmee kan je betalingen naar je oude rekening bij een andere bank voor een bepaalde periode automatisch door laten sturen naar je nieuwe bunq rekening. Het openen van een zakelijke rekening doe je met je mobiel, belastinggegevens en ID in 5 minuten. Net zoals bij o.a. Knab vereist het dus geen kantoorbezoek, wachttijd en geen papierwerk. De bank biedt drie soorten zakelijke betaalrekeningen aan:

 • bunq Easy Bank Business: €20,99 per maand;
 • Easy Money Business: €10,99 per maand; en
 • Easy Green Business: €4,99 per maand.

Op bunq.com/nl/benefits vind je een tabel, daarin worden de zakelijke rekeningen vergeleken. Persoonlijk vind ik dat dit veel overzichtelijker had gemogen. Minder hippe termen die ons klanten niets zeggen, meer klare taal. Bovendien valt vaak op dat bunq een bank is die ook in veel andere landen actief is. Dat geldt natuurlijk voor veel banken, maar bij bunq valt dit echt op. Waarom? Sommige teksten zijn in het Engels geschreven en nog niet vertaald in het Nederlands. Dat roept bij mij een unheimisch gevoel op. Zonde, want bunq werd in 2012 opgericht in Amsterdam.

In tegenstelling tot Knab biedt bunq niet 1.000 gratis transactie

Naast de hierboven vermelde pakketkosten, komen er nog wat gebruikskosten bij. Het totale kostenoverzicht dat je onderaan diezelfde pagina vindt, telt maar liefst 13 pagina’s. Zo kost het bijvoorbeeld €0,11 per e-mail om transactiegegevens of rekeningafschriften te exporteren. Verder word je verleid om niet voor het goedkoopste pakket te kiezen, zo kun je alleen dingen automatiseren met de krachtige API sleutels als je voor bunq Easy Money Business of bunq Green Business kiest. Ook het scannen van facturen, automatisch invullen van alle gegevens en het digitaliseren van bonnetjes kan niet als je voor de goedkopere bunq Easy Bank Business kiest. En dan nog: als je kiest voor Easy Green Business of Easy Money Business, kost het scannen van facturen en betalen in de bunq app €0,22 per scan + €0,11 per betaling.

Alles bij elkaar opgeteld, is Knab voor de meesten van ons véél goedkoper dan bunq en biedt Knab ook gewoon datgene wat de meesten van ons nodig hebben. En dankzij de 1.000 gratis transactie, vaak ook voor een vaste prijs.

bunq Easy Bank Business, Easy Money Business, Easy Green Business en bunq Easy Travel accounts vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd) in het geval de bank failliet zou gaan.

Zakelijke rekening ING starterspakket en ondernemerspakket

ING biedt een zakelijke rekening aan in het starterspakket. Als je daar gebruik van wilt maken, dan moet je onderneming korter dan één jaar bestaan, mag je nog niet zakelijk bij ING bankieren en moet je onderneming staan ingeschreven bij KVK in het handelsregister. Naast de zakelijke rekening hoort daar verder een pas, internetbankieren en een prijswinnende app bij. Koppeling met boekhoudpakketten is mogelijk, alle online transacties in euro en binnen SEPA zijn gratis. Wel betaal je voor geld storten, geld opnemen en betalingen buiten de SEPA-landen. Je kunt de zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis uitproberen, daarna zet ING je starterspakket automatisch om in een ondernemerspakket. Helaas bedragen de pakketkosten vanaf dat moment €9,90 per maand (€0,05 goedkoper dan de andere grootbanken) en kost elke bij- en afschrijving geld (in principe €0,12). Het totale, 18 pagina’s tellende, kostenoverzicht vind je hier (pdf-bestand).

ING beschikt over een overstapservice. Als je privé al bij ING bankiert én je hebt een eenmanszaak dan kun je het starterspakket online aanvragen in Mijn ING. Bankier je nog niet bij ING? Dan moet je langs een ING-servicepunt (zonder afspraak). Heb je geen eenmanszaak? Dan moet je naar een ING-kantoor (op afspraak). Volg je het nog? Als grootbank hekelen diverse organisaties, waaronder de Consumentenbond, de slechte service. Tel daarbij op dat deze bank aanzienlijk duurder is dan Knab en je kunt mijn voorkeur wel raden.

Tegoeden op deze rekening vallen onder de werking van de Nederlandse Depositogarantie. Dit betekent dat tegoeden tot €100.000,- per rekeninghouder zijn gegarandeerd.

Zakelijke rekening ABN Amro: zakelijk betaalpakket Basis voor Ondernemen

Dit pakket bestaat uit een zakelijke betaalrekening, een betaalpas en toegang tot Internet Bankieren Zakelijk en de ABN AMRO app. Het is o.a. geschikt voor starters en gevestigde zzp’ers en mkb’ers met een eenmanszaak, maatschap, vof of BV, die ingeschreven staat bij KVK. Je kunt de bedrijfsrekening uitbreiden met een boekhoudkoppeling en betaalalerts van afschrijvingen per sms, beide gratis tools. Andere tools, waar je wel voor moet betalen, zijn:

 • betaalalerts via email (€0,10 per alert) of sms (€0,20 per alert, alerts van afschrijvingen per sms zijn gratis);
 • pinautomaat voor in je winkel;
 • iDEAL voor je webshop;
 • automatische-incassocontract;
 • boekhoudsoftware van ABN AMRO;
 • zakelijke creditcard (ook als je starter bent);
 • extra zakelijke rekening; en
 • zakelijke verzekeringen en leningen.

Starters betalen een voordelig welkomsttarief. Je bent starter als de datum waarop je bedrijf blijkens een KVK-uittreksel minder dan 12 maanden geleden is opgericht op het moment dat je de zakelijke rekening aanvraagt. Alleen dan is het pakket Basis voor Ondernemen de eerste 6 maanden gratis. Daarbij zijn alle online overboekingen binnen de EER gratis. Voor bij- en afschrijvingen van contante transacties, spoedbetalingen, non-SEPA betalingen, betalingen in vreemde valuta en papieren rekeningafschriften worden wel kosten in rekening gebracht.

Kosten ABN Amro

Na de eerste 6 maanden betaal je de standaardtarieven voor het zakelijke pakket en betalingsverkeer. De pakketkosten bedragen €9,95 per maand. Een betaalpas kost €1,50 per pas per maand. Een zakelijke rekening €5,50 per rekening per maand. Creditcards kosten ook geld (afhankelijk van de kaart die je kiest €27,50 tot €37,50 per jaar). Internetbankieren kost €5 per maand voor de eerste gebruiker (daarna €1 per maand extra per gebruiker). De kosten per bij- en afschrijvingen, incasso’s etc. (het totale kostenoverzicht) vind je hier (pdf).

ABN AMRO biedt over een overstapservice aan, maar deze zakelijke rekening pakt aanzienlijk duurder uit dan de zakelijke rekening van Knab. De pakketkosten bij Knab vallen lager uit en bij Knab zijn bovendien jaarlijks de eerste 1.000 transacties gratis. Aangezien ik voor de doorsnee side-hustler geen reden zie om voor ABN AMRO te kiezen, is Knab de beste keuze.

Tegoeden bij ABN AMRO vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Dit betekent dat tegoeden tot €100.000,- per rekeninghouder zijn gegarandeerd.

Zakelijke rekening Rabobank

Het zal niet verrassen, ook bij Rabobank bedragen de pakketkosten €9,95 per maand, exclusief transactiekosten. Je krijgt er een betaalpas, online bankieren en de Rabo App bij. Als startende ondernemer krijg je Rabo Startersvoordeel als je een zakelijke rekening opent. Dat houdt in dat de eerste 6 maanden gratis zijn, oftewel géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. In die 6 maanden betaal je geen kosten voor je eurobetalingen en geniet je van een gratis bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Na afloop van die 6 maanden ga je hier wel voor betalen. Alerts krijg je via email en/of via een pushbericht op je smartphone. De Rabo Scanner is optioneel. Rekeningafschriften zijn digitaal.

Een extra zakelijke rekening openen voor dezelfde onderneming kost bij Rabobank €5,30 per maand. Op de zakelijke rekening geldt een negatieve rente van 0,5% voor saldi boven €100.000. Het volledige zakelijke tarievenoverzicht van Rabobank vind je hier (pdf). De Rabobank beschikt overigens over een overstapservice.

Net als bij ING en ABN AMRO zie ik voor de doorsnee side-hustler geen reden om Rabobank te verkiezen boven Knab.

Rabobank valt onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd) in het geval de bank failliet zou gaan.

Zakelijke rekening SNS ZZP Rekening of SNS Zakenrekening

Bij SNS kies je voor de SNS ZZP Rekening of de SNS Zakenrekening. Vul in 1 minuut de keuzehulp in en SNS zegt welke rekening het beste bij je bedrijf past. Voor de doorsnee side-hustler zal de SNS ZZP Rekening als winnaar uit de bus komen. Mocht je onderneming later dusdanig groeien waardoor de SNS Zakenrekening voordeliger of noodzakelijk wordt? Bijvoorbeeld omdat je méér dan 1.000 transacties maakt? Dan kun je jouw zakelijke rekening gewoon om laten zetten.

De SNS ZZP Rekening is een betaalrekening met veel extra’s, zoals jaarlijks 1.000 transacties zonder extra kosten, een betaalpas, een digipas om in te loggen op Mijn SNS Zakelijk, internetbankieren en de SNS Mobiel Bankieren app. Je betaalt een vast laag bedrag van €7,50 per maand. Wanneer de rentes weer stijgen, kan het zijn dat je weer een positieve rente op je zakelijke betaalrekening ontvangt. Je kunt overigens ook (uitsluitend telefonisch) een zakelijke spaarrekening openen bij de SNS ZZP Rekening. Papieren afschriften kosten €0,60 per verzending, een spoedbetaling kost €4,50. Betalen in euro’s en euro’s opnemen in Nederland of een ander EU-land kost je niets extra’s. In andere landen betaal je € 0,15 voor elke betaling en € 2,25 voor elke opname.

SNS boekhoudkoppeling en overstapservice

SNS heeft een overstapservice die je helpt op soepele wijze over te stappen als je elders al een zakelijke rekening hebt. Verder beschikt SNS ook over een boekhoudkoppeling en behoort het versturen van betaalverzoeken tot de mogelijkheden. Op dit moment kun je de volgende boekhoudpakketten (gratis!) koppelen aan je SNS ZZP Rekening:

 • Bizcuit Payment Nederlandse hub met koppelingen naar verschillende boekhoudpakketten, bijvoorbeeld Minox;
 • Exact (binnenkort);
 • Ponto / Isabel – Belgische hub met koppelingen naar boekhoudpakketten zoals het Nederlandse MoneyBird;
 • MoneyMonk;
 • Jortt; en
 • Cobase (Financial Transaction Services).
Extra kosten

Wil je nog meer extra’s, bijvoorbeeld een zakelijke creditcard, pinautomaat, buitenlandse betalingen doen of spoedbetalingen? Dat kan. Daar betaal je dan apart voor. Het inzichtelijke overzicht van alle kosten die verband houden met de SNS ZZP Rekening vind je hier (pdf).

Dankzij de koppeling met de diverse boekhoudsoftwarepakketten, kun je eenvoudig je boekhouder of accountant toegang verlenen. De controle is dan zo gepiept. Omdat deze koppeling bij SNS gratis is, vormt de SNS ZZP Rekening een serieuze concurrent voor de Knab zakelijke rekening, als je per se gebruik wilt maken van de koppeling tussen je boekhouding en je zakelijke rekening. Bij Knab betaal je immers na afloop van het eerste jaar €6 per maand aan pakketkosten en moet je €1,50 extra betalen als je gebruik wilt maken van de koppeling met je boekhoudsoftware. Opgeteld is dat gelijk aan de pakketkosten (incl. koppeling) van SNS ZZP Rekening: €7,50. Bij beide banken zijn bovendien jaarlijks de eerste 1.000 transacties gratis. Toeval?

Knab biedt een betere prijs-kwaliteit-verhouding

Omdat de koppeling met online boekhoudsoftware bij Knab uitgebreider is, je daar kunt kiezen om de koppeling niet tot stand te brengen en daarmee je kosten te drukken, je meerdere extra rekeningen kosteloos kunt openen, en de wijze waarop de bank zich inzet voor starters (los nog van de 50% starterskorting in het eerste jaar), is Knab naar mijn mening de beste keuze. Bovendien zit je bij Knab niet meteen met een probleem zodra je 1.001 of meer transacties in een jaar hebt. Dat geeft mij psychisch gezien rust. Vergeleken met andere banken is de SNS ZZP Rekening echter beslist een goede tweede keuze! Mocht je dus om wat voor reden dan ook slechte ervaringen hebben met Knab en niet meer dan 1.000 transacties op jaarbasis maken, dan moet je zeker de SNS ZZP Rekening meenemen in je overwegingen!

SNS is een handelsnaam van de Volksbank N.V.. De Volksbank N.V. heeft een bankvergunning en valt onder het het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd, ook die welke je bij andere merken van de Volksbank aanhoudt) in het geval de bank failliet zou gaan.

RegioBank MKB rekening

RegioBank scoort voortreffelijk in de Bankenmonitor van de Consumentenbond, met maar liefst een algemeen oordeel van 9,4! Op het gebied van service, kosten, internet- en mobiel bankieren scoort deze bank eveneens het hoogst van alle banken die zijn opgenomen in de bankenmonitor (peildatum: juli 2020). Met de MKB rekening ontvang je een zakelijke bankrekening, betaalpas en Mijn RegioBank Zakelijk. Je kunt het pakket uitbreiden door ook een zakelijke spaarrekening, creditcard, betaalautomaat, een incasso- en/of een acceptgirocontract aan te vragen.

Gezien de uitstekende cijfers, mag het niet verbazen dat de RegioBank een overstapservice aanbiedt. De eerste 2 maanden betaal je geen pakketkosten (of zoals deze bank het noemt: abonnementskosten). Daarna betaal je €9,50 per maand. Jaarlijks zijn de eerste 1.250 transacties gratis. Heb je meer transacties? Je kunt extra transactiebundels voor een vast bedrag bijkopen. Transacties uit de bundel die nog over zijn, neem je mee naar het volgende kalenderjaar. Kenden de telecommaatschappijen dit systeem maar… Ook deze bank rekent een negatieve rente van 0,5% over het saldo boven de €100.000. Het overzicht met alle kosten vind je hier (pdf).

Je kunt overigens contactloos betalen met je betaalpas en eenvoudig zelf je pincode kiezen. Omdat je bij Knab meer krijgt, voor minder geld, vind ik Knab de betere keuze.

Triodos Internet Zaken Rekening: duurzaam en duur

Tot slot Triodos. Ik heb getwijfeld of ik deze bank in dit overzicht zou opnemen, het wordt nu immers appels met peren vergelijken. Triodos is een bank die zichzelf apart zet van de andere banken, op ASN Bank wellicht na. Oeps, die was ik in het geheel vergeten! En die blijkt nog een zakelijke rekening aan te bieden ook… Goed dan, hierná volgt dan toch echt de laatste bank 🙂

Maar nu eerst Triodos. De overeenkomst met de banken die hiervoor aan bod kwamen, is dat ook Triodos een overstapservice aanbiedt en onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt waardoor tegoeden tot €100.000 gegarandeerd zijn. Triodos is echter een bank die niet gaat voor de laagste prijs of pretendeert de goedkoopste/voordeligste te zijn. Ze staan wel voor groen, eerlijk en sociaal. Je regelt alles met Internet Bankieren, de Mobiel Bankieren app en een handige koppeling met je boekhoudsoftware. En terwijl jij bouwt aan je eigen onderneming, maak je met Triodos Bank de wereld een stukje duurzamer.

Mogelijkheden bij Triodos

Triodos investeert alleen in ondernemers die ondernemen zoals zij zeggen te bankieren: met een duidelijk maatschappelijk doel en een helder financieel plan om er te komen. Triodos zegt alleen projecten te financieren die bijdragen aan maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Dit doen ze door geld te lenen aan ondernemers die investeren in bijvoorbeeld biologisch voedsel, duurzame energie, cultuur, of in de zorg voor ouderen en kinderen. Het idee is dus dat je met jouw jouw geld bijdraagt aan een betere wereld, voor nu en in de toekomst. Dit uit zich ook in kleine details: de Triodos Wereldpas (€20 per jaar, niet standaard inbegrepen) is gemaakt van plantaardige grondstoffen en biologisch afbreekbaar.

Je kunt met de app makkelijk en snel je saldo checken, gegevens wijzigen of (mobiel) betalen met iDEAL. Handig én veilig. Wil je ook de betalingen uit je boekhoudpakket in één keer verzenden? Dat kan door de betaalbestanden te uploaden naar Internet Bankieren. Je opent een Triodos Internet Zaken Rekening voor €12,50 per maand.

Extra’s bij de Internet Zaken Rekening
 • incassocontract;
 • betaalautomaatcontract;
 • contant geld storten;
 • online betalingen met iDeal via een payment service provider;
 • bulk betalingen of incasso’s;
 • acceptgirocontract;
 • boekhoudkoppeling (ondersteund zijn: Boekhoud Gemak & Multivers, Visma, e-Boekhouden.nl, Kleisteen, en Snelstart);
 • B2B incasso’s; en
 • SWIFT berichten via Triodos’ MT940 overeenkomst.

Bankgaranties en -verklaringen zijn bij Triodos ook mogelijk. Nog een leuk detail: transacties en afschriften uit het verleden kun je onbeperkt inzien. Dus het is niet zo dat je na een paar jaar er ineens achter komt dat alles ouder dan 7 jaar automatisch wordt verwijderd!

De negatieve rente op betaal- en spaarrekeningen bedraagt 0,7% voor saldi boven €100.000. Je krijgt bij Triodos niet jaarlijks een aantal gratis transacties tegoed, vanaf de eerste bij- of afschrijving moet je dus al betalen. Het totale kostenoverzicht kun je hier terugvinden. Bijzonder overzichtelijk en slechts 2 pagina’s tellend. Daar kunnen andere banken (ook) wat van leren!

Zakelijke rekening ASN Betalen Zelfstandigen

ASN Betalen Zelfstandigen is bedoeld als een zakelijke rekening voor een zelfstandige met max. 2 werknemers. ASN Betalen Zelfstandigen biedt een zakelijke rekening voor een eenmanszaak of BV (dus geen vof bijvoorbeeld) waarvan je de enige bestuurder én enige aandeelhouder bent. Je hebt niet meer dan 1.000 bij- en afschrijvingen per jaar en je wilt als enige gemachtigd worden voor de rekening van je bedrijf. Er is een overstapservice je helpt om zonder zorgen over te stappen. Je bij- en afschrijvingen worden automatisch 13 maanden lang doorgestuurd. Nederlandse organisaties die geld van je rekening afschrijven, ontvangen bovendien een melding van je overstap.

Lage maandlasten en 1.000 gratis transacties

De pakketkosten bedragen slechts €6,50 per maand en de eerste 3 maanden zijn gratis. De maximaal toegestane 1.000 transacties per jaar zijn gratis. Opvallend voordelig voor een bank die zich net als Triodos (waarbij de maandelijkse kosten ongeveer het dubbele bedragen) hard zegt te maken voor een betere, duurzame wereld. Triodos positioneert zich daarbij als zakelijk, ASN Bank doet alles met een knipoog. Zo heeft het Databeessie uitgerekend dat je met €1.000 op een ASN Sparen Zakelijk rekening jaarlijks net zoveel CO2 bespaart als wanneer je 11 volgroeide bomen in je tuin hebt. Opvallend is dan weer wel dat rekeningafschriften per post ontvangen (éénmaal per kwartaal) gratis is.

Een betaalpas (waarvan je de pincode zelf kunt wijzigen en waarmee je contactloos kunt betalen) behoort tot het pakket. De ASN Mobiel Bankieren eveneens. De zakelijke creditcard niet, deze kost €33 per jaar. Een negatieve rente van 0,5% is van toepassing op tegoeden boven €100.000. Het overzicht met alle kosten vind je hier.

Goede service

In de bankenmonitor van de Consumentenbond staat ASN Bank op de tweede plaats met een 9,2. Internet- en mobiel bankieren, kosten en service scoren respectievelijk een 8.6, 7.7 en 8.5. Knab scoort iets hoger op het gebied van service en kosten, maar krijgt ‘slechts’ een 9.1, terwijl het gelijk scoort op het gebied van internet- en mobiel bankieren. Daarmee is ASN een interessante verrassing aan het eind van deze blogpost. Maar dat heb je dan ook zeker verdiend na dit alles te hebben gelezen! Samen met het aanbod van Knab en SNS ZZP Rekening vormt ASN Betalen Zelfstandigen wat mij betreft de top 3.

Met de ASN Mobiel Betalen app kun je contactloos betalen met je mobiele telefoon, mits je beschikt over een Android-telefoon. Apple Pay wordt (nog) niet ondersteund. Rood staan kan evenmin. Op de site van ASN is bovendien te lezen dat op termijn het gebruik van de app mogelijk €0,50 per maand (per persoon, per rekening) gaat kosten.

ASN of Knab?

Waarom zet ik ASN niet op 1? Onder andere vanwege het maximum toegestane aantal transacties van 1.000, net als bij de SNS ZZP Rekening. Menig side-hustler zal hier niet bovenuit komen, maar als dat toch gebeurt dan is het fijn als het mogelijk is(!) Ik lees bovendien weinig over een boekhoudkoppeling, alhoewel wel wordt bevestigd dat PSDD2 ook op ASN’s zakelijke rekening van toepassing is. Wel wordt voor boekhoudkoppelingen verwezen naar Afas personal en Kasboek. e-Boekhouden.nl bevestigt dat je afschriften bij de ASN periodiek kunt exporteren en vervolgens in e-Boekhouden.nl kunt importeren. Factuurgegevens worden vervolgens direct verwerkt en met automatische importregels kun je de verwerking nog verder automatiseren.

Sluit je uit dat je meer dan 1.000 transacties moet verrichten via je zakelijke rekening en hecht je veel waarde aan de duurzame doelstellingen van jouw bank? Mogelijk dat ASN het dan toch nog wint van Knab! Net als laatstgenoemde bank verzorgt ASN Bank partnerproducten met korting voor je. Als klant heb je deze dus extra voordelig tot je beschikking. Voorbeelden zijn kortingen op duurzame huishoudelijke producten en elektronica. Focus ligt op producten die eerlijk zijn voor de natuur én voor de mensen die deze producten maken. ASN Bank heeft een inspiratieplatform ontwikkeld waar ondernemers hun duurzame initiatieven met elkaar delen. Dit met de instelling dat als men goede ideeën met een groene mindset met elkaar deelt, dat er dan duurzame vooruitgang ontstaat.

ASN Bank is overigens ook een handelsnaam van de Volksbank N.V.. De Volksbank N.V. heeft zoals gezegd een bankvergunning en valt onder het het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Dit betekent dat de tegoeden op je rekening(en) verzekerd zijn (tot €100.000 voor al je rekeningen gecombineerd, ook die welke je bij andere merken van de Volksbank aanhoudt, zoals SNS Bank) in het geval de bank failliet zou gaan.

Ook interessant!

1 reactie

 1. Leuk artikel! Een paar maanden geleden heb ik zelf net een zakelijke rekening geopend bij ASN en ik was verbaasd aan het begin dat ik deze niet zo hoog voorbij zag komen maar de conclusie aan het eind doet me goed. Ik heb zelf een side hustle met een duurzame insteek en mijn privé rekening heb ik ook bij ASN dus voor mij was het niet meer dan logisch om mijn zakelijke rekening hier ook af te sluiten. De koppeling met een boekhoudprogramma is er inderdaad niet, maar het is erg gemakkelijk om periodiek een overzicht te downloaden en deze te importeren. Kost je nog geen 2 minuten. Ik ben dus erg tevreden met ASN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.